top of page

İzmir sergiler ajandası / Eylül-Ekim 2024

İzmir kültür-sanat ortamının aktörleri; inisiyatifler, kolektifler, kamu ve özel sanat kurumları, bağımsız ve değişken mekânlar şehrin merkezinden ve periferilerinden takip edilesi bir sanat programı sunuyor. Alanın yeni nesil galerileri Commune Art Space ve Hayy Open Space, Unlimited okuyucuları için aylık sunulan İzmir Ajandası'nda güncel sanatı odağına alan sergi ve etkinlikleri sanatseverler ile buluşturuyor


Arkas Sanat Alaçatı


Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997)


Arkas Sanat, beşinci sanat merkezini İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı’da ziyarete açtı. Çeşme Belediyesi desteğiyle hayata geçen Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı ve süreli sergi salonları, her disiplinden kültür-sanat etkinliklerine zemin olacak atölye alanlarıyla İzmir’de çağdaş sanat buluşmalarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 

Merkezin Lucien Arkas Sergi Salonu’nda kalıcı olarak izleyicilerle buluşan Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997) isimli sergisi, sanatçının form ve çizgileri izleyicide “hareket” olgusuna nasıl dönüştürdüğünü gündeme getiriyor.


Yeni Topraklar

13 Temmuz - 3 Kasım 2024


Arkas Sanat Alaçatı’nın Yeni Topraklar başlıklı ilk süreli sergisi Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde 40 yaş altındaki 155 genç sanatçının resim, heykel, desen, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi farklı tekniklerle ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Türkiye ve dünyadaki özel koleksiyonlardan derlenmiş uluslararası çağdaş sanat seçkisinden oluşan sergi, ayak sesleri duyulan genç sanatçı kuşağının tüm farklı eğilimlerini ve Türkiye sanat ortamında daha önce görülmemiş deneyimlerini ilk kez kurumsal olarak tartışmaya açıyor.


Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 11:00-19:00

Adres: Alaçatı Mah. 12500 Sokak No: 2 Alaçatı / İzmir


 

BAYETAV Sanat


Mahsul Vakaları

26 Nisan - 29 Eylül 2024


Dünya ile kurulan ilişkilere dair tarifleri yeniden ele alan Mahsul Vakaları, iş birlikleri ve bir aradalıklara dayalı bir sergi ve kamu programı olarak BAYETAV Sanat’ta gerçekleştiriliyor. Mahsul Vakaları, Çukurova’da başlayan ve İzmir’de devam eden, Anadolu’nun Akdeniz kıyılarındaki kırsal modernleşme sürecinin çevresel, kültürel ve toplumsal mahsullerini araştıran Dilşad Aladağ’ın Mahsul Projesi’nin bir mahsulü. 2022 yazından bu yana süren, coğrafya gezileri, arşiv ziyaretleri, görüşmeler ve kayıtlarla beslenen araştırma, eş zamanlı olarak genişleyen çevrim içi bir arşiv denemesi de sunuyor. Adana ayağı CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, İzmir ayağı BAYETAV Bir Arada Yaşarız Destek Programı kapsamında desteklenen Mahsul Projesi, ekolojiyi türler arası ilişkilerle kenetlenen çok katmanlı ve devingen bir ağ olarak ele alıyor. Mahsul Vakaları sergisi, bugünün devinimlerini coğrafyadan hikâyelerle hatırlayarak, yeniden seslendirerek ve türler arası birliktelikler hayal ederek düşünmeyi öneriyor.


Sanatçılar: ANATOPIA, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aslı Özdoyuran, Dilşad Aladağ, Eylül Şenses, Fatma Belkıs & İz Öztat, Yasemin Ülgen


Yan Etkinlikler: Sergi kapsamında 14 Eylül'de Weaving collective practices with a changing planet – the Anthropocene Commons network başlıklı bir konuşma gerçekleşecek. Program 18:00'da Bayetav Sanat'ta Haus der Kulturen der Welt (HKW) ve Max Planck Bilim Tarihi Enstitüsü (MPIWG) ortaklığında başlatılan Antropocene Commons disiplinler ötesi araştırma ekibinin kurucularından Carlina Rossi'nin sunumuyla başlayacak. Sonrasında Patagonya'daki iklim aktivistlerini konu alan “Ese Ajeno Sur" isimli bir kısa filmle devam edecek.

Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 11:00-19:00

Adres: Erzene, 80. Sk. No:26, 35040 Bornova/İzmir


 

Darağaç


Volta Highlight

10-14 Eylül 2024


Sergi, konser, atölye ve konuşmaların gerçekleşeceği bu etkinlikte sokak sanatında kadın sanatçıların görünürlüğünü artırmak ve dayanışmayı büyütmek için Almanya ve Türkiye’den kadın sanatçılar bir araya geliyor. Mina Mania, Tali, Dizy, Hülya Özkan, Ju Mu, Sanan Budak, Molektif, Servera, Sibel Ediş’in işleri ile toplumsal cinsiyet eşitliğini, disiplinler arası iş birliğini ve sanatın sokağa taşan enerjisinin beraber kutlanacağı bu etkinlikte, “Sınırları zorlamaya, görünmez olanı görünür kılmaya hazır olun” diyor Darağaç.



Kendine ait bir odayı kendi kendine aydınlatmak: Aydınlık Bir Oda

10-28 Eylül 2024


Bir kadının asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, tutunabilmesi ve dahi delirmemesi için kendine ait bir odaya ihtiyacı olduğu artık ortak bir kabul. Peki bu oda nasıl bir yer? Dört duvardan müteşekkil bağımsız bir alan mı, tepesinde çatısı olan bir mesken mi? Peki kadın kadının yurdu olduğu gibi odası da olabilir mi? 


Aydınlık Oda, farklı teknikler ve üsluplarda üretim yapan kadın sanatçıların eserlerinin birbiriyle temas kurduğu, bu temastan doğan asgari müştereklerinin bile bir 'oda' inşa edebileceğini iddia ediyor ve bu bunu bir adım öteye taşıyor. Bu oda, güvenli alan olmanın ötesinde, kadın sanatçıların bireysel dışavurumlarıyla dışarıdaki karanlığın aksine kendi mekanını aydınlatıyor. Bireysel ve birbirinden bağımsız sanatsal ifadeler, hem sanatçılar arasındaki bağı hem de  sanat ile direniş arasındaki köprüleri kuvvetlendiriyor.


Kadınlar birbirinin yurdu, birbirinin feneri, birbirinin odası olabilir, bu kolektif çağrıya ve bu inşa çabasına herkes davetli.


Ziyaret: Her gün, gün boyu

Adres: Umurbey, 1532. Sk. No:12, 35230 Konak/İzmir

Detaylı Bilgi: instagram.com/daragacizmir/ 


 

Galeri Kırmızı


Gülderen Depas, Göründüğü Gibi /&Değil 

08-30 Eylül 2024


Gülderen Depas, Göründüğü Gibi/&Değil adlı sergisinde izleyiciyi hem ilk bakışta görülen hem de yüzeyin ardında gizlenen anlamlarla baş başa bırakıyor. Sanatçı 10. kişisel sergisinde klasik yağlı boya tekniklerinin ötesine geçiyor. İzleyici, sergiyi gezerken, ilk bakışta savaşların, yıkımların ve felaketlerin etkileyici görüntüleriyle karşılaşıyor. Oysa asıl yüzleşme panoların ışıkları açılınca yaşanıyor. Kaosun arkasındakiler tüm yaşananların çaresizlikleriyle kurbanları, duyarsızlıklarıyla failleri ve sessiz tanıkları olarak beliriyor.


Depas, bu yenilikçi yaklaşımıyla sadece bir sanat eseri sunmuyor, aynı zamanda çağımızın kaosunun mahvettiği hayatlara ve bu kaosun sorumluluğunu taşıyan tüm insanlığa güçlü bir mesaj veriyor. Sergi, izleyiciyi hem gördüğü hem de göremediği gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyor.


Ziyaret: Salı-Pazar, 13:00’ten itibaren

Adres: İçmeler Sahili, 1001 Sokak, No: 64, Urla / İzmir


 

Hayy Open Space


İkilemeler

12-14 Eylül 2024


Ezgi Yakın’ın Culture Civic’in Sanatsal Üretim Fonu desteği ile gerçekleştirdiği İkilemeler video gösterimi Hayy Açık Alan’da.


