Rotterdam'da terk edilmiş bir subtropikal yüzme havuzunda gelişen BlueCity, ikonlaşmış bir döngüsel ekonomi platformudur. Şehirdeki diğer terk edilmiş binalarda olduğu gibi, hem yüzme havuzunun içinde hem de başka terk edilmiş binalarda bulunmuş olan eski malzemeler yeniden kullanılarak inşa edilmiştir; eski kaydırakları ve jakuziler etrafında döngüsel girişimcileri teşvik etmeyi, güçlendirmeyi amaçlar. Bu eşsiz biyo-sirküler oyun alanında, biranın demlenmesinden elde edilen ısı, eski soyunma odalarında bulunan laboratuvarın yerden ısıtmasına dönüşüyor. Atık akışlarıyla çalışma ve iklim kriziyle nasıl mücadele edebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için biyo-mühendislerin, biyo-tasarımcıların, bilim insanlarının, mimarların ve girişimcilerin ilham verici ekibinden Emma van der Leest ile iletişime geçtik. Ayrıca Emma'nın kendi biyotasarım pratiğinde, "organizmayı" nasıl takip ettiğinden, organizmaların ne kadar "akıllı" olduğundan, birbirleriyle ne kadar bağlantılı olduklarından ve Mavi Ekonominin de benzer bir ilkeyle, birden fazla döngüyü birbirine bağlayarak nasıl işlediğinden, konuştuk. Emma hepimizi "mavi" olduğuna inandığı "geleceğe" davet ediyor ...
Röportaj: Ecem Arslanay
Emma van der Leest, BlueCity Döngüsel Ekonomi Laboratuvarı,
Fotoğraf: Sophie de Vos, BlueCity izniyle
Neden bir ürün tasarımcısı olarak biyo-tasarımda ısrar ettiniz? İlham verici TEDx konuşmanızdan, işbirliği yapabileceğiniz uygun bir laboratuvar ve bilim insanları bulmaya çalışırken birçok zorluk yaşadığınızı görebiliyorum. Biyo-tasarım yapmak için bu sınırsız motivasyonunuzun kaynağını öğrenmek istiyorum.
İlgim Rotterdam'daki Boijmans van Beuningen Müzesi'nde Mikro Etki başlıklı bir sergiyle başladı ve burada Suzanne Lee tarafından fermantasyon sürecinde bakteri ve maya kullanılarak yapılmış olan bir ceket gördüm. Üretim süreci kumaş dokumadan daha çok bira yapmaya yakındı ve giysi yetiştirebilme fikri beni etkiledi. Her ürün tasarım öğrencisi gibi ben de ürünün tasarımını bitirdikten sonra malzemenin ne olması gerektiğini düşünürdüm. İlk etapta malzemeyi düşünmek büyüleyici geldi. 2012'de evde bir dizi deney başlattım ve o zamanlar konuyla ilgili çok fazla DIY videosu yoktu. 2014'te Suzanne Lee’nin stajyeri oldum ve bu çok yardımcı oldu. Günümüzde daha fazla tasarımcı, bilim insanı ve şirket bu konuyla ilgileniyor. Multidisipliner gruplarda çalışmak artık yeni normal olmuş durumda. Doğal ekosistemde de olduğu gibi, her zaman birbirimize ihtiyacımız var. İyi bir ürün elde etmek için farklı disiplinleri birleştirmemiz gerekiyor. Ayrıca birçok toksik maddeyi atık akışlarından gelen doğal kaynaklar ile değiştirebiliriz. Bilgi alışverişini kolaylaştırmak için farklı grupları bir araya getirmeye çalışmalıyız. Sonunda ayaklarımı bir laboratuvarın kapısından sokabildiğim için gerçekten şanslıyım. En uç fikirlere ve en çok niş bilgiye sahip bilim insanları, üniversitelerin kapılarının arkasında kalıyor. Rotterdam Üniversitesi'ndeki insanlara bu değerli fikirleri ürünlere ve malzemelere dönüştürme isteğimi anlattım. Bilimsel raporlar ve makaleler ancak somut hale geldiğinde faydalıdır. Muhtemelen rafta geliştirilmeyi bekleyen çok şey vardır. Sadece doğru yatırımları bulmamız gerekiyor. Bazıları bu fikirlerimin naif olduğunu söylüyor ama hep dediğim gibi, bekleyin ve on yıl sonra dünyanın neye benzeyeceğini görün …
Başladığınız zamana kıyasla bugünkurumlar ve üniversiteler biyoteknolojilere dahil olmak isteyen ürün tasarımcılarına karşı daha dostça bir tavra mı sahip?
