top of page

Gate 27'nin güncesi

Gate 27, yaratıcı serüvenin güncesini, kurulduğu günden bu yana yayınladığı Almanak'la tutuyor. Disiplinler arası bir buluşma noktası olan mekân, son iki yılın faaliyetlerini yeni Almanak aracılığıyla paylaşıyor



Sanat, kültür ve yaratıcılığın toplumsal dönüşümdeki kritik önemini vurgulayan Gate 27, farklı disiplinlerden gelen konuklarının bilgi, deneyim ve projelerini paylaşabilecekleri bir platform sunuyor. Projelerin arşivlenmesine büyük önem veren Gate 27, yayımladığı almanaklar aracılığıyla konukların ve üretimlerinin detaylı şekilde belgelenmesini sağlıyor. Gate 27’nin güncel Almanak’ı geçmiş yıllardan farklı olarak kurumun son iki yılda gerçekleştirdiği faaliyetlerine ilişkin hazırlanan raporun yanı sıra, Gate 27’nin iş birlikçileri ve konuklarıyla gerçekleştirilen röportajları da içeriyor. Almanak'a, Gate 27'nin İnternet sitesinden erişilebilir.


 

“Bu Almanak aracılığıyla, her bir katılımcının Gate 27’deki olağanüstü yolculuğunu ve yaratıcılığını nasıl sınırsız biçimlerde sergilediğini aktarmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Gate 27, meraklı zihinler için bir toplanma noktası, bilginin ve keşfin kutlandığı bir alan. Sanatçıları ağırlamakla başlayan bu serüven, danışma kurulumuzun, geçmiş konuklarımızın ve ekibimizin katkılarıyla şekillenerek, sanatsal pratikler aracılığıyla sürdürülebilirlik ve ekonomik gelişime yönelik geniş bir vizyona dönüştü. Bu yayın Gate 27’nin çok katmanlı yolculuğunu ve içinde barındırdığı değerleri kayıt altına almanın yanı sıra birlikte çalıştığımız her bireyin ve disiplinin, büyük bir bütünün parçaları olarak nasıl bir araya geldiğini ve birbirimizi nasıl güçlendirdiğimizi gösteriyor. Gate 27’yi sadece bir buluşma noktası değil, aynı zamanda sürekli gelişen, canlı ve evrilen bir ekosistem olarak şekillendirmeyi hedefliyoruz. Sürekli gelişim, yenilik ve keşif ruhu içinde, daha iyi bir dünya için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Gate 27 Kurucusu Melisa Sabancı Tapan

 

 

“Gate 27, kurulduğu günden bu yana tüm altyapı, operasyon ve programlarını Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 11, 12, 13 ve 16 doğrultusunda hazırlayarak disiplinler arası çalışmayı teşvik ediyor. Söz konusu maddeler doğrultusunda şehir ve topluluklar, iklim krizi ve çevre, sorumlu üretim ve tüketim ile barış ve adalet ışığında daha güçlü kurumların inşa edilmesine odaklanılıyor ve bu doğrultuda çalışmalarda bulunan konuklar Gate 27’ye davet ediliyor. Farklı konularda çalışan sanatçılar, bilim insanları ve sosyal girişimciler, program kapsamında geniş bir yelpazede projeler gerçekleştiriyorlar. 2022 ve 2023 yıllarında ağırlanan konuklarımızın çalışmaları, sadece kendi alanlarında değil, aynı zamanda toplumda ve çevrede olumlu değişiklikler yapma potansiyeline sahip.”

Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil

 


2022 ve 2023 yıllarında Gate 27’nin İstanbul ve Ayvalık yerleşkelerinde ağırladığı konuk programı katılımcıları, çalışmalarını performanstan biyosanata, sosyal girişimden farklı araştırma odaklarına kadar geniş bir yelpazede sürdüren profesyonellerden oluştu. 2022 yılında 11, 2023 yılında ise 8 olmaküzere toplam 19 konuk Gate 27’nin İstanbul ve Ayvalık yerleşkelerinde ağırlandı. Konuklarla gerçekleştirilen yoldaşlık, projelerini bir sonraki aşamaya taşımakla kalmadı, aynı zamanda hem Gate 27’yi hem de katılımcıları dönüştürücü bir rol üstlendi.  2022 ve 2023 yılları arasında ağırlanan sanatçılar arasında Gökçe Erhan, Ojan Zargarbashi, Seher Uysal, Lika Tarkhan-Mouravi, Christiane Peschek ve Ernst Lima, Mahzaib Baloch, Onur Yazıcıgil, Ali Emir Tapan, Merve Bedir, Christina Dimitriadis, Ahu Akgün ve Levent Aygül, Akram Zaatari, Virginia Mastrogiannaki, Esin Aykanat Avcı, Zeynep Ağırbaş (Craft Antakya), Vahap Avşar, Maja Bekan, Dominique Hurth ve Nour Shantout bulunuyor.


