Commune Art Space ve Hayy Open Space ortaklığında hazırlanan, Unlimited okuyucuları için iki aylık periyodlarda sunulan İzmir Ajandası, İzmir kültür-sanat ortamının aktörleri; inisiyatifler, kolektifler, kamu ve özel sanat kurumları, bağımsız ve değişken mekanlar şehrin merkezinde ve periferilerinden takip edilesi bir sanat programı sunuyor. İki aylık olarak sunulan İzmir Sergiler Ajandası'nda güncel sanatı odağına alan sergi ve etkinlikleri izleyicilerle buluşuyor
Arkas Sanat Merkezi Alsancak
Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970)
26 Mart - Aralık 2025
Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart’ta ziyarete açılacak Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970) sergisiyle sanatseverleri Türk resminde gelenek ve modernite arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye davet ediyor.
Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen 110’dan fazla eser, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde sanatçıların modernleşme ve yerel kimlik arasındaki dengeleri nasıl kurduklarını inceliyor. Sergi, aynı zamanda çok yakında açılacak Arkas Sanat Göztepe’nin koleksiyon seçkisinin de bir öncüsü niteliğinde. Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Sanat Göztepe’de birbirleriyle diyalog içinde devam edecek bu iki sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan yola çıkarak Türk resminin evrimini sanatseverlerle buluşturacak.
Sanat tarihçisi ve akademisyen Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun metinleriyle şekillenen
sergi, klasik sanat tarihi yazımının ötesine geçerek Erken Cumhuriyet dönemi ile Meşrutiyet
döneminin kopuk değil, birbirine bağlı bir modernleşme süreci olduğunu ortaya koyuyor. Türk
resminde İzlenimcilik, Geç Kübizm ve Art Déco gibi akımların nasıl işlendiğini gösteren bu
sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçki ile sanatta gelenek ve modernite arasındaki ilişkiyi
yeniden düşünmeye davet ediyor.
Ziyaret: Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00
Adres: Fransa Sokak No:1 Alsancak, İzmir
Detaylı Bilgi: https://arkassanatmerkezi.com/
Bayetav Sanat
Göz Göre Göre - 25 Yıllık Tanıklık
10 Ocak- 23 Mart 2025
Nazlı Ökten ve Ezgi Bakçay küratörlüğünde Fatih Pınar’ın gezi fotoğraflarıyla başlayıp video-aktivizme, oradan belgesele uzanan kişisel macerasıyla Türkiye’nin geçirdiği “büyük dönüşüm” arasındaki ilişkiye işaret eden bu sergi ilk olarak 2024 yılında İstanbul’da Karşı Sanat’ta açıldı. Meşru görülen kamusal alanın kıyısında kalanların, görmezden gelinenlerin hikayelerini farklı mecralardan farklı formlarla anlatan 25 yıllık serüven, BAYETAV Sanat’ta yeni bir hayat buluyor. Serginin yenilenmiş bu versiyonu, sadece yeniden boyutlandırılmış baskılara yer vermiyor, aynı zamanda izleyicisini mekana özgü yeni düzenlemelerle içerisi ve dışarısı, zaman ve mekan, kırsal ve kentsel hafıza, iktidar ve direniş gibi kavramlar etrafında düşünmeye davet ediyor.
Bu sergiyle Diyarbakır, Cizre, Tarlabaşı, Festus Okey Davası, Gezi, deprem gibi şiddetli dönüm noktalarıyla, 1 Mayıslar, 8 Martlar, Onur Yürüyüşleri gibi şenlikli direnişleri bir arada izler, duvarları Türkiye’nin son 25 yılına tanıklık eden bir evin odalarında dolaşır, merdivenlerinden inip çıkarken bireysel veya kolektif hafızayı yarına tüm hakikatiyle taşıma sürecine katıldığınızı hissedeceksiniz.
Ziyaret: Ziyaret: Pazartesi hariç her gün, 11:00 - 19:00
Detaylı bilgi: https://www.bayetav.org/
Darağaç
Şantiye
Mart 2025 boyunca
Darağaç’ın Şantiye sergisine vesile olan Mutfak projesi; Umurbey Mahallesi 1512 Sokak No:7’de yer alan, 19. yüzyılda bir Rum Denizci ailesinin yaşadığı, son iki kuşaktır “Kantur” ailesinin kullandığı, yaklaşık 85 metrekarelik evin onarılma ve ortak kullanım alanına dönüştürülme fikriyle ortaya çıktı. Darağaç Kolektifi olarak bu yapıyı, sahip olduğu geçmişten öğrendikleriyle birlikte, elinden gelen en sade, güçlü ve temiz haline getirdi. Darağaç’ı Şantiye sergisine taşıyan 13 haftalık renovasyon sürecinde; Darağaç Kolektifi üyelerince yapıya ait güçsüz ve işlevsiz iç duvarları yıkıldı, ortaya çıkan molozla atıldı, mekanın çatısı yeniden tasarlanıp inşa edildi ve ön yüzeydeki duvarı geleneksel bağdadi sıva tekniğiyle restore edildi. Sergi süreçle birlikte Darağaç’ta gerçekleşiyor.