Evet, daha kolay. Rotterdam Üniversitesi'nin biyomedikal araştırma bölümünün başkanı da artık BlueCity'nin büyük bir hayranı. Birçok öğrencisi, okul deneylerinde tasarımcılarla birlikte çalışıyor. Daha fazla üniversite, eğitim programlarında tasarımcıların olmasını istiyor. Sonuçta somut bir şey üzerinde çalışmak çok güzel.
Mevcut projeleriniz neler?
İki sergim var. Bunlardan biri, belirli bir mantardan türetilen %100 doğal bir kaplama geliştirip geliştiremeyeceğimizi görmek için araştırma yapan Fungkee Supercoating ile. Diğer sergide, mikroplarla yapılan yirmi bir ürünle dolu Mikrobiyal Otomat yer alıyor. Ben ders vermeyi seviyorum. Bilgi dağarcığımı üniversitelerde ve meslek okullarında paylaşıyorum. Gelecek nesilleri bu alanda eğitmeyi önemli buluyorum. Ayrıca araştırmaya devam etmeyi çok isterim. Ancak günümüzde pandemi nedeniyle üniversiteler kapalı olduğu için bu çok zor.
Emma van der Leest, Mikrobiyal Otomat, Fotoğraf: Aad Hoogendoorn
Pratiğinizde, “Form, işlevi takip eder” söylemine radikal bir alternatif öneriyorsunuz, “Form, organizmayı takip eder.” Bu yeni tasarım yaklaşımını daha detaylı bir şekilde anlatır mısınız?
Doğadaki malzemeleri ve süreçleri keşfederek tamamen kompostlanabilir yeni tekstil malzemeleri üretebiliriz. Ayrıca ekosistemimize zarar verebilecek tehlikeli kaynakların kullanımını en aza indirebiliriz. “Form, organizmayı takip eder" sadece tasarım bilgisini tüketici ürünlerinde uygulamakla ilgili değil, aynı zamanda tasarım yöntemleriyle de ilgilidir. Bu süreçleri mikroorganizmalarla nasıl kontrol edebileceğimizi sormakla ilgili. Canlı hücrelerin gücünü ortaya çıkaran yeni araçlar ve algoritmalar geliştirmeye çalışıyoruz. Örneğin, bir tasarım aracı olarak kullanmak için balçık kalıbının akıllı algoritmasını inceledim.
Algoritma nasıldı ve onu nasıl anlayabildiniz?
Balçık küfü, Physarum polycephalum, beyin veya sinir sistemi olmayan tek hücreli bir organizmadır; bu yüzden bazı kararlar verebildiğini görmek gerçekten ilginç. Yiyecek noktalarını en verimli şekilde birbirine bağlayabiliyor. Bunu aslında çıplak gözlerimizle gözlemleyebiliriz. Bu özel balçık küfü ailesi, ilaçları optimize etmek ve aynı zamanda yeni bilgisayar sistemleri geliştirmek için laboratuvarlarda araştırılmaktadır. Bilim adamları algoritmalarını inceler ve temelde onları taklit etmeye çalışır. Grasshopper tasarım yazılımına bakarsanız, balçık kalıbı gibi çalışır. Tasarım sorunlarını iyileştiren ama aynı zamanda tıbbı akıllı kılan doğal algoritmaların keşfedildiğini görmek büyüleyici.
Akıllılıktan bahsedelim. Herhangi bir şeyi "akıllı" yapan nedir?
Ağaca bakalım. Belirli bir şekilde büyür. Hayatta kalmak doğasının bir parçası; kendini yaşamak ve üremek için optimize eder. Doğanın kendisi akıllıdır. Zekâyı beyinle ilişkilendirme eğilimindeyiz, ancak bir balçık küfü beyinsizdir, ancak süper hücre olarak çalışan akıllı, tek hücreli bir organizmadır. Tüm bu hücreler yiyecek aramada birlikte çalışıyorlar. Yemeğe dönüşüyorlar. Yiyecek olmadığında sarı bir blok olarak kururlar; yine acıkırlarsa hayata geri dönerler.
