Gaziantep’in kültürel mirası, tarihi, edebiyatı ve sanat alanında sahip olduğu büyük birikimi gelecek kuşaklara aktarmak, oluşturulan değerleri hatırlatmak ve külliyat oluşturmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş. tarafından çıkarılmaya başlanan Gaziantep Sanat Edebiyat dergisinin ilk sayısı “Gazi”lik ünvanının 100. yılına özel bir içerikle yayınlandı
Fotoğraf: Hüseyin Ovayolu
Bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kentlerimizden Gaziantep’in sahip olduğu sanatsal mirası ve birikimi görünür kılmak, mevcut potansiyeli kayda geçirmek amacıyla yayınlanan derginin yayın yönetmenliğini sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu üstleniyor.
Gaziantep’in “Gazi” ünvanını almasına neden olan var oluş mücadelesinin 100. yılında yayınlanan derginin ilk sayısı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sunuş yazısıyla başlıyor. Hakan Tanrıöver ise Mucizenin Asıl Sırrı başlıklı makalesinde Antep’ten Gaziantep’e uzanan süreçten önemli anekdotlar aktarıyor. Derginin kapak resmi ve ağırlıklı konusu olan ve Gaziantep’in kurtuluş yıldönümü olan 25 Aralık 2020’de açılışı yapılan “Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Müzesi”ni kapsamlı bir makaleyle Bekir Sıtkı Severoğlu anlatıyor. Gaziantep’in mücadele destanını görünür hale getiren müzedeki büyük panorama resmini gerçekleştiren Ressam Aleksander Samsonov’u ve eserlerinin oluşum sürecini ise Murat Dağ anlatıyor.
Feyhaman Duran, Ömeriye Camii, İstanbul Üniversitesi koleksiyonu
Derginin genel yayın yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu’nun Yolu Gaziantep’ten Geçen Sanatçılar başlıklı uzun ve detaylı makalede ise geçmişten günümüze Gaziantep’li veya Gaziantep’te çalışmış, Gaziantep’le ilgili eser vermiş sanatçıların izi sürülüyor.
Ömer Faruk Şerifoğlu’nun makalesinde Gaziantep’ten yolu geçen ressam Feyhaman Duran’ı, Ömer Asım Aksoy ve Dr. Saip Özer’in ressamlıkları ve eserleri, Şehit Şahin Bey’in portresi meselesi, Gaziantep’in ilk Atatürk heykeli inceleniyor. Dergide ayrıca Şerifoğlu’nun Gaziantepli ressam Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu ve Gaziantep üzerine onlarca kitabın yazarı olan Uğurol Barlas ile yaşamları ve eserleri üzerine gerçekleştirdiği söyleşi de yer alıyor. Cahit Tanyol, Site Ruhu ve Gaziantep başlığı altında şehirde tanıklık ettiği kültürel ortamdan ve şehrin dinamizminden bahsediyor. Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Türk Edebiyatında Gaziantep başlıklı makalesinde edebiyatımızda Gaziantep’in konumunu, divan edebiyatında, halk edebiyatındaki yeri ve katkısını; seyyahlarından gözünden Gaziantep’i, Antep Savunması’nın edebi/hatırat türündeki kaynaklarını ve Cumhuriyet devrinde Gaziantep’in edebi eserlerdeki yerini etraflıca inceliyor.
Dr. Saip Özer’in Gaziantep için yaptığı tasarımlardan iki örnek
Dergide ayrıca, Zeynep Göğüş Sanat ve Kazı, Reşir Güngör Kalkan, Mitat Enç’i, O Güzel Aydınlığı, Yeniden, Sevgiyle Hatırlayarak., Lütfiye Aydın, Gaziantep’te geçen gençlik yıllarını kelimelere döktüğü Anka Kentim Antep’im İlk Gençliğim buruk bir gülümseleme, Ayfer T. Ünsal, İlk müze müdürümüz Sabahat Göğüş’e Dair: Zevkini Alışkanlık Haline Getirme başlıklı yazılarında kentin kültürel yaşamından izlenimler aktarıyor.
Sezai Karakoç’un Gaziantep Yılları’nı ise yine Ömer Faruk Şerifoğlu kaleme alıyor. Sonraki sayfalarda, Onat Kutlar’ın, Ülkü Tamer hakkında Anayurdu Çocukluğudur; Hilmi Yavuz’un Onat Kutlar İçin; Mehmet Güntekin, Gizli Tanbur Dersleri başlıklı yazılarından oluşan edebi bir dosya da sunuluyor. 250 sayfalık derginin son sayfalarında ise Dr. Seyit Ali Kahraman tarafından Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nde Ayntab özgün metni aslı ve günümüz Türkçesi birlikte veriliyor.
Comments