12. Uluslararası Hrant Dink Ödülü geçtiğimiz günlerde çevrimiçi yayınlanan törenle sahiplerini buldu. Ödülü, kültür-sanat aracılığıyla insan hakları ve toplumsal diyaloğun güçlendirilebileceğini gösteren, hayatını çoğulcu ve demokratik bir toplum inşasına adayan Osman Kavala ve Mısır'da kadına yönelik cinsel şiddetin ve kadın hakları ihlallerinin görünür kılınması için mücadele eden, Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde feminist hareketin öncülerinden Mozn Hassan aldı.
Türkiye’den ödül sahibi insan hakları savunucusu Osman Kavala hapishaneden yazdığı mektupta "Farklı toplum kesimleri, farklı ülkelerde yaşayanlar arasında oluşmuş önyargıların, aklı kullanarak, konuşarak ve dinleyerek aşılabileceğine inanıyorum” cümlesiyle diyaloğun önemini vurguladı. Şebnem Bozoklu ve Alican Yücesoy’un Türkçe; Ece Dizdar’ın İngilizce dilinde sunuculuğunu üstlendiği törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaparken, açılış konuşmasını Uluslararası Hrant Dink Ödülü Komite Başkanı Ahmet İnsel gerçekleştirdi. Özel performanslarıyla Arto Tunçboyacıyan, Can Bonomo, Dialog Project, Kalben, Kudsi Erguner ve O.F.F.’un yer aldığı gecede Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa “ışık” tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2020 yılının “ışıklar”ı gösterildi. Bu yılın “ışıklar”ı arasında, Türkiye’den Şili’ye, Endonezya’dan Lübnan’a, ABD’den Almanya’ya Hindistan’dan Çin’e, kadın ve insan hakları savunucularının yanı sıra, barış, eşit yurttaşlık, demokrasi ve adalet talepleriyle ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.
Dünyanın dört bir köşesinde, zor koşullarda ve çeşitli imkânsızlıklarla salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının da anıldığı törende Rakel Dink, Tekirdağ Malkara'daki restorasyon bekleyen Surp Toros Ermeni Kilisesi'nden eşi Hrant Dink'in sevdiği şarkılardan birini seslendirdi. Gece Arto Tunçboyacıyan’ın tören için özel olarak hazırladığı Son Dakika Golü şarkısıyla son buldu.
Ödülün bu yılki jürisinde, Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi kadın hakları aktivisti Nebahat Akkoç, 2019 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Sahibi insan hakları ve çevre hakları aktivisti Agnes Kharshiing, film yönetmeni Emin Alper, yazar Tanıl Bora, hukukçu ve insan hakları aktivisti César Rodríguez Garavito, yönetmen Robert Guédiguian, avukat Viviana Krsticevic, çocuk hakları aktivisti Molly Melching, yazar ve diplomat Şafak Pavey, siyaset bilimci ve yazar Füsun Üstel ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, 2019’da kadın hakları aktivisti Nebahat Akkoç, insan hakları ve çevre hakları aktivisti Agnes Kharshiing'e, 2018’de geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı çalışmalar yürüten insan hakları aktivisti Murat Çelikkan ve Yemen’de insan haklarını savunmak ve korumak için mücadele eden Mwatana İnsan Hakları Örgütü’ne, insan hakları ihlallerini hem Türkiye’nin hem de uluslararası toplumun gündemine taşıyan avukat Eren Keskin ve eserleriyle tüm dünyada yaşanan eşitsizliklere dikkat çeken Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye, 2016’da Malavi’de çocukların insan hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamot ve insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden Diyarbakır Barosu’na, 2015’te Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve LGBT hakları için mücadele eden KAOS GL’ye, 2014’te adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve anti nükleer aktivisti Angie Zelter’e, 2013’te insan hakları savunucusu Nataša Kandic ve Cumartesi Anneleri / İnsanları’na, 2012’de yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu’na, 2011’de gazeteci, yazar Ahmet Altan ve gazeteci, insan hakları savunucusu Lydia Cacho’ya, 2010’da Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón’a, 2009’da gazeteci, yazar Alper Görmüş ve gazeteci, yazar Amira Hass’a verildi.
Comentários