Naz Cuguoğlu Gwangju Bienali'ndeki ilk Amerikan Pavyonu'nun eş küratörlüğünü üstleniyor. Ritmik Titreşimler isimli sergi, 30 Ağustos- 1 Aralık 2024 tarihleri arasında 18 Mayıs Anıt Kültür Merkezi'nde gerçekleşiyor
Naz Cuguoğlu. Fotoğraf: Eric Martinez
Küratörlüğü San Francisco Asya Sanat Müzesi'nin çağdaş sanat bölümü (Abby Chen ve Naz Cuguoğlu) tarafından üstenilen Ritmik Titreşimler isimli payvon, Asya sanatını sergilemenin ve içinde bulunduğumuz dönemde, ABD'de Asya Sanat Müzesi olmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Sergideki bu pavyonla Asya Sanat Müzesi tarihte ilk kez küresel anlamda önemli bir platformda ABD'yi temsil etmeye davet ediliyor.
İki göçmen küratör tarafından düzenlenen Ritmik Titreşimler, Asya Sanat Müzesi'nin çağdaş sanat koleksiyonundan sanatçıların yanı sıra Körfez Bölgesi'nde (Sahar Khoury, Trinh T. Minh-ha, Younhee Chung Paik, Gazelle Samizay ve TT Takemoto), Körfez Bölgesi'nin ötesinde (Labkhand Olfatmanesh ve Hayal Pozantı) ve ABD'nin ötesinde (Chang Li-Ren, HORSE ve Yujun Wang, Jane Jin Kaisen ve Lo Lai Lai Natalie) çalışmalarını sürdüren sanatçıları içeriyor.
18 Mayıs Anıt Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek sergi, Asya Sanat Müzesi'nde ve Matsu Bienali'nde yeniden sahnelenmek üzere ABD'ye geri dönecek. Küratörler, eser seyahat ederken, ortaya koydukları derin soruları yanıtlamaya daha da yaklaşmayı hedefliyor. Sergi kapsamında Asya Sanat Müzesi'nin Amerika'yı Asya'da temsil etmesinin ne anlama geldiği konusunda düşünmeye davet eden toplantılar düzenlenecek.
15. Gwangju Bienali & 2024 Gwangju Bienali Pavyonu
15. Gwangju Bienali kapsamında sergilenecek 2024 Gwangju Bienali Pavyonu, 32 ülke, şehir ve sanat organizasyonundan yaklaşık 180 sanatçı ve sanatçı ekibinin yer aldığı çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapacak. Pavyon, Gwangju'daki sanat müzelerinde, galerilerde, kültürel kurumlarda, 18 Mayıs Arşivleri ve 18 Mayıs Anıt Kültür Merkezi gibi Gwangju'nun tarihiyle ilişkili mekânlarda yer alacak.
2018'de üç katılımcı kuruluşla başlayan organizasyon, 2023'te dokuz, 2024'te 32 katılımcıya ulaştı. Katılımcı ülkeler arasında Arjantin, Avusturya, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Endonezya, İtalya, Japonya, Malezya, Myanmar, Hollanda, Yeni Zelanda, Peru, Filipinler, Polonya, Katar, Singapur, İspanya, İsveç, Tayland ve Vietnam yer alıyor.
Bu yılki Gwangju Bienali Pavyonu, kurumlar, kolektifler ve bireyler de dahil olmak üzere çeşitli yaratıcı varlıkların bilgi ve kaynakları paylaşmak ve canlı iletişimi teşvik etmek için bir araya geldiği bir platform görevi görüyor. Bu devam eden iş birlikleri, sınırları aşarak çeşitli katılımcıların bir topluluk oluşturma ve geleceği birlikte şekillendirme potansiyelini gösteriyor. Etkinliğin Gwangju genelinde esnek ve yakın alışverişlere olanak tanıması ve bu ilişkilerin kalıcı, sürdürülebilir ortaklıklara dönüşmesine ve gelişmesine yol açması bekleniyor.
Comments