Mamut Art Project ekibinin Mamut Limited (Artist Editions) markasıyla başlattığı görsel sanatlardan tasarıma, müzikten modaya farklı alan ve tekniklerle çalışan, yaratıcı herkesle buluşmayı amaçlayan projesinin ilk sergisi Mamut Limited Vol.1 pop-up 16 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleşti. Çevrimiçi platformu mamutlimited.com üzerinden yıl boyunca özel seçkiler sunacak Mamut Limited’ın bu yılki sanatçılarını yakından tanıyoruz. On yedinci konuğumuz Pelin Kacar
Pelin Kacar
Sanatsal yolculuğunuzdan bahsederek başlayalım. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon ile Reklamcılık bölümlerini bitirdiniz. Sanatçı olmak için size ne ilham verdi; sanat yapmaya nasıl başladınız?
Bu süreç çocuklukta başlıyor. Çocukların merakı ve ilgi alanları, genellikle oyun çağında belirginleşiyor. Okul öncesi zamanlarımdan hatırladığım bir anı var, kitapları etrafımda dikdörtgen şeklinde düzenler, ortasına oturur ve kitap isimlerinden yeni hikâyeler yaratırdım. Sonra, bu hikâyeleri oyuncaklarla canlandırırken aileme izlettirirdim. Konu bu noktada sadece kendi başına olma durumunun dışına çıkıyor. Sizi besleyen ve mutlu hissettiren hikâye anlatımı olunca, yaşınız kaç olursa olsun, izleyiciniz olsun istiyorsunuz. Üretiminiz bir iletişim aracına dönüşüyor. Yıllar içerisinde bu iletişimi gelişiyor, şekilleniyor ve çeşitleniyor.
Benim üretim anlayışım kendi kültürümün ve farklı kültürlerin değişim süreçlerinden parçalar toplayarak ortaya çıkan alternatif hikâyelere odaklanmak.
Yerel kültürünüz ve çevreniz sanatsal çalışmalarınızı nasıl etkiliyor? Sanatınızda kullandığınız malzeme ve teknikler bu etkileşim ağında bir yankı buluyor mu?
İstanbul benim doğup büyüdüğüm şehir. Çoğu metropol gibi burası da zaman içerisinde büyük bir değişim geçirdi ve geçirmeye devam ediyor. Bu değişim, burada yaşayan ve burada üretim yapan insanların kendi kimliklerinden giderek uzaklaşmasına sebep oluyor. Benim üretim anlayışım kendi kültürümün ve farklı kültürlerin değişim süreçlerinden parçalar toplayarak ortaya çıkan alternatif hikâyelere odaklanmak.
Fantazmagorik Masallar serisinden, Yapay Zekâ, Fine art baskı, 30×30 cm, 5+1 edisyon
Mamut Limited’ta gördüğümüz Fantazmagorik Masallar serisi Yapay Zekâ ile oluşturulmuş görselleri içeriyor. Bu seri hakkında konuşmak istiyorum, hikâyesini paylaşır mısınız? Bu sahneleri oluşturmanızın arkasında neler var?
Fantazmagori, sanat, edebiyat veya canlı hayal gücünde sıkça görülen hızla değişen, gerçeküstü ve fantastik görüntüler dizisini ifade eden bir terim. Üretim sürecimin başlangıç aşamalarını temsil ettiğini düşünüyorum. Fantazmagorik Masallar, nefes almayan ancak canlıymış gibi davranmaya çalışan figürlerin nasıl gözükebileceği ihtimallerini düşünürken ortaya çıktı.
Rüyalar ve hayaller deyince algıladığımız dünyanın dışında bir yere gidiyoruz. Her ne kadar rüyalar, uykuda görülen, hemen hemen herkesin yaşadığı işitsel veya duygusal deneyimler içeren zihinsel imgeler ve olaylar olarak doğal bir fenomenmiş gibi tabir edilse de tam olarak açıklanamayan bir olgu. Psikolojik açıdan rüyalar, bilinçaltındaki düşünceleri, duyguları ve arzuları yansıtabiliyor ve bu nedenle, rüyaların sembolizmi, rüya analizi yapmak isteyen psikologlar ve terapistler için önemli bir araştırma alanı. Siz bu alanların ne kadar içindesiniz? Yaklaşımınız nasıl?
İyi ya da kötü yaşadığım deneyimleri, beynimin işlemden geçirip rüyalarım üzerinden bana sunma şeklini seviyorum. Bunun gündelik hayatımda neyi temsil ettiğine takılmıyorum. Uyanık olduğumda yan yana gelme ihtimali olduğunu tahayyül bile edemediğim parçalar rüyalarımda doğru bir dizilime oturuyor. Bu da ileriki zamanlarda gerçekleştirmek istediğim projelerin altyapısını hazırlıyor. Rüyalardan ilham almak klişe bir tabir olabilir fakat bilinçaltımızın sunduğu yansımaların bir çoğumuzu etkisi altına aldığı da bir gerçek.
Fantazmagorik Masallar serisinden, Yapay Zekâ, Fine art baskı, 30×30 cm, 5+1 edisyon
Sizin için başarılı bir yapıt üretmek kişisel tatminle mi yoksa sanat dünyasından takdir görmekle mi ilgilidir? Neden?
Sanatçı ve eser arasında önce fikir aşamasında, ardından üretim sürecinde giderek güçlenen organik bir bağ gelişir. Bu bağa çok önem veriyorum çünkü bence tatmin olmadan takdir görmeyi bekleyemeyiz. Her insan, hayatının bir döneminde muhakkak takdir görmek ister fakat asıl konu bence görünür olmak. Kullandığımız mecra ne olursa olsun yaptığımız şey hikâye anlatıcılığı. Bu da ortaya çıkan işin insanlara ulaşması gerektiği anlamına geliyor. Eserin değerini ise zamanın belirlediğini düşünüyorum. Kısa süreli popülerlikle başarı ölçmek bence eksik bir bakış açısı. Bir yapıtın gerçek değeri, anlık beğenilerden ziyade zaman içindeki etkisiyle anlaşılır.
Fantazmagorik Masallar, nefes almayan ancak canlıymış gibi davranmaya çalışan figürlerin nasıl gözükebileceği ihtimallerini düşünürken ortaya çıktı.
İstediğiniz sonuçları elde etmek için Yapay Zekâyı nasıl kullanıyorsunuz? Bir asistan gibi mi yoksa yaratıcı bir ortak mı?
Benim için Yapay Zekâ, aslında bir asistan gibi görev yapmak ile yaratıcı bir ortak olmak arasında bir yerde. Projelerime bağlı olarak kullanım amacım değişiyor. Bir konsept dosyası hazırlarken, istediğim görsel estetiği net bir şekilde ifade etme konusunda bana yardımcı oluyor. Fantazmagorik Masallar gibi gerçek dünyada prodüksiyon veya bütçe bağlamında üretimi kolay olmayan fikirlerimi hayata geçirebilmeme imkân sağlıyor.
Comments