Bertha Spaces MobiFest, sosyal değişim odaklı hikâye anlatıcılarını, film ve dijital medyayı kullanan yenilikçi film yapımcılarını, sosyal medya içerik üreticilerini ve diğer sosyal aktörleri desteklemek için bir kısa film üretim programı ve gösterim festivalidir. Sonuç ürünlerin bir hafta boyunca uluslararası bir kitleye sunulacağı film festivalinden önce, film yapımcılarının üretimlerinin destekleneceği 8 haftalık bir eğitim ve mentorluk programı geliştirilecektir. Başvurular postane.co web sitesi üzerinden yapılacaktır
Fotoğraf: Emirkan Cörüt
Nedir
Bertha Spaces MobiFest, sosyal değişim odaklı hikâye anlatıcılarını, film ve dijital medyayı kullanan yenilikçi film yapımcılarını, sosyal medya içerik üreticilerini ve diğer sosyal aktörleri desteklemek için bir kısa film üretim programı ve gösterim festivalidir.
Sonuç ürünlerin bir hafta boyunca uluslararası bir kitleye sunulacağı film festivalinden önce, film yapımcılarının üretimlerinin destekleneceği 8 haftalık bir eğitim ve mentorluk programı geliştirilecektir.
Bertha Spaces MobiFest, Bertha House (Cape Town) ve Postane (İstanbul) işbirliği ile düzenlenmekte, Bertha Vakfı tarafından desteklenmektedir.
Nasıl İşler?
Açık çağrı sonucunda Güney Afrika'dan 10, Türkiye'den 10 kısa film projesi seçilecektir. Her film yapımcısının belirlenen yıllık temayla bağlantılı olarak 5 dakikayı geçmeyecek bir kısa film yapması beklenecek ve üretim masrafları için toplamda 1.000$’lık ödülün sahibi olacaktır.
8 haftalık üretim sürecinde film yapımcıları, deneyimli filmcilerden destek ve mentorluk alacak, ayrıca gruptaki diğer film yapımcıları ile birlikte çalışarak bir öğrenim ve paylaşım alanı yaratmaları hedeflenecektir.
Üretim sürecinin sonunda, filmler dijital ve fiziki platformlarda (COVID koşullarına bağlı olarak) panel tartışmaları ve halka açık etkinlikler de içerecek olan Bertha Spaces MobiFest’de gösterilecektir.
Kimler Başvurabilir?
Bu açık çağrı, kariyerinin başındaki sosyal değişim için çalışan veya becerilerini bu yönde geliştirmek isteyen film yapımcıları ve hikâye anlatıcıları içindir. Yapımcılar proje süresince Cape Town'daki Bertha House ve İstanbul'daki Postane mekânlarını kullanma şansına sahip olacaklardır.
Film yapımcılarının planlanan dört eğitim oturumundan en az üçüne katılmaları, haftalık mentorluk görüşmelerine katılmaları ve gruptaki diğer film yapımcılarıyla süreci paylaşmak için grup tartışmalarına katılmaları beklenmektedir.
Beklenen Çıktılar Neler?
Festivalin beklenen çıktıları şu şekildedir:
Daha iyi bir dünyayı savunan kısa film yapımcılarının çalışmalarını desteklemek ve sergilemek.
Yerel ve küresel dayanışma ağlarının oluşturulmasını sağlamak.
Sosyal değişimi desteklemek için yeni medyanın nasıl kullanılabileceğini birlikte keşfetmek.
2021 Teması: Dayanışma Mekânları
Bertha Vakfı, Bertha House ve Postane, sosyal değişimi desteklemek amacıyla farklı alanlardan insanları, grupları ve toplulukları bir araya getirmek için fiziksel alanların benzersiz bir dönüştürücü güce sahip olabileceğine inanıyor.
Dayanışma Mekânları, insanları bir sosyal proje veya amaç doğrultusunda bir araya getiren, hem günlük hayatta hem de sıra dışı ortamlarda karşılaşılan çeşitli fiziki mekânları sergilemeyi amaçlamaktadır. Dayanışma Mekânları, mikro ölçekteki müdahalelerden daha geniş mekânsal uygulamalara, sivil inisiyatiflerden daha kurumsal yapılanmalara kadar farklı ölçeklerde kavramsallaştırılabilir.
Başvuru sahiplerinin, kendileri için güçlü ve ilham verici bir “Dayanışma Mekânı” örneğini temsil eden bir görsel hikâye ile başvurmaları beklenmektedir. Yerel bir toplantı salonu, topluluk mutfağı, işgal edilen bir arazi, klinik veya hatta bir otobüs durağı bu mekânlardan biri olabilir. Fiziki mekânın insanlar veya gruplar tarafından sosyal değişim için bir araç olarak nasıl kullanıldığını gösteren herhangi bir proje önerisi kabul edilecektir.
