top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Devinimli bedenler ve gölgeler üzerine: Evin Ötesi

İnci Eviner’in devinim halindeki bedenlerinin yarattığı gölge haritaları, desenleri ve videolarından oluşan farklı dönemlere yayılan çalışmaları 7 Ocak 2023’te izleyiciyle buluştu. Evin Ötesi, 8 Nisan 2023 tarihine kadar Bursa’daki sanat mekânı İMALAT-HANE’de görülebilir

İnci Eviner, Karnaval - Carnaval, 2022, Kağıt üzerine mürekkep, 122 x 155 cm


İnci Eviner'in geçmiş dönem çalışmalarıyla yeni çalışmalarını biraraya getirdiği Evin Ötesi, Bursa'daki sergi mekânında "evden kaçış ve eve dönüş" çatısı altında tekrar şekilleniyor. Bu sergide "gölgeler" ön plana çıkıyor. Gölgelerle bunların ortaya çıkardığı haritalar, aydınlanmanın, ışığın çok olduğu yerde kendini gösteriyor, gölgelerin önemini görünür kılıyor. Bu haritalar üç boyutlu olmaktan ziyade kullanılan malzemenin verdiği imkânla uçsuz bucaksız ve çok katmanlı… Haritalar, İMALAT-HANE'nin büyük alanına yayılıyor ve bütünlüklü bir okuma sağlıyor. Sanatçının 1990'lı yıllardan beri gündeminde olan coğrafya meselesi, günümüzde de önemli bir konu olan göçebelik, Batı'nın ikilikleri üzerinden irdeleniyor. Sergiyi sanatçının doğa, coğrafya ve beden ilişkisini “kendi arzusuna göre devinen” gezginler, göçmenler, hareket halindekiler oluşturuyor. “Sanatın bedenleri özgürleştirmesi” gerekliliği ve inancıyla ürettiği çalışmaları 7 Ocak 2023 tarihinde İMALAT-HANE’de izleyiciyle buluştu.


Botanik Kız, 2022, Kağıt üzerine mürekkep ve serigrafi, 155 x 122 cm

İnci Eviner’in sergide yer alan çalışmaları mücadele ve direniş alanlarındaki gizli kalmış ve/ya katmanlar arasındakiyle ilgili olarak karşımıza çıkıyor. Tekinsiz figürler kimlikler hakkında bilgi vermiyor.


İMALAT-HANE’nin sanat danışmanı Murat Alat figürlerin eşkâlleriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Eviner’in gerek videolarından gerek desenlerinden neşet eden bedenlerin eşkâllerini vermek kolay değil, onları görebilmek için üzerlerine bir ışık hüzmesi düşürdüğünüzde anında gölgeler çekilir ve size sadece hayaletimsi suretlerini gösterirler”.




2022 yılında Bursa’nın ilk özel sanat mekânı olarak açılan İMALAT-HANE, Bursa’nın organize sanayi bölgesinde konumlanması ve İstanbul dışında bir şehirde yer almasından dolayı serginin anlatısına uygun olacak şekilde, “evin ötesi”nde, merkezin dışıyla bir paralellik kuruyor. Sanatçının çalışmaları, sergi mekânında yeniden ve farklı bir anlatı üzerinden yorumlanıyor. Bu açıdan mekân hem şehir için hem de sanatçılar/izleyiciler için alternatif ve farklı bir bellek oluşturma imkânı tanıyor.

Coğrafya, 1993, Kontrplak üzerine bakır ve akrilik, 220 x 155 x 1 cm

Sanatçının üç kata yayılan sergisinde Kızlar Avrupa’da (2010) ve Modern Çöküşün Bakımı (2012) videoları ve farklı malzemelerden oluşan Coğrafya Serisi (1993) gibi çalışmalarının yanında çini mürekkep ve serigrafiden oluşan Sinsi (2020), Manolya Kırıcısı (2020), Filin Kulağı Bir Yayla, Bin Yayla (2020), Arzu Haritası 3 ve Arzu Haritası 4 (2022) ve çeşitli desenleri görülebilir. Eviner’in görünmeyeni, akıl ve kuraldışını içeren uçsuz bucaksız bedenleri, haritaları ve desenlerinden oluşan Evin Ötesi sergisi, İMALAT-HANE’nin birinci yılını kutladığı 8 Nisan 2023 tarihine kadar pazar ve pazartesi günleri dışında ziyaretçilerine kapısını açıyor.




Comments


bottom of page