top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

İhtişam ve Mesafe seçkisi


Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan fotoğraf sanatının önde gelen temsilcilerinin yapıtlarından oluşan İhtişam ve Mesafe başlıklı seçki, bu yıl üçüncüsü düzenlenen 212 Photography İstanbul Festivali’nde sergileniyor. Ali Taptık küratörlüğündeki sergi, Akaretler Sıraevler’de, 8-18 Ekim 2020 tarihleri arasında izlenebiliyor


Reinhard Görner, Salle Labrouste III, Kütüphane, Paris, 2018


1990’lı yıllarda ilk adımları modern ve çağdaş Türk sanatının önemli temsilcilerinin işleri ile atılmış olan, zamanla uluslararası sanatın önemli temsilcilerinin işlerinin ve yerli, yabancı sanatçılara verilen sipariş eserlerin katılımıyla genişlemiş bulunan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan oluşan fotoğraf seçkisi, on gün boyunca festival duraklarından Akaretler Sıraevler’de yer alan 25 ve 27 numaralı binalarda sunuluyor. Sergi yer verdiği baskılarla, doğal ve coğrafi oluşumların sınırlarına dokunduğu gibi, görkemli ve yer yer de ürkütücü yapıları ve kentleri detaylı ama bir o kadar da mesafeli bakışlarla belgeleyen dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarını aynı mekânda buluşturuyor.


Olaf Otto Becker’ın Grönland’daki buzulları ele alan çalışması llulissat 13, 07/2015, 69 12' 12" N, 51 14' 30”, koleksiyondaki diğer fotoğraf çalışmaların pek çoğunda bulunan sınırları zorlama özelliğinin iyi bir örneğini sunuyor. Step-well #2 ve Shipbreaking #2 işleriyle Edward Burtynsky, bu seçkideki birçok fotoğrafçı gibi peyzaj fotoğrafları, üretim kavramını ele alışı ve bu konuların tasvir üzerindeki etkisi ile ön plana çıkıyor. Onun hemen karşısında Kuzey Avrupa’dan kütüphane fotoğrafları ile yer alan Reinhard Görner de benzer mesafeli bakışı görkemli bilgi mekanlarına doğrultuyor. Seçkide ayrıca, Türkiye’de geçmişte birçok sergisi ile tanınan Michael Wolf’un Şangay, Hong Kong gibi kentlerde ürettiği Yoğunluğun Mimarisi serisinden çalışmaların karşısında, ormanlık bir alandaki yansımalardan oluşan serisinden iki çalışma ile Axel Hütte yer alıyor.


Akaretler’deki odalardan bir diğeri de Amerikalı Lawrence Beck’in çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Botanik fotoğrafçısı olarak da tanımlanan Beck, çalışmalarında farklı tarihsel dönemlerden mimari yapılar ile bitkilerin ilişkisini ele alıyor. Zeynep Beler ise Beyoğlu gecelerini aydınlatan avize dükkanlarını belgelediği Doğru Aydınlatma serisi ile 20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca gözden düşmüş, günümüzde eski ihtişamını kazanmaya çalışan Bankalar Caddesi’ne bakıyor.


Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun siparişi üzerine ürettiği Sinan Projesi’ni 2017 yılında Borusan Contemporary’de sergileyen Finlandiyalı fotoğraf sanatçısı Ola Kolehmainen’in ve 2019 yılında yine koleksiyonun siparişi üzerine Boğaziçi projesini hazırlayan ve Borusan Contemporary’de sanat izleyicisi ile buluşturan Güney Kore'nin önemli fotoğraf sanatçılarından Boomoon’un yapıtları da seçkide yer alıyor.


Fotoğraf sanatının gücüyle şehirde farklı bir diyalog ortamı yaratmayı amaçlayan festivalin biletleri, sağlık tedbirleri kapsamında Biletix üzerinden temin edilebiliyor.



Comentários


bottom of page