Darağaç’ta Nisan ayında olacak pop-up etkinlikler için web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takipte kalın.
Ziyaret: Salı-Cumartesi arası, saat 13.00-19.00 arası (Değişiklik Gösterebilir// Renovasyondan Dolayı)
Detaylı bilgi: www.daragac.com instagram.com/daragacizmir/
*Tadilat ve renovasyon sürecinde olduğu için süreç içinde mekanın iç ve dış görünümlerinde ve de eserlerin yerleşimlerinde değişiklikler olabilir.
**Darağaç bu sene, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) yürütücülüğünde, Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında ve Konak Belediyesi ortaklığında kamusal ve özel alanlarda farklı yöntemlerle çalışan sanatçıları ağırlıyor ve süreçleri destekliyor.
Fransız Kültür Merkezi, İzmir
COALITION
20 Şubat - 26 Nisan 2025
© Credits photo: Lucy + Jorge Orta / ADAGP Paris, 2025
COAL Derneği’nin sanat ve ekoloji arasında kurduğu diyoloğun on beşinci yılını kutlamak üzere 2024 yılında Paris Gaîté Lyrique’de düzenlediği ve büyük beğeni toplayan COALITION sergisi, 20 Şubat’tan itibaren Institut Français İzmir’de sanatseverlerle buluşuyor.
Küratörlüğünü COAL’ın kurucu ortak ve müdürü Lauranne Germond ile derneğin programlar müdürü Sara Dufour’un üstlendiği COALITION, çağdaş ekolojik sorunlara dikkat çeken ve geleceğe yönelik uyumlu çözümler arayan sanatçı, düşünür ve değişim aktörlerinin oluşturduğu bir koalisyonu temsil ediyor.
Multidisipliner bir yelpazede sunulan sergi, deneyimleyiciyi içine çeken etkileyici enstalasyonlardan büyüleyici video çalışmalarına kadar geniş bir eser seçkisiyle, ekolojik duyarlılık taşıyan sanatsal yaklaşımların çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Sergi, denizlerin derinlikleri ve ilerleme paradoksları gibi çarpıcı temalara odaklanıyor.
Ziyaret: Pazartesiden cumartesiye her gün, 10.00-21.00
Detaylı bilgi: https://www.ifturquie.org/etkinlik/sergi-coalition/
Hayy Open Space
Bazen de Gölgesi Düşüyor İçeriye
27 Mart - 10 Mayıs 2025
İsmini serginin sanatçılarından Zeynep Ünal’ın çektiği bir fotoğraf üzerine konuşurken yaptığı yorumdan alan Bazen de Gölgesi Düşüyor İçeriye Saliha Yavuz küratörlüğünde rüyalar, hatırlatmalar ve unutmalar ile sanatçı defterleri üzerine birkaç yıldır sanatçılarla süren diyalog ile oluşmuş süreçte değişmiş, dönüşmüş işleri bir araya getiriyor.
Sergide Gizem Akkoyunoğlu’nun fantastik bir hikaye kurgularcasına kurguladığı füzen ve boya ile ürettiği resimlerinin yer aldığı defteri, Hare Sürel’in yaşamdaki ve hafızadaki “ayırt edici durumlar” üzerinden düşünerek tuttuğu defteri ve bambu yaprak üzerine resmettiği, anılara ve hafızadaki hareketlerine dair kayıtlara gönderme yapan resimlerinden oluşan yerleştirmesi, Yunus Emre Erdoğan’ın kağıt üzerine füzen ve ip baskı ile ürettiği resmi ile defterlere alınan notlarla kurguladığı yerleştirmesi, Şule Nur Alev’in asitsiz kağıt üzerine kalem ve grafit ile ürettiği Gümüşçün serisinden bir resmi, Zeynep Ünal’ın fotoğrafları, Selim Kaya’nın karakalem çizimleri ve kolajı biraraya getirdiği defterlerinin devamı niteliğindeki işi ile birlikte birbirinden bağımsız hafıza kırıntıları, unutulanın çıktıları sergide bir bütün oluşturuyor. Sergiye Ceren Yartan, unutmak ve uyanmak üzerinden kurguladığı uzun süredir ara verdiği 11 dakika’nın yeni bölümü ile misafir oluyor.
Ziyaret: Perşembe - Cuma - Cumartesi 13.00-18.00
Detaylı bilgi: www.hayyopenspace.com / instagram.com/hayyopenspace
Kendine Ait Bir Oda
Dip Yüzey
7 Şubat - 30 Mart 2025

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İZDENİZ ve KABO iş birliğiyle düzenlenen İskele Sergileri’nin ikinci edisyonunun ilk sergisi olan Dip Yüzey sanatçılar İzmir’den Ezgi Yakın ve İstanbul’dan Zeynep Beler’i bir araya getiriyor.
