Ekin Keser’in varoluşunun izini sürdüğü Kendimden Bir Şeyler Aradım başlıklı kişisel sergisi 8 Nisan’da Mixer’de açılıyor. Sanatçıyla sergi sürecini ve estetik pratiğini konuştuk
Röportaj: İlker Cihan Biner
Ekin Keser, Ben kimim? Nereye gidiyorum?, Detay, 2021, Kağıt üzerine karakalem, 100 x 140 cm
Ekin Keser 8 Nisan-13 Mayıs Mixer'de gerçekleşecek Kendimden Bir Şeyler Aradım adlı sergisinde kendi varoluşunun izini sürmekte.
Fakat sanatçı bu yolda benliğini kökleşmiş halde kurmuyor. Farklı alanlarla, nesnelerle ya da materyallerle ilişkiselliği bir düğüm olarak tutarak duyularını eserlerine aktarıyor. Çalışmalarda yer alan bellek örgüleri yaşananları yeniden biçimlendirirken sınırları deşen bir pozisyonda. Ekin Keser ayrıca buluntu fotoğrafları başka formlara dönüştürüp kaybolan yaşamları görünür kılar hâlde.
Kendimden Bir Şeyler Aradım sergisi böylelikle bir sanatçının üzerindeki Stoacı felsefenin de izlerini su yüzüne çıkartıyor. Ekin Keser perspektifiyle bedenlere yerleşen toplumsal cinsiyet, ırkçılık, türcülük gibi iktidar mekanizmalarını çatlatarak nefes alanları için yer açıyor.
Yalnız sanatçı hayat mücadelesinde kendini bir yerde sınırlamıyor. Öyle ki; Kendimden Bir Şeyler Aradım onun ilk kişisel sergisi ya da başlangıç oku. Bu açıdan Ekin Keser'e estetik pratikleriyle alâkalı detayları derinlemesine sordum. O da samimiyetle cevapladı.
Ekin Keser, Samandağlı Meryem, 2023, Kolaj (Kağıt üzerine buluntu fotoğraf), 14,7 x 17 cm
Kendimden Bir Şeyler Aradım adlı sergisi öncesinde neler yapıyordunuz? Bununla bağlantılı olarak sanatla ilişkiniz nasıl başladı?
2019’dan itibaren Mamut Art Project ile profesyonel sanat kariyerim başladı. Bunu takip eden karma sergilerin yanında sanat eğitmenliği de yaptım. Hâlâ çocuklar ve yetişkinlere yönelik sanat eğitmenliğine devam ediyorum. Bu eğitimleri atölyemde verirken sanat üretimine devam ediyorum. Tabii ki süreç içerisinde sanat dışında da işler yaptım. Bu farklı meslek grupları bakış açıma çok katkı sağladı.
Sanatla olan ilişkim ise kendimi ifade edemediğim sıkışık dönem ve koşullarda bir iletişim aracı bulma,kendime alan açma isteğiyle başladı. Antakya’lıyım. Dezavantajlı bir ailenin dezavantajlı bir çocuğu olarak büyüdüm. Ailem Arap Alevisi ben ise cinsel yönelimi farklı bir çocuktum. Bizim kültürde her aile toplantılarında genellikle sofralar kurulur,sazlar çalınır ve şarkılar söylenir. Siyasetten tutun magazine kadar her şey konuşulurdu. Hatay zaten medeniyetler şehri. Çok kültürlü bir yerde doğup büyümek size sanatın kapılarını da açıyor. Aileme açıldığım dönemde gördüğüm baskıdan ara sıra da olsa sıyrılabilmek için köy kütüphanesinde gönüllü olarak çalışmaya başladım. Orada edebiyat ile tanıştım. İş çıkışlarında dere kenarında kitap okuyarak kendime vakit ayırıyordum. Ardından ortaokuldan itibaren tiyatro eğitimi aldım ve lise döneminde iki yıl Hatay Şehir Tiyatrosu’nda çocuk oyunlarında yer aldım. Lisede Güzel Sanatlar Eğitimi aldım ve devamı geldi. Bunların yanında 2011’den beri Lgbtq+ hak savunuculuğu yapıyorum.