Almanak’ta değinilen önemli konulardan bir diğeriyse Gate 27’nin sponsorlukları ve iş birlikleri aracılığıyla konuk programın etkisinin arttırılması oldu. 2022-2023 yılları arasında 3 sponsorluk ve 1 iş birliği kapsamında önde gelen markalar ve kurumlardan alınan destekler, programın sınırlarını genişleterek daha fazla kişiye ulaşmayı mümkün kılıyor. Özellikle Sabancı Üniversitesi’yle yapılan iş birliği sayesinde, akademik dünyanın bilgi ve imkânlarından yararlanılarak daha kapsamlı ve etkili projeler yürütülmesi sağlanıyor. 2022 yılında önde gelen moda markalarından MACHKA, Gate 27’de ağırlanan 10 sanatçının program sürecinin giderlerine maddi destek sağladı. Ayrıca, operasyonlarını Pakistan’da sürdüren bilişim firması Intellia’nın sponsorluğu sayesinde Mahzaib Baloch, Gate 27’nin İstanbul’daki mekânında konuk sürecine dahil edilebildi. 2023’te öncelikle ANIM’in desteğiyle Craft Antakya için bir gösterim düzenlendi. Bu etkinlik kapsamında Hatay’da yaşayan ve bitkisel sepet örücülüğü zanaatını sürdüren Emel Temizkan davet edilerek, katılımcılarla birlikte zanaatın önemi ve neden sürdürülmesi gerektiğine ilişkin bir atölye çalışması düzenlendi.


2023, Sabancı Üniversitesi’yle olan iş birliklerinin de derinleştiği bir yıl oldu. Sabancı Üniversitesi’nin laboratuvarları, sanat atölyeleri, araştırma ve konaklama imkânlarıyla Gate 27’ye sunduğu ayni destek, konuklar için yaratılan katma değeri güçlendirdi. 2023 yılı konuklarından Esin Aykanat Avcı, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Nur Mustafaoğlu yönetimindeki biyoloji laboratuvarlarında dört gün boyunca çalışma ve üniversitenin Tuzla’daki kampüsünde konaklama imkânına erişti.  Ayrıca, Gate 27 ve üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) iş birliği ve Gate 27 Danışma Kurulu Üyesi ve Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Ahu Antmen’in moderatörlüğünde  düzenlenen “Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler” etkinlik serisinde 2023 konukları Maja Bekan, Nour Shantout ve Dominique Hurth yer alarak çalışmalarını paylaştı.  2022 ve 2023 yılında gerçekleştirilen toplam 16 çevrim içi ve fiziksel etkinlik aracılığıyla 643 katılımcıya erişildi.

 

2022-2023 dönemi konukları, program kapsamında İstanbul ve Ayvalık’taki mekânlarda sunulan imkânlar sayesinde yüksek memnuniyet oranıyla Gate 27’den ayrıldılar. Konukların %37’si üzerinde çalıştıkları projelerini bitirmeyi başardı. %44’ü projelerinde önemli yol kat etti, %19’uysa konuk süreci sırasında üzerinde çalıştığı projeyi aldığı geri bildirimlerle revize etti veya beklentilerinin ötesine taşıma imkânı buldu. Konukların %19’u yerleşkelerdeki konaklama deneyimini “çok iyi” olarak nitelendirirken, %81’i “muhteşem bir deneyim yaşadığını” belirtti. 


Gate 27’nin 2022 ve 2023’teki konukları, Gate 27 Koleksiyonu’na toplam 10 sanat eseri bağışladı. Bu isimler arasında Seher Uysal, Ojan Zargarbashi, Didem Pekün, Akram Zaatari, Esin Aykanat Avcı, Virginia Mastrogiannaki, Christina Dimitriadis ve Dominique Hurth yer alıyor.


 

Gate 27 hakkında


Gate 27


Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alıyor. Sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor.  

 

Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor. 

 

Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar. 


Sosyal ağlarda Gate 27'yi takip etmek için; 

All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page