top of page

Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi projesi başlıyor

Yazarın fotoğrafı: UnlimitedUnlimited


Tünel Kültür ve Sanat Derneği, Documentary Campus ortaklığı, Belgesel Sinemacılar Birliği, Istanbul Cinema Network iş birliği ve DOK.fest München'in katılımıyla Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi projesini hayata geçiriyor. Proje, Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi başlıklı etkinlikliğin yanı sıra Campus Istanbul eğitim programına da ev sahipliği yapıyor. Bu yıl “Türkiye Kültür Mirası” teması odağında gerçekleşecek eğitim programı için başvurular 21 Eylül’e kadar devam ediyor


Kız Kulesi, © Tünel Kültür ve Sanat Derneği


Tünel Kültür ve Sanat Derneği’nin, Documentary Campus ortaklığı, Belgesel Sinemacılar Birliği, Istanbul Cinema Network iş birliği ve DOK.fest München'in katılımıyla düzenleyeceği, Yasin Ali Türkeri koordinatörlüğündeki Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi projesi, Campus Istanbul eğitim programı ve Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi başlıklı etkinlikleri içeriyor.


Türkiye’den belgesel filmlerin yapım, pazarlama ve dağıtım potansiyelini geliştirmek amacıyla düzenlenen bir atölye çalışması olan Campus İstanbul eğitim programı, bu yıl “Türkiye Kültür Mirası” ile ilgili tema odağında gerçekleşiyor. 2021-2022'de, uluslararası ortak yapım potansiyeli olan, geliştirme aşamasındaki 12 belgesel projenin katılacağı beşer günlük iki profesyonel eğitim atölyesini içeren programa her projeyi temsilen, bir yönetmen ve bir yapımcıdan oluşan iki kişilik ekip katılmaya hak kazanırken; düzenlenecek atölyelerde katılımcıların, uluslararası alandaki endüstri standardı uygulamalar ve yenilikçi iş stratejilerini öğrenmeleri planlanıyor.


Belge filmlerin öncüleri Manaki Kardeşler Yanaki ve Milton Manaki, © Tünel Kültür ve Sanat Derneği


Atölyeye katılan projelerden ikisi Mayıs 2022'de DOK.fest München'de düzenlenen Master's Pitch'e katılacak. Seçilen iki ekip ise projelerini TV kanallarının kuşak editörleri, kanal yöneticileri ve dağıtımcılar gibi uluslararası belgesel endüstrisindeki karar vericilerden oluşan bir panelin önünde sunma fırsatı bulacak. Başvurular ve proje hakkında daha detaylı bilgi edinmek için cultivatedocumentary.net adresini ziyaret edilebilirsiniz.


Proje kapsamında hazırlanacak Buralı Belgeseller: Türkiye'de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi adlı seçkiyle ise Türkiye genelinde sekiz şehirde gezici gösterimlerin gerçekleşmesi, Belgesel Sinemacının El Kitabı adlı bir referans kitabın hazırlanıp ilgili kurum ve kişilere dağıtılması ve ortak yapımcılar ile yatırımcılara yönelik bir Kültürel Miras Belgesel Projeleri Kataloğu hazırlanarak çevrimiçi olarak yayınlanması planlanıyor.


Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi projesinin kurucuları arasında Tünel Kültür ve Sanat Derneği ile Documentary Campus, endüstri partnerleri arasında Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Istanbul Cinema Network (ICN), DOK.fest München, International Documentary Association (IDA) ve Film Independent yer alıyor.









Comments


bottom of page