Yaptığım bağımsız eylemler hem insan hakları konusunda ses getirdi hem de insanların günlük ritmini kırmak benim için bir değişimin basamaklarını oluşturmaktı. Bunları sanat üretimlerimle birleştirip performans projeleri ürettim. Her bağımsız bireysel eylem projemin dezavantajlı bireyler için fayda sağladığını gördüm.2016’dan beri de veganım. Veganizm ile ilgi çalışmalar yapıyorum.
Ekin Keser, Yakın, 2023, Kolaj (Kağıt üzerine buluntu fotoğraf), 6 x 8 cm
Serginizin adı hangi koşullarda oluştu?
Sergi adı Kendimden Bir Şeyler Aradım Sadece adlı seriden türedi. Sergide hem bahsettiğim seriden hem de son iki yılda ürettiğim işlerin,çalıştığım konuların bağlamından referansla oluştu. Kendimden Bir Şeyler Aradım bugüne kadar muhattap olduğum ya da olmadığım insan ilişkileri ve edindiğim deneyimler sonucunda kendimi anlamaya çalıştığım sürece eşlik eden ve gelişen bu eserler Mixer’de biçim buldu.
Ekin Keser, Ben egzotik bir Ortadoğu güzeliyim., 2023, Kolaj (Kraft karton üzerine buluntu fotoğraf), 70 x 200 cm
Sergideki buluntu fotoğrafları nerelerden topladınız? Seçerken bir kriteriniz var mıydı?
2016 yılında yaptığım bir vapur yolculuğunda cüzdanın içinde bulduğum yabancı uyruklu birinin beş adet vesikalık fotoğrafları sakladım ilk önce. Anılara, bireylere duyduğum saygıdandır bu kollama isteği. Ardından aynı yıl içerisinde yaşadığım mahallede kentsel dönüşüm projesiyle yıkılan bir binanın içinde cam kenarında heteroseksüel bir çifte ait üstü yırtık ve arkasında bir yazı olan fotoğraf buldum. Onu da sakladım. Algıda seçicilik olmalı ki sürekli farklı mekânlarda fotoğraflar bulmaya başladım ve 2022 Ocak ayında o zaman kadar bulduğum, eskicilerden, pazarlardan topladığım fotoğrafları bir seriye dönüştürmek istedim.
Seçtiğim-bulduğum fotoğrafların bir kriteri yok fakat fotoğraflar esere dönüşmeye başladıklarında sahip olduğu sıfatlar onların kriterlerini belli ediyor ve bu ayrım seriler arasında farklılıklar gösteriyor.
Ekin Keser, Halideye…, 2023, Kolaj (Kağıt üzerine buluntu fotoğraf), 18 x 26,5 cm
İlk kişisel serginiz. Bir sanatçı olarak beklentilerinizi anlatır mısınız?
Evet, çok heyecanlı ve ümitliyim. Mücadelemin karşılığını elde etmek çok değerli. Kendimi keşfetme sürecimde (yani tüm yaşamımdan bahsediyorum.) sağlayabileceğim toplumsal ve bireysel faydaların karşılığını görmek isterim. Lobiciliğin popüler kültür ile yaygınlaştığı bu dönemde üretimlerimi insanlara anlatmak, kendimi eserlerim aracılığıyla ifade etmek istiyorum. Varoluş çabamı eserlerime aktardığım için bunları kolaylıkla göstermek ilk kişisel sergimin beklentilerinden. Ayrıca ne yazık ki son yaşadığımız büyük depremden birinci dereceden etkilenen biri olduğum için bu sergi bana yaşamak devam etmek için ümit veriyor.
Gelecek projelerinizden bahseder misiniz?
Devam eden serilerim var. Genelde uzun soluklu sürece dayalı üretimler yapıyorum. Ya da süreç sonrası üretime geçiyorum. Üzerine çalıştığım iki üç yıla kadar bitebilecek işler var. Bunlar büyük medyum ya da çok sayıda varyasyon içeren işler seriler oluyor. Bunların yanında farklı seriler ve tek üretimler de icra ediyorum. Disiplinlerarası üretim yaptığım için sürekli üretimdeyim aslında. Farklı zamanlarda farklı materyal ve konular üzerine çalışmak bana daha çok keyif veriyor ve besliyor.
Comments