top of page
Hatice Utkan Özden

Günlük tutma pratiğinde kolajlar


Tutku Bulutbeyaz’ın Preview Arts’da Nisan sonuna dek süren sergisi sanatçının kolajlarla günlük tutma pratiğine dair bir bakış açısı sunuyor. Bulutbeyaz günlük yaşantımızda görmeye alışık olduğumuz görselleri katmanlar halinde izleyiciye sunarken kolajlara eklediği metinlerle yeni bir mesaj veriyor

556 kelime

Tutku Bulutbeyaz, Random Memories sergi görüntüsü

Tutku Bulutbeyaz’ın eserleri sanatçının yaşantısına dair görsel bir süreç göstergesi. Her kolaj onun günlük yaşantısından bir parça gibi katmanlarla düzenlenmiş bütün bir imaj olma özelliği taşıyor. Preview Arts Space’de yeni sona eren Random Memories adlı sergisi de son altı yılda ortaya çıkan çalışmalarından oluşan bir seçki niteliğinde. Sanatçının üretimleri tek bir tema etrafında toplanmadan yer alan eserler neredeyse her konuya göndermeler yapıyor gibi... Bulutbeyaz sergiyi, “mevcut mekâna uygun olabilecek işlerinin bir araya gelmesi” olarak yorumluyor.

Bazen, televizyonda gördüğümüz, bazen dergilerde bakmaya alıştığımız birçok görsel bir araya gelerek, farklı bir bütünsel anlam yaratma arzusunda. Sanatçı, izleyiciye belirli bir mesaj vermek yerine, izleyicinin bu renkli dünyada kaybolmadan tek bir görsel gerçekliğe yönelmesini oldukça önemsiyor. Görsellerin bir araya gelmesiyle yeni görseller yaratmak işlerimin temelinde var diyen Bulutbeyaz aslında resim kökenli bir sanatçı. Pentür üstünde çalışırken de bu görüntülerin boya ve yüzey alanına dönüştürülmüş hallerini sunuyor. Kolajlarda ise üst üste geçmiş birçok farklı fotoğrafı ve çizimi bir araya getiriyor. Bunu yaparken de metinden de yararlanan Bulutbeyaz’ın yaratıcılık süreçlerinin en belirgin özelliği katmanları çoğaltarak çalışması diyebiliriz.

Tutku Bulutbeyaz, Random Memories sergi görüntüsü

Çoğaltılmış görsellerin yan yana gelmesi, tekrarlanan birimlerin zemini kaplayıp yüzeyi bir sonraki alana hazırlaması ve üst üste gelen görsellerin yazıyla beraber kompozisyonu dengelemesi Bulutbeyaz’ın üretimini şekillendiren süreçler ama bu üretimler, sanatçının yaratıcılık sürecinde hiçbir zaman kısa vakitlerde gelişmiyor. Bazen bittiğini düşündüğü işler atölyede durdukça gelişime açık bir şekilde farklılaşıyor. Sanatçı, malzemeler üzerinde sürekli yenilediği alanlara yeni fotoğraflar, çizimler ya da metin ekliyor. ‘‘Eserler benimle birlikte dönüşüp değişiyorlar, üstüne eklemeler geliyor ve üretim biçimlerini de buna uygun olarak yapıyorum. Bu yüzden kompozisyonu her zaman daha fazlasını kaldırabilecek bir dengede tutulabiliyor,’’ diyor Bulutbeyaz ve sanatçının her eseri günlük hayatın bir parçası olduğu için iş üretirken herhangi bir motivasyon bulmanın zor olmadığını belirtiyor.

Resim mezunu olması, eserlerini üretirken ona farklı bir bakış açısı sunuyor ve kolajların üretim pratiğinin hızının çok farklı olduğunu ve bu etkiden yararlandığını söylüyor. Bu şekilde bir tür “günlük tutma pratiği” uygularken görsel toplama ve bunu belgeleme durumunu bir defter tutmaya benzetiyor. Her ne kadar üretim pratiği açısından resim ve kolajın zamanlama açısından büyük farkı olsa da, her iki pratik de aynı üretim prensibine dayanıyor: “Resimlerinde de farklı imajları yeni bir yüzeye aktarıyor ve bu katmanlı görselleri bir metinle birleştirerek kompozisyonu bambaşka bir alana taşıyabiliyor. Bu sayede mesajı izleyiciye iletebiliyorum.”

Tutku Bulutbeyaz, Random Memories sergi görüntüsü

Bulutbeyaz’ın kullandığı görseller, aslında kendini sürekli içinde bulduğu bir etkilenmenin sonucu. Bu konu üzerine ciddi bir şekilde düşündüğünü söylüyor Bulutbeyaz: ‘‘Sanırım beni en çok etkileyen ben çocuk yaşlardayken evimize kablolu yayının bağlanması oldu. Özellikle o dönem Discovery Channel'ın Lonely Planet ve Eyewitness belgesel serileri ve tabii ki Nickelodeon'ın aşırı kendine has televizyonculuk tavrı, Türk televizyonlarında ise genel reklam estetiği benim işlerimi temelde şekillendiren görsel dünyalar olmuştur.’’ Görsel toplama konusunda neredeyse profesyonelce bir tavırla ilerleyen Bulutbeyaz, Random Memories sergisindeki kolajların görsellerini yıllar içinde topladığı dergiler, broşürler, seyahat katalogları, haritalar ve ansiklopedilerden alıntılar yaparak ortaya çıkartıyor. Çok fazla olmasa da ürettiği dijital işlerde de Google Images kütüphanesini kullanıyor.

Aslında, sanatçının kullandığı görseller hepimizin, her an karşılaştığı sıradan görseller ama Bulutbeyaz bunları farklı boyutlarda birleştirerek ve katmanlara ayırarak yepyeni anlamlar yüklüyor, bu da onun pratiğinin en belirgin parçası olarak işlerinde karşımıza çıkan birincil özellik.

Tutku Bulutbeyaz, Random Memories sergi görüntüsü

Comments


bottom of page