Seçim kriterleri için önemli unsurlardan biri, seçilecek mekâna odaklanan kısa filmde eksiksiz bir hikâyenin varlığıdır. Aşağıdaki maddelerden diğer başvuru kriterlerine dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Başvuru Kriterleri
Seçilen adayların filmlerini 8 haftalık süreçte bitirmeleri ve 2021 Kasım ayının sonunda gerçekleşecek festival kapsamında gösterebilmeleri bekleniyor.
Temel film yapım deneyimine sahip herkes açık çağrıya başvurabilir. Çeşitliliği ve farklı deneyim düzeylerine açık bir şekilde, karma bir grup seçmeyi amaçlıyoruz.
Kişisel bağlantılarınızın olduğu veya profesyonel anlamda çalıştığınız mekânlar hakkında bir çalışma önermenizi tavsiye ederiz.
Film yapımcıları, her tür film ile (animasyon dahil) başvurabilirler.
Kısa filmler akıllı telefon dahil her türde kamerayla çekilebilir.
Üretilecek kısa film, cep telefonlarında kolayca izlenebilmeli ve Youtube, Twitter, Instagram, Facebook, TikTok dahil olmak üzere tüm sosyal medya veya Signal, Whatsapp, Telegram vs. mesajlaşma platformları için uygun olmalıdır.
Başvuruda bulunanlardan hedefledikleri sosyal medya platformlarını listelemeleri istenecektir, seçtikleri formatın bu platformlara uygun olması beklenmektedir.
Önerilen filmler Dayanışma Mekânları temasına uygun olmalı, seçilen bir mekân özelinde dayanışma konusunu işlenmelidir.
Filmler maksimum 5 dakika uzunlukta hazırlanmalıdır. Tercih edilen platformlara göre daha kısa olabilirler.
Yapımcılar tarafından yerel dilde çekilen filmler hem İngilizce hem Türkçe altyazılı olarak sunulacaktır (Bertha House ve Postane bu süreci destekleyecektir).
Film yapımcılarının süreç sonunda bitmiş bir film sunmaları beklenmektedir. Editöryel yorumlar doğrultusunda hazırlanacak filmlerin son hallerine getirilmeleri ve altyazılarının hazırlanmasında Bertha House ve Postane destek verecektir.
Takvim
Açık çağrının duyurulması: 11 Ağustos 2021
Açık çağrının sonlanması: 3 Eylül 2021 (Projeler saat 23:59’a kadar yüklenmelidir.)
Seçilen projelerin duyurulması: 10 Eylül 2021
Atölyeler ve mentorluk çalışmaları: 20 Eylül - 18 Ekim 2021
Kısa filmlerin teslimi: 15 Kasım 2021
Bertha Spaces MobiFest: 19 - 26 Kasım 2021
Bertha House hakkında
Bertha House, Güney Afrika’nın Cape Town kentinde bulunan, aktivistleri ve kaynakları bir araya getirmek ve organizasyon, iş birliği, deney yapmak ve oyun alanı açmak için bir mekân olmayı amaçlayan bir merkezdir. Mekânlara ve özellikle atıl alanlara erişimi kolaylaştırmak politik bir eylemdir. Bertha House, nadiren dahil edilen ve genellikle tasarımlarda dışlanan insanları radikal ve yeniden yapılandırıcı bir şekilde bünyesinde toplamayı amaçlar. Bu dışlama (büyük ölçüde sınıfsal ve ırksal terimlerde ortaya çıkıyor), işçi sınıfını ve yoksulları bir araya gelmekten, birlikte büyümekten ve birlikte örgütlenmekten alıkoymakta.
Postane hakkında
Postane, sosyal ve çevresel etki odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretime ev sahipliği yapmayı amaçlayan bir mekân. Galata’da İngiliz Postanesi olarak bilinen tarihi yapıyı, konumlandığı çevrenin ve temas ettiği canlıların iyilik halini besleyen açık, paylaşımcı, üretken ve onarıcı bir mekân olarak restore edip yeniden işlevlendirdik.
Postane daha adil ve yaşanabilir bir dünya için üretenleri, kültür mirasını koruyup yaşatanları, yenilikçi ve yaratıcı hikayeleri dinlemeyi ve anlatmayı sevenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla Postane’de, sosyal ve çevresel etki odaklı çalışanlarla yurttaşlar arasındaki etkileşimi kolaylaştıran, değişim elçisi aktörlere kuluçka sağlayan, sosyal inovasyonu teşvik eden, nitelikli eğitim ve araştırmaya olanak veren mekânsal altyapılar yer alıyor. İçinde zehirsiz gıda yetiştirilen bir teras bahçesi, mutfak ve kafeterya, adil ticaret birimi, ortak çalışma alanları, kütüphane, multimedya stüdyosu ve çok amaçlı etkinlik salonu bulunuyor.
Başvuru için: postane.co
Detaylar için: @postaneistanbul
Sorularınız için: info@postane.co
Comments