Geçtiğimiz haftalarda Misafir isimli sergisiyle kapılarını açan bağımsız sanat merkezi Meyman Mardin Sanatevi'nin 3 Ocak tarihine kadar devam edecek yeni sergisi Parmak Damgası açıldı
Misafir, Sergiden görünüm
2017 yılında itibaren Mardin Çağdaş Sanat Konuşmaları adı altında çalışmalarını sürdüren Mişar Art Kolektifi’nin yeni bir düşünce ve mekânla yoluna devam edeceği misafirperverlik alanı Meyman Mardin Sanatevi geçtiğimiz haftalarda açıldı.
Belirli temalar çerçevesinde tasarlanan etkinlik ve misafir sanatçı programları sayesinde sanatçılar, küratörler, yazarlar, eleştirmenler, öğrenciler, akademisyenler ve gençlerin buluşma noktası olma hayaliyle özgür ve eleştirel düşüncenin imkânlarının sorgulandığı bir mekân yaratma çabasıyla kurulan Meyman Mardin Sanatevi'nin direktörlüğünü Mahmut Wenda Koyuncu üstleniyor.
Çağdaş sanatın kentin kültürel ve sosyal dokusuyla yaratıcı şekilde ilişki kurmasını, dünyadaki sanat üretiminin kentin sanatsal üretimiyle diyalog geliştirmesini, farklı kuşaklardan sanat aktörlerinin bir araya getirilmesini ve sanatın turistik bir algının uzantısı olmaktan kurtarılıp etik bir çerçeveye kavuşmasını hedefleyen Meyman Mardin Sanatevi, sanatın pratik uygulamaları dışında kuramsal, akademik ve sanat tarihsel anlamda nitelikli sunum ve seminer programları oluşturma gayesi taşıyor.
Sanatın toplumun her kesimine demokratik bir şekilde ulaşımında aktif bir rol üstlenecek olan Meyman, Zazaca’da “misafir” anlamına gelmektedir. Kainattaki her varlığın eşit derecede varoluşunu savunan Meyman, misafir-ev sahibi gibi kültürel/mülkiyetçi hiyerarşileri aşan bir yaklaşımı önemsiyor.
Güvenceyi sağlayan bir fenomen: Parmak Damgası
Parmak Damgası, Sergiden görünüm
19 Ekim’de Misafir sergisi ile kapılarını açan Mardin’in ilk bağımsız sanat merkezi Meyman Sanatevi, 15 Aralık’ta yeni sergisi Parmak Damgası ile izleyicisiyle tekrar buluştu. Farklı coğrafyalarda yaşayan sanatçılar Ahmet Avcı, Ali Ak, Cezmi Yalçınkaya, Gözde Yüksel, M. Latif Sağlam, M. Zeki Sağlam, Nesrin Ademhan, Özlem Ekinci, Özlem Erhan ve Uygur Orhan'ın çalışmalarını bir araya getiren serginin küratörlüğünü M. Latif Sağlam üstleniyor.
Modern öncesi toplumların sembolik göstergelerinden biri olan parmak damgasından ilhamla sanatçılar, bireyin/vatandaşın toplumsal varlığına ve statüsüne gönderme yapan bu göstergeyi sanatçı personasıyla ele alıyor. Resmi varlığı, kimliği, mülki güvenceyi sağlayan bir fenomen olarak parmak damgası eski dünyada biricikliğin garantisi sayılırdı. Sergi, bu göstergeyi bir metafor olarak düşünmenin estetik karşılığına odaklanıyor. Aidiyet, iz bırakma ve kişisel varoluş sancıları etrafına şekillenen eserlerinden bir seçki sunan sergide geleneksel ve modern zamanlar arasındaki kültürel ve söylemsel krizlere de parmak basıyor.
Meyman Mardin Sanatevi’nde 15 Aralık 2024 - 3 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek sergiye çeşitli söyleşilerle sanatçı konuşmaları eşlik edecek.
Kendi gücünün yanında “tehditkâr” anlamıyla: Misafir
Misafir, Sergiden görünüm
Meyman Mardin Sanatevi 2024 Ekim ayında ismiyle müsemma Misafir sergisiyle eski Mardin merkezinde ilk kez kapılarını açmıştı. Tarihi İpekyolu üzerindeki kent Mardin’in oryantalist/eril bir bakışın öznesi haline getirilmesini kritik eden sergi hem Mardin’de ikamet eden hem de misafir gelen dokuz sanatçı kadının katılımıyla ve Nazlı Pektaş’ın küratörlüğünde gerçekleşti.
Yakın zamanda yitirdiğimiz Gülçin Aksoy ve Sevinç Subaşı’nın anısına düzenlenen sergi, misafirin toplumsal bağlamda nasıl algılandığının, geleneksel misafirperverlik ve karşılamanın feminist perspektiflerle yeniden nasıl yorumlandığının ve toplulukların kültürel hafızasından modern anlamlara nasıl bir köprü kurduğunun peşine düştü.
Küratör Pektaş kumaşın sergiye dahil oluşunu şu sözlerle anlattı: “Sergide 'misafir' kavramına ipekten aldığımız ilhamla kumaşların eşlik etmesini istedik. Bu yolculuğun eyleyicileri olarak da sanatçı kadınlarla devam etme kararı aldık. Kumaşın misafir eden ile misafir edilen arasındaki çeşitli anlamlarını, bağlarını ve dokusunu düşünerek bu isteğimiz doğdu. Yüzyıllar boyunca coğrafyalar arasında teyellenen ipek, ticaretini yapan erkekler tarafından ticaret nesnesine dönüştürülürken, onu üreten kadınların emeği ile var oldu. Bu sergide kim misafir, kim ev sahibi, kim öteki soruları, eril tahakkümün gölgesinde gerçekleşenlerle kadın oluşun mayaladığı yerden dokunmaya başlayacak. Sergi, 'Misafirlik' kavramının kendi varlığının gücü yanında, metaforik olarak sürdürdüğü 'tehditkâr' anlamını da Mardin’e misafir edecek.”
Comments