Emma van der Leest, Fungkee Supercoating, MU Artspace, Fotoğraf: Boudewijn Bollmann
Biyo-tasarım‘ın estetik yönü için ne söylenebilir? Biyo-tasarım, ne ölçüde yeni bir tasarım dili talep ediyor? Cansız malzemeler yerine canlı organizmalarla çalıştığınız için, yeni kriterlerin olması gerektiğini varsayıyorum.
Evet farklı ama aynı zamanda tekniği öğrenirseniz de aynı. Örneğin, ahşapla çalışmak istiyorsanız, ağaç işleme alıştırması yapmanız gerekir. Bu konu hakkında okumalısınız. Ahşapla çalışan sanatçılar, tasarımcılar veya bilim adamları aramanız gerekir. Gerçekten yeni bir zanaat, yeni bir beceri geliştirmekle ilgili. Laboratuvarda çalışmaya başladığımda, diline uyum sağlamakta zorlandım; ama zamanla bilim adamlarına ulaşmak için ortak bir kelime dağarcığı geliştirdim. Bir ürün tasarımcısı olarak mikropları yeni ekipman olarak görerek çalışmak heyecan verici. Laboratuvarın bilimsel bilgisini kullanarak yeni ve güzel bir şey yaratabilirsiniz.
Kültürü genellikle antropolojik bir kavram olarak tanımlarız, ancak bilim adamlarının “kültürü” mikroorganizmaların yaşamına tahsis etme şekli, “kültür ve doğa” arasındaki ikili karşıtlığı ortadan kaldırır. Bunu oldukça etkileyici buluyorum ve buna bağlı olarak, biyo-tasarımla ilgili etik konumunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Süreç tamamen insan merkezli mi yoksa mikroorganizmalara da faydaları var mı?
Organizmaları kullandığınızda, otomatik olarak etik tartışmaları başlar. Vegan insanlar, vegan deri üretmek için bakteri mayası kullanmamı üzücü buldu. Bununla birlikte, bakteri ve maya yetiştirmek inekleri öldürmekten farklıdır. Mikroorganizmaların belli bir bilinci yoktur. Ayrıca üreme hızları inanılmaz derecede hızlıdır. Laboratuvarda izole kültürlerle çalışıyoruz, oysa dış dünyada bunlar diğer türler arasındaki karşılıklı etkileşim içinde var oluyorlar. Tasarımlar insanlar için olduğu için insan merkezli, ancak bakterileri besliyor ve büyümeleri ve kurumaları için doğru ortamı yaratıyoruz. Bir bakıma onları öldürüyoruz; ama bunu hesaba katarsanız, marul yapraklarını koparmanın etik yönünü de göz önünde bulundurmalısınız.
Sanırım tamamen zararsız olmanın bir yolunu bulmak gerçekten zor… Hepimiz besin zincirinde birbirimize bağlıyız. Biyo-tasarım bu zinciri manipüle edebilir mi? Karşılıklı yeni simbiyozlar yaratabilir mi? Hem insanların hem de mikropların yararlandığı dinamik süreçler geliştirebilir mi? Mümkün mü yoksa bu ütopik bir düşünce mi?
Mikroorganizmalar bizim bir parçamızdır. Biz biriz. Onları göremesek bile yüz trilyondan fazlasını taşıyoruz. Bu, vücut ağırlığımızın yaklaşık bir buçuk kilosu. Nüfusu, dünyadaki insanlardan kırk bin kat daha fazla. Bazı sanatçılar ve tasarımcılar doğal bir döngü fikriyle oynuyorlar. Örneğin, Jae Rhim Lee mantarlardan bir cenaze elbisesi tasarladı. Daha uygulamalı bir örnek vermek gerekirse, bazı mikroorganizmalar yanmış insan derisini iyileştirir.
Philadelphia Sanat Müzesi'ndeki Farklı Gelecekler İçin Tasarımlar sergisinde Orkan Telhan'ın Ouroboros Steak adlı bir sanat yerleştirmesine rastladım. Temelde, ağızdan toplanan insan hücreleri ve son kullanma tarihi geçmiş kandan oluşturulan bir "kendi insan bifteğini yetiştirme yemek seti". Bir bakıma kendi kendini yamyamlığı öneriyor. Biyo-tasarımın yeme uygulamalarımızda bir paradigma değişimini tetikleyebileceğini düşünüyor musunuz?
