top of page

Fikret Mualla Ankara’da

Yazarın fotoğrafı: Merve Akar AkgünMerve Akar Akgün

28 Şubat'ta Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde Bor Sanat iş birliğiyle kapsamlı bir Fikret Mualla sergisi açılıyor. Hancan Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Fikret Mualla eserlerini nitelikli bir bakışla izleyicilerin ilgisine sunmaya hazırlanan Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Mualla adlı serginin küratörlüğünü Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün üstleniyor. Sergi hazırlık aşamasındayken merak ettiklerimizi Bor Sanat Genel Koordinatörü Missem Canmutlu’ya sorduk


Röportaj: Merve Akar Akgün

Bor Sanat Genel Koordinatörü Missem Canmutlu


Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’ın sanata olan tutkusuyla ortaya çıkan Bor Sanat, bağımsız sanatçıları destekleme misyonuyla kültürel mirasa dair farkındalık yaratan projeler, sergiler ve eğitim programlarıyla sanatın geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen bir sanat platformu. Bağımsız sanatçılara bir yol arkadaşı olarak onların yaratıcı dünyalarını desteklemek adına ne gibi hayalleri gerçeğe dönüştürdünüz? Bu süreçlerde sanatçılarla nasıl bir iletişim kurdunuz?


Bor Sanat, gerçekleştirdiği faaliyetlerde bağımsız sanatçıların, oluşumların sanat üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamayı önceliyor ve önemsiyor. Bu yaklaşım ile 6. Mardin Bienali kapsamında -aynı zamanda sanat danışmanımız olan- Ebru Nalan Sülün’ün küratörlüğünde düzenlenen Invited:Müşterek sergisi Exit Kolektif mekânında gerçekleşti. Bienalin ardından oradaki sanat ortamına katkımız bağımsız sanatçıların desteklenmesi vizyonu ile devam etsin istedik. Exit kolektif üyesi olan ve Mardin’de yaşayan bağımsız sanatçılara ilham vermesini amaçladığımız bir misafir sanatçı programını başlattık. Bu programda Exit Kolektif alanı, sanatçıların, sanat severlerin buluşma mekânına dönüştü. Yılın dört ayında dört ayrı tecrübeli sanatçıyı Mardin’e taşıyoruz ve bu kapsamda sanatçıları orada misafir ediyoruz. Yılın bu dört ayı dışındaki zamanında da Exit Kolektif üyesi sanatçılar çalışmalarını kendi programları dahilinde sürdürüyorlar. Bizim desteklediğimiz misafir sanatçı programı onlara ilham veriyor, emin olun aynı şekilde bize de. Programda Mardin’de yaşayan ve üreten genç sanatçılar ile günümüz sanatının tecrübeli isimlerini buluşturmayı hedefledik. Şimdiye kadar aldığımız sonuçlar bizi çok mutlu etti. Programın güz 1. dönem sanatçıları Ahmet Öktem ve Mehmet Akan idi. Bir aylık sürecin sonunda Mehmet Akan kendi atölyesini açtı. Güz 2. dönem sanatçılarımız Fulya Çetin ve Sidar Alışık ise, kolektif üretim süreçlerine odaklandı. Mardin’de üretim yapan bağımsız sanatçılarla bir araya geldiler ve Exit Kolektif ’te kolektif üretim yolları üzerine bir konuşma gerçekleştirerek bir aylık deneyimlerini şehirdeki bağımsız sanatçılar ile paylaştılar. 2025 planlamamızı da akademik bilgiyi ön planda tutarak sanatı geniş kitleler ile buluşturma amacı doğrultusunda hazırladık. Bozcaada’da kültürel mirasa ve çevreye duyarlı projeler üreten Zero Movement sanatçı topluluğuna ve Çanakkale’de misafir sanatçı programlarını hayata geçiren Mahal Studio’ya desteklerimiz olacak. Bor Sanat ile bağımsız sanatçıları, güzel sanatlar fakültesi/lisesi öğrencilerini ve sanat üretimini destekleyecek programları hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Fikret Mualla, Au Marché, 85x78 cm, 1957, Kâğıt üzerine guvaş, Hancan Sanat Koleksiyonu


Mirasın korunması, genç kuşakların desteklenmesi, kültürel atılımın sağlanması gibi holdingin var olan vizyon politikasını Bor Sanat’ın hedefleri içinde de tanımladığınızı ve kişilerin geçici, kurumların kalıcı olduğuna inandığınızı söylüyorsunuz. Sonraki nesillere aktarım da ancak bu yolla gerçekleşeceğine inanıyorsunuz. Sanatın aktarımı ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlama misyonunuz doğrultusunda, eğitim programlarınız ve sergilerinizin toplum üzerinde yarattığı etkiyi gözlemleyebildiniz mi, nasıl değerlendiriyorsunuz?


