Yenilenebilir bir malzeme olan ahşaba dair yenilikçi çözümleri ve üretimleri merkezine alan WOODLIFE etkinlik dizisi, 19 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında Müze Gazhane’de gerçekleşecek WOODLIFE SWEDEN sergisiyle başlıyor. İsveç Enstitüsü, Architects Sweden ve Swedish Wood tarafından düzenlenen sergi, mimarların ve tasarımcıların güncel teknolojiyle birleşen, gerçekleştirilen projelerini izleyicilere sunuyor
Kilströmskaj Wingårdhs, Render görselleri: Wingårdhs
Disiplinlerarası bir yaklaşımla, yaratıcı, akıllı ve kapsayıcı şehirler üzerine 2018 yılından bu yana devam eden Equal Spaces projesi kapsamında hayata geçen WOODLIFE SWEDEN in Turkey platformu, ahşap mimari üzerinden sürdürülebilir kalkınma ve iklimsel etkinin azaltılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla; şehir planlama, mimarlık ve tasarım alanlarından profesyonelleri bir araya getiriyor.
Bu kapsamda pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan platform, yapılı çevrenin kullanıcısını merkeze alan WOODLIFE SWEDEN sergisini izleyiciye sunuyor. Gazhane’de gerçekleşecek sergi, ziyaretçiyi İsveç’te şehirden kasabaya, küçük ölçekli projelerden kentsel dönüşümlere kadar farklı iklim ve koşullarla bir geziye çıkarıyor. Mimarlığın, tasarımın ve şehirciliğin, binaların ve ürünlerin iklim üzerindeki etkisini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda gelecekteki kalkınmayı nasıl etkileyebileceğini görselleştirmek için İsveç'in farklı şehirlerinden çeşitli ölçeklerde seçilen 40 projeyi içeren sergi, İsveç kültüründe oldukça köklü ve yüzyıllar boyu birçok sanatçıya, yazara ve zanaatkara ilham olan ahşap kullanımının, sürdürülebilir ve esnek tasarıma olan katkısını görünür kılmayı hedefliyor.
Atelje Sodersvik, Fotoğraf: Åke Eson Lindman
Sergiye paralel olarak; Nobon, Hasan Cenk Dereli tarafından tasarlanan ve WOODLIFE’ı sembolize eden ahşap totemin de, İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’nun önünde sergilenmesi planlanıyor. Totem, döngüsel bir malzeme olarak ahşabı kutlayarak WOODLIFE projeleri hakkında bilgi sunuyor.
Etkinlik programı, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin hedeflerini karşılamayı amaçlayarak, yenilenebilir malzeme olarak ahşabın kilit bir role sahip olduğu inşaat sektöründe beklenen değişimleri göstermeyi hedeflerken, serginin aynı zamanda 28 Ekim-28 Kasım tarihleri arasında Ankara CerModern’de, 10 Aralık 2021 – 30 Mayıs 2022 tarihleri arasında Hatay’da gerçekleşecek olan Expo 2021’de ve İzmir’de izleyiciyle buluşması hedefleniyor.
Atelje Sodersvik, Fotoğraf: Åke Eson Lindman
Sergilere ek olarak, 9-11 Kasım tarihleri arasında Circle Space İstanbul’da gerçekleşecek dijital bir etkinlik olan WOODLIFE SEMPOZYUMU da hibrit bir formatla, eş zamanlı olarak Ankara CerModern’de yayınlanarak, Türk ve İsveçli paydaşları bir araya getiriyor.
WOODLIFE SWEDEN sergisinden bir seçkinin ise 21 Ekim - 12 Kasım arasında Circle Space İstanbul’da sunulması planlanıyor. Sempozyuma paralel etkinlikler ise Kasım ayı boyunca Circle, AnkaraAks ve İsveç Büyükelçiliği tarafından ODTÜ ArchLab: Fablab & CerModern iş birliğinde devam ediyor.
Comments