Bir hayvanı eti için öldürmek zorunda olmadığımızın farkına varmamızı sağlayan çok ilginç bir yerleştirme. Mikroorganizmalardan et yetiştirebiliyoruz. İnsan dokuları da yetiştirebiliriz. L’Oréal gibi bu teknolojileri kullanan güzellik şirketleri var. İlginç bir şekilde, genetiği değiştirilmiş ürünler insanları korkutuyor. Süpermarketlerdeki pek çok yiyecek zaten genetik olarak değiştirilmiş durumda.
BlueCity Döngüsel Ekonomi Laboratuvarı, Fotoğraf: Sophie de Vos, BlueCity izniyle
COVID-19 salgını, neslimizin insanlarının görmezden gelme eğiliminde olduğu görünmez yaşam kaynağı olan mikroorganizmaların gücünü ortaya çıkardı. İnsanların karantina sırasında uyguladıkları ortak bir jest, mutfakta mikroorganizmalarla, özellikle mayalarla işbirliği yapmaktı ama sokaklarda virüsü lanetliyorlardı. Kendi kendine yeterlilik eğiliminin daha yaygın hale geleceğini ve yaşamın diğer alanlarına sıçrayacağını düşünüyor musunuz? Biyo-tasarım bir DIY uygulamasına dönüşebilir mi yoksa tasarımda bir uzmanlık alanı olarak kalmalı mı?
Bence bu iyi bir şey çünkü ekmeğinizi ve turşularınızı yaparak ne yediğiniz ve herhangi bir yiyeceği nasıl dönüştürebileceğiniz konusunda daha bilinçli hale geliyorsunuz. Bazı insanlar mikroorganizmalardan yapılmış bir kıyafetten tiksiniyor. Ayrıca, bazı insanlar işimin tehlikeli olup olmadığını ve virüslerle çalışıp çalışmadığımı soruyor. Ben virüslerle çalışmıyorum. Sağlıklı yetişkinlerde enfeksiyon tehdidi çok az olan veya hiç olmayan düşük riskli mikroplarla çalışıyorum; biyogüvenlik düzeyi 1 olan güvenli bir laboratuvarda yetiştirilen mikroorganizmalar ile ilgileniyorum. Ancak belli bir dereceye kadar bu organizmalarla laboratuvar dışında da çalışmak mümkündür. Farklı alanlardan ürün yetiştirme malzemelerine artan bir ilgi var. Aslında mutfağımda “kendin yap” videoları izleyerek başladım. Mutfakta başlamak ve evde güvenli bir şekilde bir şeyler yetiştirmek için tarifler sunan materiom.org ve biofabforum.org gibi web siteleri var. Blue City Lab'i kurduktan sonra, çalışmalarımı profesyonel bir ortamda sürdürmeye başladım ama yine de evde bir şeyler yetiştiriyorum. Yeni başlayanlar için, ayrıca William Myers tarafından yazılan biyo-tasarım ve sanat kitaplarını da tavsiye ederim. Çevrimiçi olarak ucuz ekipmanlar alabilirler, ancak DIY biyo laboratuvarlarına katılmanızı tavsiye ederim. Konuyu bilen insanlardan yardım almak her zaman iyidir.
Biyo-tasarım gelişmekte olan bir endüstri mi yoksa hala deney aşamasında mı?
Ecovative Design adlı bir Amerikan şirketi, 15 yılı aşkın süredir ambalaj için mantarlardan miselyum üretiyor. Deri görünümü ve hissi olan ve proteinlerden yapılmış yeni bir malzeme olan Zoa'yı geliştiren Modern Meadow adında başka bir şirket daha var. Bu umut verici çünkü birçok lüks marka vegan deri yapmak istiyor, ancak vegan derinin çoğu plastiğe dayanıyor. Her yıl katıldığım Biofabricate'in (daha önce Biocouture) kurucusu olan Suzanne Lee'nin bir girişimi olan yıllık Biofabricate Konferansına katılıyorum. Dünyanın her yerinden giderek daha fazla şirket ve yatırımcının orada olduğunu görüyorum. Hâlihazırda gelişmekte olan bir sektör.
Biyo-tasarım, iklim kriziyle nasıl mücadele ediyor?
