İki sanat tarihçisi, Barış Acar ve Alp Doğu Eser’in çağdaş sanatın itibarsızlaştırılması meselesini daha detaylı ele almaya karar verip sanatın politikasından yola çıkarak, tarihten ve sanattan kaçırılanın ne olduğunu anlamaya çalıştıkları sohbet serisinin ikinci videosu yayında
Çağdaş Sanatın İtibarsızlaştırılması isimli video söyleşimiz üzerine sanatçılardan sanat tarihçilere, felsefeden edebiyata dek farklı alanlardan Karşı-Konuşmalar’a pek çok soru geldi. Bu kaydı ilk videoya yöneltilmiş bu sorulara ve kimi güncel olaylara istinaden gerçekleştirdik.
Bu bağlamda Maurizio Cattelan’ın Comedian’ından sanat tarihi metodolojisine, sanat piyasasının işleyişinden sanatçı kimliğine dek çağdaş sanat alanında kafalarda soru olarak duran pek çok konuya değinme fırsatı bulduk.
“Yalnızca size konuşulduğunda konuşsaydınız, kimse bir şey söyleyemezdi.”
Karşı-Konuşma, her şeyden önce kendi kendine konuşma cesaretidir.
***
Çağdaş Sanatın İtibarsızlaştırılması yaklaşık on yıl önce tartışmaya çalıştığımız özel bir konuydu. Haliyle güncel yorumları da uzun ve yoğun oldu. 1,5- 2 saati bulan konuşmalar, Ankara-İstanbul-Viyana üçgeninde ön hazırlıkları, post prodüksiyon süreci, altyazıları derken bizi bir hayli yordu. Gelen reaksiyonlardan anladığımız kadarıyla çağdaş sanat özelinde sanat yapıtının niteliğine dair kafalarda dolanan bir takım sorulara cevaplar getirerek bir boşluğu doldurdu Karşı-Konuşmalar'ın bu ilk iki videosu. Bununla birlikte bize çalışmanın devamını nasıl getirebileceğimize dair de bir takım yeni fikirler verdi. Karşı-Konuşmalar'ı karşılıklı konuşmalara nasıl çevirebileceğimize, sesi nasıl çoğaltabileceğimize ve sözü nasıl iktidarcıllaştırmadan masaya koyabileceğimize dair bir çok yeni fikirle çalışmamızı devam ettirmeye karar verdik.
Yeni formatımız çok daha kısa videolar şeklinde daha spesifik konu başlıklarına yönelik olarak gerçekleşecek.
Art Unlimited'da yer alan bu ana sayfamız dışında, erişim kolaylığını sağlamak adına, YouTube ve Spotify üzerinden de yayınımız devam edecek.
Henüz tam yöntemini bulamamış olsak da, daha önceden ilan ettiğimiz konu başlığımıza dair izleyici/ takipçilerden gelen soruları ilgili video içinde değerlendirmeye çalışacağız.
Bugün çağdaş sanat alanında kafalarda karışıklığına yol açan ve sanatın dolaşım mekanizmaları yerine sanatçıya ya da sanat üretme tarzına yönelik yıkıcı eleştirilere dönüşen yaklaşımların en büyük nedenlerinden biri "festivalizm/ fuarcılık". Ancak konuyu burada bırakırsak sadece olguları sıralama tuzağına düşme ihtimalimiz çok fazla. Bu yüzden bir adım daha atıp festivalin kurgucusunun niteliği üzerine konuşmak gerekiyor, ki bu da "burjuva" kimliğinin ve yaşayan burjuvazinin üzerine düşünmeyi zorunlu kılıyor. Bir sonraki videomuzun başlığı bu yüzden Spot Altında Burjuva: Fuarlar, Bienaller ve Festivalzim olacak.
Karşı-Konuşma, sözün bir müddet havada asılı kalmasıyla ilintilidir; bir sanat tarihçisi etkinliğidir.
Comments