top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Değiş Tokuş projesi için başvurular başladı


Diyarbakır’dan Lütfü İrdem, İstanbul’dan GAPO ve İzmir’den No 238 iş birliğinde, Kültür için Alan desteğiyle Mayıs-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek Değiş Tokuş projesi için başvurular başladı. Kültür için Alan’ın faaliyet gösterdiği şehirler ve komşu şehirlerinin tümünden (İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Muş, Bingöl, Elazığ, Adıyaman) başvurulara açık olarak düzenlenecek projenin 20 kişiyle sınırlı ilk aşaması için son başvuru tarihi 31 Mayıs Pazartesi


Oğuz Karakütük, Delta serisinden, 2012 - 2019, © PLATFORM by GAPO


"Pandemiyle birlikte gelen seyahat kısıtlamaları ve buna paralel giderek artan sanal temas, uzaktan ve kolektif sanatsal üretime, yani düşünsel, sanatsal ve beceriye dayalı bir değiş tokuşa kapı aralayabilir mi?" sorusundan yola çıkan Değiş Tokuş projesi, fotoğrafçıların seyahat etmeden birbirlerinin şehirlerinde, birbirlerinin yerine, birbirleri için üretim yapacağı; uzaktan ve kolektif üretim pratiğinin beraberinde getireceği yaratıcı çözümlerin araştırılacağı; editörlük/mentorluk oturumları, "değiş tokuş" kavramı etrafında şekillenen genel katılıma açık seminerler ve katılımcılara yönelik özel seminerlerden oluşuyor. Koordinatörlüğünü Lütfü İrdem (Diyarbakır), Serdar Darendeliler (GAPO, İstanbul) ve Sinan Kılıç (No 238, İzmir), editörlüğünü ise Refik Akyüz ile Serdar Darendeliler üstlendiği projenin, çevrimiçi bir sergi ve basılı bir yayınla sonuçlanması planlanıyor.


Değiş Tokuş kapsamında katılımcılar, herhangi bir şehirlerarası seyahatte bulunmadan, hem partnerleri aracılığıyla onların şehirlerinde hem de partnerleri için kendi şehirlerinde proje üretecekler. Yöntem olarak değiş tokuşu temel alan projede üretim yapılacak konular ve kavramlar ise yürütülecek toplu oturumlardaki tartışmalarla şekillenecek. Kimi çalışmalar katılımcıların kendi şehirlerinde daha önceden yaptıkları bir çalışmanın diğer şehre adapte edilmiş versiyonu olabilecekken kimileri de üretim yapmak istedikleri şehrin sosyal, kültürel, politik veya coğrafi özellikleriyle ve partnerlerinin yönlendirmesiyle şekillenen çalışmalar olacak.



İlk aşamada, Kültür için Alan’ın faaliyet gösterdiği şehirler ve komşu şehirlerinden başvuru kabul eden açık çağrı aracılığıyla 20 isim belirlenecek. Açık çağrıya başvuracaklardan istenenler ise şöyle:

  • Değiş Tokuş’a neden katılmak istenildiğine dair kısa metin (niyet mektubu)

  • Değiş Tokuş’a seçilinirse başka bir şehirde nasıl bir çalışma yapmanın öngörüldüğüne dair kısa bir metin

  • Sanatsal anlamda ilgi duyulan veya üretim yapılan konular

  • Kısa biyografi

  • Bugüne kadarki tematik çalışmalar/serilerden örnekler içeren bir portfolyo ve portfolyodaki çalışmalar/serilere dair açıklayıcı kısa metinler

Proje koordinatörleri, başvuru formundaki sorulara verilen yanıtlar, biyografiler ve gönderilen portfolyolara dayanarak, kadın erkek dengesi, şehir dağılımı ve farklı üretim tarzlarını da göz önünde bulundurarak 20 kişilik kısa listeyi belirleyecek. Bu noktada tek bir kritere değil tüm kriterlere hep birlikte bakılarak bir seçim yapılacak. Sonraki süreçte ise ilk aşamada seçilen 20 isim, birbirlerini daha yakından tanıyacakları ve proje sürecinde kimlerle birlikte çalışabileceklerine dair fikir sahibi olacakları çevrimiçi tanışma/tartışma oturumlarına katılacak. Tanışma oturumlarında katılımcılar, öncelikle bugüne dek yaptıkları işlerin sunumunu yapacak, bu projeye neden katılmak istediklerini ve nasıl bir proje fikirleri olduğunu diğer katılımcılarla paylaşacak. Bir ay içerisindeki 3 toplu buluşmadan oluşan oturumlar sonunda katılımcılar, ikişerli gruplar olarak, neden birlikte çalışmak ve hangi konulara odaklanmak istediklerine dair bir proje önerisinde bulunacaklar. Sunulan öneriler arasından koordinatörler tarafından 12 sanatçı (6 sanatçı ikilisi) belirlenecek.


Başvuruların 31 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ettiği Değiş Tokuş projesinin içeriği, aşamaları, işleyişi ve takvimine dair ayrıntılı bilgi ve başvuru formu için gapo.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


コメント


bottom of page