Biyo-tasarım, 21. yüzyılı dönüştürebilen hibrid bir tasarım yaklaşımıdır. Zaten DNA'yı hastalıkları iyileştirmek veya sığır eti yetiştirmek için yeniden tasarlamamıza izin veriliyor; sera gazı emisyonlarını azaltmak için de kullanılabilir. Hayvan stoğumuz çok fazla CO2 emisyonuna neden oldu. Özellikle BM hedeflerini gerçekleştirme yönündeki büyük talebi düşündüğünüzde, pek çok vaat var. Bunu yapmak için, zihniyetimizi sadece vatandaş olarak değil, aynı zamanda şirketler ve hükümetler olarak da değiştirmemiz gerekiyor. Döngüsel tasarım ve mavi ekonomi, daha sürdürülebilir malzemeler ve ürünler geliştirmemize ve kalıcı olacak yeni ekonomik modelleri yaratmayı unutmamamıza yardımcı olabilir. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz ve on yıl içinde, muhtemelen krizle savaşan daha fazla şirketimiz ve daha fazla hükümetimiz olacak. Mevcut doğrusal ekonomimizi döngüsel bir ekonomiye dönüştürmemiz gerekiyor. Bu, iki yılda yapabileceğiniz bir şey değil. Yine de, özellikle mevcut salgının bazı şirketleri krizden nasıl daha fazla haberdar ettiğini düşündüğümde umutluyum.
BlueCity Döngüsel Ekonomi Laboratuvarı, Fotoğraf: Sophie de Vos, BlueCity izniyle
"Petrolün çıkarılmasına ve dönüştürülmesine adadığımız enerjiyi ağaçlarla nasıl iletişim kuracağımızı öğrenmek için harcamış olsaydık, belki de bir şehri fotosentezle aydınlatabilir veya bitki özsuyunu hissedebilirdik. Damarlarımız, ancak Batı medeniyetimiz sermaye ve tahakküm, karbon enerjisi ve hafriyatçılık, taksonomi ve tanımlama alanlarında uzmanlaşmıştır, işbirliği veya dönüşümde değil. ” Bu Paul B. Preciado'dan bir alıntı. Bu ifadeye katılıyor musunuz?
Her kelimesine katılmıyorum ama bence hala doğa ve onun nasıl çalıştığı hakkında birçok şey öğreniyoruz. Gezegenimizde Bir Hayat adlı son belgeselinde, belgesel çekmeye ilk başladığında sera etkilerinin farkında olmadığını güzel bir şekilde açıklayan David Attenborough'nun gerçek bir hayranıyım; bu yüzden tüm bu güzel hayvanları ve doğayı yakalamak için kamerasıyla dünyanın dört bir yanına uçuyordu ama artık dünyanın etrafında uçmanın çevreye yardımcı olmadığını biliyor. Bahsetmemiz gereken bir diğer şey de, tarihin en büyük keşiflerinden biri olan The Human Genome Project ile 2003 yılından bu yana genetik planı okumayı öğrendiğimizdir. Alıntıya geri dönersek, hala araştırılması ve öğrenilmesi gereken çok şey var. Teknoloji gerçekten geri dönmemize ve dünyanın nasıl başladığını öğrenmemize yardımcı oluyor.
Andreas Malm, The Progress of This Storm: Nature and Society in a Warming World (2018) başlıklı kitabında, yüksek karbon emisyonlarının tarihsel olarak köklerinin 19. yüzyılın başında fosil yakıtlara dayanan sömürgeciliğin hafriyatçılığına dayandığını öne sürüyor. Sömürgeciler, fosil yakıt üretecek yeni kaynaklara ulaşmak için fosil yakıtlara ihtiyaç duyuyordu. Fethettikleri her yerde kömür aradılar. Bu bir kısır döngüydü. Diğer düşünürler süreci, Kristof Kolomb'un Amerika'ya ulaştığı daha önceki bir noktaya dayandırırlar. Karşılaştığımız iklim krizinin kökenine ilişkin farklı yorumlar var. Sizin konuyla ilgili fikriniz nedir? Bir de bugün iklim kriziyle mücadelenin önündeki en büyük engel nedir sizce?