Sanatçılar, bekleme alanları ve geçiş mekânları üzerinden henüz gerçekleşmemiş olanın arayışına odaklanıyor. Ezgi Yakın, Ufuk Beklentisi II adlı çalışmasıyla ulaşım güzergâhındaki bekleme eylemini umut ve hayalci bir imgelemle ilişkilendirirken, Zeynep Beler, Yüzey Tuzluluğu adlı yerleştirmesinde polikarbon gibi yarı geçirgen yüzeylerle iç ve dış mekân arasındaki geçirgenliği sorguluyor.
Dip Yüzey, fiziksel ve kavramsal yüzeyler aracılığıyla zamansal ve mekânsal bir geçiş deneyimi sunuyor.

Yüzey
Kendine Ait Bir Oda (KABO), Karşıyaka Vapur İskelesi’nde oluşturduğu kamusal sanat alanında 2024 yılı başından bu yana sürdürdüğü İskele Sergileri’ne paralel; bağımsız ve tekli projelerin yer alacağı bir mini etkinlik alanı oluşturuyor. Çoğunlukla solo sergiler olarak öngördüğümüz ve kamusal sana t deneyimi yaşamak isteyen genç sanatçıların başvurusuna sunulacak bu alan KABO-DA (KABO-Deneyim Alanı) adıyla faaliyet yürütecek.
İlk proje, İzmirli sanatçı Duygu Süzen’in Yüzey adlı tek resimlik sergisiyle gerçekleşiyor. Bu sergi, KABO-DA modelinin tanıtılması için bir deneme niteliği taşırken, Süzen için de yolcularla etkileşimde bulunacağı özel bir sanat deneyimi niteliğinde.
İskele Sergileri ikinci edisyonun ikinci sergisinde, Nisan ve Mayıs ayları boyunca Frankfurt’ta yaşayan ve üreten sanatçı ikilisi Özlem Günyol & Mustafa Kunt'un ikili sergisini ağırlayacak. Detaylı bilgi için KABO sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Ziyaret: Karşıyaka Vapur İskelesi Kamusal Sanat Alanı, Her gün, gün boyu
Detaylı bilgi: instagram.com/kendineait1oda/
The Letter Art Gallery
Atelier 6. Edisyon
15 Şubat - 3 Mart 2025

Misafir Sanatçı Programı Atelier’in 6. edisyonu, genç sanatçılar Kaan Kuşuluoğlu, Melis Beyda Önbaş, Merve Aydar ve Nilay Uluğ Bakış’ın üretimlerini Atölye Sergi Günleri kapsamında sanat izleyicileriyle buluşturuyor.
The Letter Art Gallery tarafından düzenlenen ve genç sanatçılara görünürlük kazandırmayı amaçlayan misafir sanatçı programı Atelier, altıncı edisyonunda İzmir’de yaşayan genç sanatçılar; Kaan Kuşuluoğlu (d. 2002, İzmir), Melis Beyda Önbaş (d. 2002, Balıkesir), Merve Aydar (d. 2000, İzmir) ve Nilay Uluğ Bakış’ın (d. 1993, İzmir) katılımıyla gerçekleşti. Altı hafta boyunca paylaşımlı atölyeyi birlikte kullanan genç sanatçıların ürettikleri çalışmalar 15 Şubat – 3 Mart 2025 tarihleri arasında sanat izleyicileriyle buluşacak. Misafir sanatçı programı Atelier, “paylaşımlı hayat” vizyonuna sahip Goyahub’ın mekân sponsorluğunda gerçekleşiyor.
Benzer Yerler Farklı Zamanlar
4 - 28 Nisan 2025

Letter Art Gallery, Nisan ayında Duygu Süzen’in solo sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sergiyi sanatçı şu sözlerle tanımlıyor: "Doğanın var olan biçimlerini yeniden kurgulama dürtüsüyle otobiyografik mekânlardan topladığım bu görüntüler, geçmiş ve şimdi arasında bir köprü gibi. Anı/bellek/hatıra açısından hafızada yer edinen tanıdık bir sokak lambası, parkta boş duran bir bank ve yol seyri esnasında gördüklerim içsel bir yorumla bir harita oluşturmayı amaçlar. Görsel anlatıyı ve kişinin iç dünyasını belleğinde kayıtlı olan imgelerle metaforlaştırır. Bu çoklu imgeler, ortak bir anlatım diliyle kişisel deneyimleri keşfetmek ve yansıtmak için bir araç görevi görür. Ağırlıklı olarak çini mürekkebi, suluboya ve kurşun kalem kullanarak, nadiren de füzenle kağıt üzerine uyguladığım bu çalışmalar, siyah beyaz kontrastlığı esas alarak benzer yerlerden farklı zamanlara ait bir hikâye kurgusu oluşturmayı hedefler."
Ziyaret: 2 Ocak - 14 Şubat 2025 / açık atölye / randevu ile
15 Şubat - 1 Mart 2025/ sergi / Pazar hariç her gün 12.00-18.00
Detaylı bilgi: www.theletterartgallery.com
Comments