İkilemeler, egemen kent düzeni ve kurumsal yapılarla ilgili deneyim ve ifade problemi üzerine gelişen bir video projesidir. Video projesinde geçen mekân, İzmir’de sanatçının akademisyen olarak çalıştığı üniversite ile ev arasındaki mesafede tekrar eden gidiş gelişlerde kullanılan çevre yolu güzergâhıdır. Çalışma, seçilen bu yerdeki perspektiften İzmir’in şehirleşme problemini, tarihi geçmişe uzanan kent kültürü ve mimarisinin ülkenin sosyopolitik süreçleri sonucu kimliksizleşmesini tartışmayı hedefler. Proje, bireysel ve toplumsal katmanlarıyla kent ve çevre olgusunu incelerken rutinlere farklı bir deneyim yoluyla yaklaşmaktır.  Bunu yaparken eleştirel ve yaratıcı düşüncenin aktarımını engelleyen baskı süreçlerine dışavurumsal bir ifade geliştirmektir. Projede bu dışavurumu yansıtan şey ise videoda göreceğimiz yürüyüş deneyimiyle birlikte kulağımıza çalınan ikilemelerdir.


Etkinlik:12 Eylül Perşembe günü 18.00’den itibaren video gösterimi ve ardından Çiçek Tezer ile Pınar Boztepe Mutlu kentsel mekan, hareket ve yaratıcılık üzerine Çeperi Deneyimlemek isimli konuşma gerçekleştirecek.

 

Kendine Ait Bir Oda


İskele Sergileri: Zamanın Hafızası

28 Ağustos - 2 Ekim 2024


İskele Sergilerinin dördüncüsü Karşıyaka Vapur İskelesi’nde Zamanın Hafızası ile Diyarbakır'da yaşayan sanatçı Erkan Özgen’in tarihsel hafıza, kültürel miras ve savaşın şiddeti arasındaki ilişkileri irdeleyen aynı adlı videosu ile devam ediyor.


Ziyaret: Her gün, gün boyu

Adres: Karşıyaka Vapur İskelesi, İzmir


 

Tohum Sanat Alanı


bulut I kaldırım taşı I ıslık

19 Ekim -24 Kasım  2024


Bir Yunan tarihçi, coğrafyacı ve yazar olan Heredot İyonların yerleştiği coğrafyanın kentleri için, yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altında, en güzel iklimde kurulmuşlardır der. Ona göre ne daha kuzeydeki bölgeler ne de daha güneyde kalanlar İyonya ile bir tutulamazlar. 12 antik İyon kentinden biri olan Klazomenai’nin de içinde bulunduğu Urla ilçesi coğrafyasıyla, iklimiyle, sosyo- kültürel ve toplumsal dokusuyla, tarımsal üretimi ve deniz ticaretiyle Akdeniz havzasında yüzyıllardır önemli bir konumda var olmuştur.


Urla’nın son yıllarda geçirdiği değişim ve dönüşüme, kamusal alanları odağına alacak şekilde, tarihsel geçmişi ışığında bugün bulunduğumuz yerden bakmak niyetiyle kurgulanan sergi, tarihsel perspektifte kamusal alanları üzerinden Urla’yı merkezine alıyor. Sergideki yapıtların fotografik imge/belge, hazır ve buluntu nesnelerden oluşan duvar, yer ve/veya tavan enstalasyonları olması bekleniyor


Sanatçılar: ⁠Sezgi Abalı, Behçet Aktaş, ⁠Neda İsmail Atar, ⁠Selin Atik, Levent Ayata, ⁠Günseli Baki, ⁠Ali Kanal, Hakan Kırdar (ve Tohum Atölye Kolektifi: Paulina Özlem Pazarlıoğlu, Dane Rasgen, Cenk Macar)

Küratöryel Organizasyon: Sezgi Abalı, Hakan Kırdar


Ziyaret: Salı-Cumartesi 12.00-18:00

Adres: Yenice Mah. Park Sokak No:8/5, Urla / İzmir


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page