Dünyayı yaktığımızı yıllardır biliyoruz. Bilim insanları dikkatimizi çekmek için haykırıyorlar. Birçok girişim durumu iyileştirmek için çalışıyor. Ancak sorun toplumların örgütlenmesinde yatıyor. Fazla iş odaklı… Yine de komik olan şey, Blue Economy prensiplerini içeren bir şirkete sahip olarak hala para kazanabilmeniz. Bu yeni bir sistem. Bu dönüşüm, zihniyet değişikliği üzerinde çalışmamızı gerektirecek. Hepsini birlikte yapmalıyız çünkü bireysel çabalar asla yeterli olmayacak. Zaman alabilir, ancak iklim krizini çözmemize yardımcı olabilecek kaynaklarımız var.
Bize BlueCity’den bahsedebilir misiniz?
BlueCity, Rotterdam'ın merkezinde Tropicana adlı eski bir yüzme havuzunda yer alıyor. Birkaç yıldır terk edilmişti. İsmi Gunter Pauli’nin, atıkla para kazanabileceğiniz 120 iş vakasını anlatan The Blue Economy adlı kitabından geliyor. 2013 yılında, Mark Slegers ve Siemen Cox, orada RotterZwam adlı bir şirket kurdu. Havuzun eski güzellik salonunda kahve artıkları üzerinde istiridye mantarı yetiştiriyorlardı. Bir şehir örneği olarak, aynı ortamda atıkla çalışan daha fazla girişimcinin olacağı bir konsept düşündüler. Sonunda, bina bir müzayedede satışa çıkarıldı ve BlueCity'nin teklifinden etkilenen etki yatırımcısı iFund tarafından satın alındı. Neyse ki, sadece döngüsel ekonomiye veya yeni ekonomi projelerine yatırım yapıyordu. Bence döngüsel ekonomiye geçişteki en büyük sorun, henüz yeterince ölçeklenmemiş olmasıdır. Bu anlamda, BlueCity yerel düzeyde neyin mümkün olduğunu gösterir. Yasal ve fiziksel karşı güçlerin nasıl üstesinden gelebileceğini göstererek, geçiş sorunlarına ve uluslararası bağamda ölçeklenmeye ilişkin değerli bilgiler sunar. BlueCity'de mimarlar, tasarımcılar, bilim insanları, yemekle çalışan insanlar ve döngüsel ekonomi için yeni kurallar oluşturmak amacıyla yasal tarafta çalışan insanlar var. Yaklaşık 40 girişimci BlueCity'ye giden yolu buldu, bu harika! Herkes döngüsel bir zihniyetle çalışsaydı dünyamızın nasıl görünebileceğine dair kapsamlı bir vizyon oluşturmaya çalışıyoruz.
BlueCity'de BlueCity Laboratuvarı da var. Bize buradan da bahseder misiniz?
Laboratuvar, BlueCity'deki kiracılardan biri. Eski yüzme havuzunun eski soyunma odalarında yer alıyor. Buraya bio-mühendisler için biosirküler oyun alanı diyoruz ve birçok farklı atık akışıyla çalışıyoruz. Islak laboratuvarımız ve kuru laboratuvarımız var. Islak laboratuvarda mikroplar tarafından yapılan canlı malzemeler olan ıslak malzemelerle çalışıyoruz. Kuru laboratuvar makinelerle dolu. Prototipleme için ahşap kullanıyoruz. CNC makineleri ve ısı presleri de var. Bu, ıslak laboratuvarda materyal yetiştirmenize ve ardından onu kuru laboratuvarda bir son ürüne dönüştürmenize olanak tanıyan benzersiz bir kombinasyondur. BlueCity Lab ve Food Hub'ın dairesel yapısıyla, yüksek kaliteli yeniden kullanılabilir malzemeler kullanarak Rotterdam'dan Paris'e 652 gidiş-dönüş olan 112.000 kg CO2 tasarrufu yaptık.
BlueCity Döngüsel Ekonomi Laboratuvarı, Fotoğraf: Sophie de Vos, BlueCity izniyle
BlueCity bana Jill Stoner tarafından icat edilen ve Gilles Deleuze ve Felix Guattari’nin “minör edebiyat” kavramlarından türetilen “minör mimari” kavramını hatırlatıyor. Stoner, "başarısız ve haczedilmiş yapılarla, aboneliği yetersiz ofis parkları, zincir oteller ve terk edilmiş alışveriş merkezleri ile dolu büyükşehir hinterlandları"nın ya da basitçe “sermaye mezarlıkları”nın, kolektif arzularca otoriter karşıtı mekânsal taktiklerin alanlarına dönüşebileceğine inanıyor. BlueCity, aşırı doygun, yetersiz kullanılan ve zamanı geçmiş binaların siyasallaşmış mimarinin alanları haline gelme potansiyelini ortaya koyuyor. İnsanların BlueCity'nin bu fevkalade mekânsal durumunun farkında olup olmadıklarını merak ediyorum.