Sanatın, bilginin ve kültürün aktarımı konusunda kurumların önemi yadsınamaz. Birey olarak kısıtlı bir etki alanına sahipsiniz ancak kurum olarak faaliyete geçtiğinizde çok daha geniş kitleler ile sahip olduğunuz bilgiyi paylaşabiliyorsunuz. Sanat kurumlarının teori ve pratiğin bir kesişimi niteliğinde, akademik eğitimin birer destekçisi olduğuna inanıyorum. Bor Sanat ile üstlendiğimiz misyon da tam olarak bu noktada yer alıyor. İlerleyen süreçlerde en önemsediğimiz hedef, kurumsallaşarak yolumuza devam edebilmek. Elbette gözlemliyoruz ve bu tüm ekip olarak en çok öncelediğimiz adım diyebilirim. Özellikle genç, bağımsız sanatçıların sanatsal üretimdeki üstün başarıları oldukça dikkat çekici bir unsur. Verdiğimiz destek ve katkılarla sağlanan motivasyon ruhu bizleri de motive ediyor. Sanat, kültürel etkileşim bağlamında en önemli iletişim aracı, üst bir dil ve biz bu farkındalıkla ilerlemeye gayret ediyoruz.


Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde Bor Sanat olarak Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde Fikret Mualla sergisi düzenliyorsunuz. Şubat ayında açılacak sergi Hancan Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Fikret Mualla eserlerini izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Mualla’nın sanat hayatındaki önemli dönemler ve eserlerinin öne çıkan temalar ışığında sergi, onun sanat anlayışını izleyicilere nasıl aktarmayı hedefliyor?


Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Özgür Cem Hancan’ın kişisel koleksiyonunu 2023 yılında yine Ebru Nalan Sülün küratörlüğündeki Parçalar & Haller sergisi ile ilk kez kamuya açmıştık. Bu sergide öncelikle küratöryal kurguda koleksiyonun kendisine odaklanan ve koleksiyonu tartışan bir içerik vardı. Erimtan Müzesi’nde gerçekleşecek Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Mualla sergisi Mualla’ya dair düşünen, yazan herkesi buluşturmayı amaçlıyor. Sergi içeriği de bu çok katmanlılığı barındırmayı ve Mualla’yı hayatının rotasının izini sürerek anlatmayı hedefliyor. Sergi, Ağustos ayına dek açık kalacak ve sergiye paralel gerçekleşecek konuşma oturumları, dinletiler yoluyla Fikret Mualla çok yönlü perspektifte tartışmaya açılacak.


Hancan Sanat Koleksiyonu’ndaki en kapsamlı birikimin Fikret Mualla eserleri üzerinden yapıldığını Bor Sanat’ın ilk sergisi Parçalar & Haller sergisi vesilesiyle öğrenmiştik. Yapıtları izleyiciyle buluştururken Bor Sanat olarak bu serginin toplumda sanata olan ilgiyi artırmak adına taşıdığı önemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şahsen sergilerin anlattığı kavramsal bağlam, kuram, tarihi süreçler vb. ziyade sergi paralel etkinliklerinin de önemi üzerinde duruyoruz. Biz sergide sadece eserleri ile Fikret Mualla’yı izleyenlere sunmayacağız, aynı zamanda birlikte bilinmeyenlerini ve yanlış bilinenleri de bilimsel perspektifte alanının uzman isimleri ve akademisyenler ile çözümlemeye çalışacağız. Dolayısıyla tam da bu noktada, izleyenler ile bir bağ kurulacağını ve sanata-sanatçıya olan ilginin artacağını düşünüyoruz. Bor Sanat olarak çizgimizi bu vizyonla şekillendiriyoruz.

Comments


Commenting has been turned off.

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page