top of page

Intelligens. Natural. Artificial. Collective.

Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 19’uncu edisyonu 10 Mayıs - 23 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bienaldeki Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu üstlenen İKSV'nin sergide yer alacak projeyi belirlemek amacıyla yaptığı iki aşamalı açık çağrı başladı


Fotoğraf: Andrea Avezzù


Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu üstlenen İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın sergide yer alacak projeyi belirlemek amacıyla yaptığı iki aşamalı açık çağrı başladı. Türkiye Pavyonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

 

Türkiye Pavyonu için yapılacak başvurularda ilk aşama için sunulacak önerilerin mimarlık alanındaki güncel sorunları yeni fikir ve kavramlar üzerinden yerel, bölgesel ve küresel boyutlarda tartışmaya açabilen, mimarlık kavramlarını disiplinlerarası ve/veya disiplinlerüstü yaklaşımlarla irdeleyen, alışılagelen anlatıların dışına çıkabilen, tutarlı bir küratoryal anlatı sunması bekleniyor.

 

Sergide yer alacak projenin güçlü bir görsel anlatımı olmasının yanı sıra temanın anlaşılır ve erişilebilir olması da önem taşıyor ve serginin kavramsal çerçevesinin 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin teması ile uyumlu olması bekleniyor.

 

Başvuru Aşamaları

 

Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde altıncı kez yer alacak Türkiye Pavyonu için yapılan çağrının ilk aşamasında, başvuracak adayların sergi teması ve proje önerileri, sergi tasarımı ve mekânsal kurgu, ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belgelerin yanı sıra başvuru sahibi ya da sahiplerinin özgeçmişlerini ve portfolyolarını sunması gerekiyor.

 

Seçici Kurul’un ikinci aşamaya geçmek üzere belirleyeceği üç projenin ekiplerinden ise takvim, çalışma yöntemi, basılı malzeme ve bütçe gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgi sunmaları istenecek. İki aşamalı süreç sonunda seçilecek başvuru sahiplerinin sergiyle ilişkili tüm küratoryal sorumlulukları üstlenmesi ve sergiyi Seçici Kurul ve İKSV ekibi ile koordinasyon hâlinde geliştirmesi bekleniyor.


Başvuru için gerekli belgeler:

 •Çevrimiçi başvuru formu:  https://bit.ly/3LfYw1R

•Küratoryal öneriyi açıklayan metin (en fazla 5.000 karakter - boşluksuz)

•Ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belge

•Başvuru sahibi veya sahiplerinin ayrıntılı özgeçmişi

•Sergi tasarımı ve mekânsal kurgu (en fazla 10 MB)

•Portfolyo (en fazla 10 MB)


Başvurular için çevrimiçi forma ek olarak küratoryal öneriyi açık şekilde ifade eden bir metnin (en çok 5.000 karakter) ve gerekli diğer tüm belgelerin 11 Eylül 2024, 18.00’e kadar İngilizce olarak ve PDF formatında yüklenmesi gerekiyor. Bu gereklilikleri yerine getirmeyen başvurular değerlendirmeye alınamıyor.


Açık çağrıya küratör, mimar, sanatçı, tarihçi, tasarımcı, teorisyen, eleştirmen ve ilgili alanlarda çalışan herkes başvurabiliyor.  İKSV çalışanları, Seçici Kurul üyelerinin birinci dereceden akrabaları veya iş ortaklarının/çalışanlarının başvuruları değerlendirmeye alınmıyor. Başvurular bireysel veya ekip hâlinde yapılabiliyor. Uluslararası bir ekip olarak başvurulması durumunda ekipte Türkiye’den en az bir katılımcı bulunması ve ekip hâlinde yapılan başvurular için bir ekip lideri belirlenmesi gerekiyor.

 

Seçim Süreci

 

Türkiye Pavyonu sergisinde yer alacak proje 5 kişiden oluşan Seçici Kurul tarafından, iki aşamadan oluşan bir açık çağrıyla belirlenecek. Seçici Kurul bu yıl, Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar’dan oluşuyor. İlk aşamaya başvuran projeler, küratoryal temanın geçerliliği, önerilen projenin uygulanabilirliği ve küratoryal ekibin organizasyon yapısına göre değerlendiriliyor.