BlueCity'nin pazarlama ve iletişim departmanı, mekânı fotoğraflamak ve etkinlikler düzenlemek isteyen insanlarla boğulmuş durumda. Tropicana başlı başına ikonik bir bina kompleksiydi. 80'lerde şehrin incisiydi ama ne yazık ki zamanla modası geçti. Aslında binayı yıkıp yerine yüksek kiralı apartman dairelerinden oluşan yüksek katlı bir bina yapmak isteyen birçok yatırımcı vardı. BlueCity ile ilgili büyüleyici olan şey, Superuse Studios ve COUP'un binayı olabildiğince dairesel hale getirmesidir. Şehirdeki diğer terk edilmiş binalarda olduğu gibi, hem yüzme havuzunun içinde hem de eski unsurları ve malzemeleri yeniden kullanmak çok büyük bir zorluk. Yeniden inşa etmek ve yeniden kullanmak uzun zaman alıyor. İnşaat geliştirme departmanının bir üyesi, bu binayı dairesel bir yapıya aktarabilirlerse dünyadaki her karmaşık bina için yapabileceklerini söyledi. Alanın 12.000 m²'si ve bazı kısımları hala geliştirilme aşamasındadır.
COVID-19 krizi sırasında bazı çevrimiçi etkinlikler düzenlediğinizi görüyorum. Bu etkinlikler yeni bir topluluk oluşturmanıza yardımcı oldu mu?
Evet. Bu çevrimiçi etkinliklere katılmak için seyahat etmenize gerek kalmaması çok güzel. Etkinliklerimize Avustralya, Japonya, Rusya ve Filipinler'den insanlar katıldı. Ve umarım önümüzdeki yıllarda ağımızı daha da genişletebiliriz.
BlueCity herkese açık mı? Topluluğunuza sadece sanal olarak değil fiziksel olarak da katılmanın protokolü nedir?
Pandemi nedeniyle fiziksel taraf şimdi biraz zor, ancak insanlar her zaman ulaşabilirler. BlueCity Lab, insanları katılmaya teşvik ettiğim birçok çevrimiçi açık topluluk etkinliği düzenliyor. BlueCity'de fiziksel bir alana sahip olmak isteyenler web sitemizdeki prosedürleri inceleyebilirler. Temel olarak, mavi ekonomi ile çalışan bir girişimciler topluluğunu sürdürmeye odaklanıyoruz. Bu yüzden, içeride katılmak isteyen insanlar için ilginç olan şirketler olup olmadığına bakıyoruz. Birbirlerinin atık akışlarını kullanabilirler.
BlueCity adını mavi ekonomiden alıyor; pekineden mavi renk?
Döngüsel ekonomi, endüstrinin tek bir döngüsüne odaklanırken, mavi ekonomi çoklu (endüstriyel veya doğal) döngülere ve bunların nasıl bağlanabileceğine bakıyor. Renk mavidir çünkü Gunter Pauli, Dünya'ya uzaydan bakarsak buranın büyük bir mavi top olduğunu belirtir. BlueCity'de bir girişimcinin atığı diğerinin girdisi olabilir. Biranın demlenmesinden elde edilen ısı, BlueCity Lab'de yerden ısıtmaya dönüşüyor. Atıkları değerli bir kaynak olarak görüyor ve atıklarla ağlar kurmaya çalışıyoruz.
Gezegenimizin geleceği konusunda iyimser misiniz?
Gezegenimiz hayatta kalabilir ama bence şüpheli olan insanlığın geleceği. Yine de iyimserim. Gerçekten 2030'da BM hedeflerine ulaşabileceğimizi umuyorum. Bu çok şeyi değiştirecek. Herkesi yakında parlak mavi geleceğimizin parçası olmaya, bu geleceğe katılmaya teşvik etmek istiyorum.
Comments