top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

British Council’dan yeni hibeler

Türkiye’de ve Birleşik Krallık’da bulunan kültür-sanat kuruluşları arasındaki yaratıcı iş birliklerine destek olmak amacıyla British Council tarafından gerçekleştirilen hibe programı bu yıl 11 yeni projeyi hayata geçiriyor. Program kapsamında Türkiye’nin 8 şehrinden çeşitli alanlarda projeler üreten 11 kültür-sanat kurumuna yaklaşık 3,5 milyon TL hibe desteği sağlanıyor



Birleşik Krallık’daki yaratıcı oluşumlarla Türkiye’deki kültür-sanat kurumları arasında yaratıcı iş birliği projelerini desteklemek amacıyla British Council tarafından yapılan açık çağrının kazananları belirlendi. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Çanakkale, Gaziantep, Hatay ve Eskişehir’de bulunan 11 kültür- sanat kurumu Birleşik Krallık’daki partnerleriyle birlikte Eylül 2023- Mart 2024 tarihleri arasında projelerini gerçekleştirecek. Eylül ayında gerçekleşen Bozcaada Caz Festivali’yle hibe etkinlikleri başladı.


İstanbul’dan MitosBoyut Yayınları'nın, ekoloji ve sosyal adalet üzerine yeni eser üretimini teşvik etmek amacıyla gerçekleştireceği program kapsamında Birleşik Krallık’dan ve Türkiye'den sanatçı ve araştırmacılar tarafından verilecek eğitimlerin sonunda, katılımcıların derlenen eserlerini antolojide iki dilde yayınlayacak.


Ankara’dan Uçan Süpürge Vakfı, Birleşik Krallık’dan Reclaim the Frame iş birliğiyle 25-26 Ekim tarihlerinde Uçan Süpürge Film Festivali gerçekleşiyor. Festival, Türkiye’den ve Birleşik Krallık’dan kadın kimlikli ve ikili cinsiyete sahip olmayan sinemacıların ürettiği filmlerin gösterimini yapacak.


Ankara’dan Piruli Derneği, herkesin sinemaya eşit koşullarda erişebilmesi amacıyla Engelsiz Filmler Festivali’ni tasarlıyor. Festivale, 20-26 Ekim tarihleri arasında Ankara’da ve 4-5 Kasım’da Eskişehir’de katılım sağlanabilirken festival programının bir bölümü de 20-26 Ekim tarihleri arasında çevrim içi olarak takip edilebilir. Birleşik Krallık’dan yönetmen Ken Looch’un film gösterimlerinin yapılmasının yanında Londra’da yaşayan ve üreten dijital ve video sanatçısı ve erişilebilirlik danışmanı Çağlar Kimyoncu ve film yapımcısı ve yazar Michael Achtman festivale katılım sağlayacak.


İzmir’den Ege Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Halk Dansları Bölümü ve Birleşik Krallık’tan Ceyda Tanc Dance, Türk halk dansları ile çağdaş dansları harmanlayacak. Canlı ve çevrimiçi çalıştaylar, atölyeler, seminerler, performanslar ve rezidans programları gerçekleştirecek olan proje, küresel eşitsizlikleri ve dansta cinsiyet temsilini irdeleyecek. Projenin sonunda yerinden edilmiş kadının karşı karşıya kaldığı zorlukları vurgulayan bir performans gerçekletirilecek.


İstanbul’dan fam° ve Birleşik Krallık’dan Agents for Change bir araya getirecekleri hikayeleri, animasyon, AR yerleştirmeleri ve dijital çizgi romanlar ile görselleştirip izleyiciye sunacak.


İstanbul’dan Onagöre Tasarım ve Yayıncılık, Manchester’dan Quarantine’in 10 yılı aşkın süredir devam ettirdiği No Such Thing (Öyle Bir Şey Yok) serisini İstanbul’a taşıyacak.


Adana’dan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, Suriye’nin Tedarikçileri projelerini gerçekleştirecek. Proje kapsamında Suriyeli mülteciler ile yaratıcı görsel çalışmalar yaratılacak.


Adana’dan Deprem Dayanışma Derneği, Dayanıklılığı Üretmek: Deprem Sonrası Yeniden Yapılanmada Kadınların Kültürel Canlanışı projesi ile hibe desteği alıyor. Proje, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin ardından sanat üretiminde sürdürülebilirlik, kadınları güçlendirme, yeniden yapılandırmaya destek verme gibi başlıkları merkezine alıyor.


İstanbul’dan AVTO için küratör ve mimar Meriç Öner tarafından tasarlanan bir araştırma ve söyleşi projesi olan Kıyı Çizgileri, İngiliz görsel sanatçı Navine Dossos iş birliğiyle ekolojik ve sosyal krizlerden etkilenen kıyıların durumunu ele alacak.


İstanbul’dan Koç Üniversitesi ve partneri Imagination Lancaster her iki bölgenin tecrübe ettiği bir sorun olan biyoçeşitlilik kaybını ele alacak.


Gaziantep’den, geçtiğimiz senenin de hibe programları katılımcıları arasında bulunan iki kurum, 2023 yılının sonuna kadar 6 Şubat depremi sonrasında yeniledikleri projelerini hayata geçirecek. Nefes Vakfı, Gaziantep Üniversitesi ve King's College Oxford Maqam Topluluğu ile üretimler gerçekleştirecek ve bunları Kasım ayında paylaşacak. Gönül Köprüsü ve Yardımlaşma Derneği ise Londra’dan Resonance FM yayıncı ve programcısı Donald Hyslop ve Gaziantep’den Rozana Radyosu ile kültürel çeşitliliğin üzerinde duran podcast serisini yıl sonuna kadar dinleyici ile buluşturacak.


Projeler hakkında daha fazla bilgiye kurumların kendi İnternet siteleri üzerinden ulaşılabilir.



Comments


bottom of page