 

İkinci aşamaya devam etmek üzere belirlenecek üç projenin ekibinden ise çalışma yöntemi, basılı malzeme, takvim ve bütçe gibi konularda daha ayrıntılı bir sunum hazırlaması istenecek. Seçilen proje sahiplerine araştırmalarını derinleştirmek için bir hakediş verilecek, proje ekipleri projelerini detaylandırmalarının ardından Seçici Kurul ve İKSV ekibine projelerini sunmak üzere toplantıya davet edilecek.


 

19. Uluslararası Mimarlık Sergisi: Intelligens. Natural. Artificial. Collective.

 

10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihleri arasında (önizleme: 8–9 Mayıs) Giardini, Arsenale ve Venedik’teki çeşitli mekânlarda düzenlenecek Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı ve teması, Venedik Bienali Başkanı Pietrangelo Buttafuoco ve 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü Carlo Ratti tarafından açıklandı. Ratti, Venedik Bienali Yönetim Kurulu tarafından, 21 Aralık 2023’te Mimarlık Departmanı’nın sanatsal direktörü seçilmişti.

 

Carlo Ratti, Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığının genellikle hem İngilizce hem de İtalyanca olarak duyurulduğunu, ancak 2025 yılı için başlığın “intelligence / zekâ” teriminin her iki dilde de ortak Latince kökenine atıfla intelligens olarak belirlendiğini açıkladı. Başlık, modern kullanımıyla zekâ terimiyle ilişkilendirilse de Ratti, kelimenin son hecesi olan gens’e vurgu yaparak bunun Latincede insanlar anlamına geldiğinin altını çiziyor: “[Gens] yeni, kurgusal bir köke işaret ediyor ve günümüzün yalnızca yapay zekâya odaklanan yaklaşımının ötesinde zekâ için kapsayıcı, çoklu ve yaratıcı bir gelecek öngörüyor.” 

 

Sergi; sanat, mühendislik, biyoloji, veri bilimi ve diğer pek çok disiplinden faydalanarak bunları kentsel mekânla ve iklim krizi ile bağlantılı olarak ele almayı vadediyor.

 

Ratti aynı zamanda serginin, dört farklı metodolojiyi öne çıkaracağını duyurdu. “Disiplinlerüstülük” (Transdisciplinarity), bilimsel bilgiyi ilerletme hedefiyle birden fazla profesyonelin bir araya geldiği mimari projeleri içerecek. “Yaşayan Laboratuvar” (Living Lab), Giardini’deki Merkez Pavyon’un renovasyon nedeniyle kapalı olacağı 2025 yılında, Venedik’teki ve özellikle bienal alanları çevresindeki özel projelere odaklanacak. Katılımcılar, işbirlikçi tasarım yaklaşımlarını teşvik eden “Fikirler İçin Alan” (Space for Ideas) adlı üçüncü bir temel üstünde, bienalin web sitesi üzerinden fikirlerini paylaşmaya davet edilecek. Son olarak “Döngüsellik Protokolü” (Circularity Protocol), gelecekteki kültürel etkinlikler için yeni bir standart tanımlamak üzere bir manifesto geliştirilmesini amaç ediniyor.

 

Ulusal pavyonlara uluslararası serginin temasıyla ilişki kurma daveti yapan Ratti, katılımcı ülkeleri “Tek yer, tek çözüm” (One place, one solution) mesajıyla ortak bir zeminde buluşturmayı hedefliyor. Günümüzün varoluşsal çıkmazları ancak bir yaklaşım çokluğunu yansıtan ortaklaşa bir tavırla aşılabilir. Her ülke masaya bir çözüm önerisi getirirse, geleceğe uyum sağlamamıza yarayacak küresel bir araç kitini hep birlikte tasarlayabiliriz.”

 

Daha fazla bilgi için:


Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 19. edisyonundaki Türkiye Pavyonu hakkında ayrıntılı bilgi ve başvurular için;

 

Türkiye Pavyonu'nun geçmiş projeleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için;


Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nu sosyal medyada takip etmek için;

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page