Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, 1-11 Eylül 2021 tarihleri arasında Ramada Bodrum’da gerçekleşecek Ayça Okay küratörlüğündeki Kolektif "Hafıza" sergisine ev sahipliği yapıyor
Leyla Emadi, Yeniden Başlayacağım, 2020, 320 x 72cm, Beton üzerine kalıp harfler
İçerisinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde ortak hafıza ile pozitif bir toplum tasarımı oluşturma fikriyle yola çıkan Kolektif "Hafıza" sergisi, Mina Başaran ve arkadaşlarının anısını yaşatmak amacıyla, Türkiye'nin dört bir yanından dezavantajlı kız çocuklarının maddi ve manevi gelişimlerine destek olmak, kendilerine güven duymalarını, bedenlerini ve kimliklerini sevmelerini ve her türlü ayrımcılığa karşı durabilmelerini amaçlayan, köklü kadın kuruluşlarından TÜKD İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında gerçekleşiyor.
Yiğit Yazıcı, RTU239621, 2021, Tuval üzerine akrilik, 180 x 180cm
Kolektif hafızamızı olumlu düşünceler ve geleneklerle temellendirerek, hümanist ve sevgi dolu bir yaşam alanı yaratmanın önemine dikkat çeken karma serginin küratörlüğünü Ayça Okay üstleniyor. Mina Başaran ve arkadaşlarının anısını yaşatan sergide resim, heykel, video ve yerleştirme dahil olmak üzere farklı medyumlarda üretim yapan 11 sanatçı Pınar Akkurt, Ramazan Can, Fırat Engin, Leyla Emadi, Didem Erk, Mert Ege Köse, Ouchhh, Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Yazıcı, Uğur Ayık Koleksiyonu'ndan Ardan Özmenoğlu ve Feride İkiz Koleksiyonu’ndan Mario Klingemann’nın eserleri yer alıyor.
Sevgi ve emekten ilham alan Kolektif "Hafıza" sergisi, tüm halka kapılarını açarak, özellikle içinden geçtiğimiz bu zor günlerde sanatın iyileştirici gücünden kolektif bir şekilde fayda sağlamayı umuyor. Son dönemlerde yaşanan iklim krizi ve buna bağlı olarak tüm dünyaya yayılan orman yangınları ve pandemi gibi global sorunların tam ortasında olduğumuz bu çağda, insanların birbirlerine bağlanması ve bir ağaç gibi ortak hafızada buluşabilmeleri hayati bir önem taşıyor.
Didem Erk, Bir Adım İleri İki Adım Geri, 2012, Kâğıt üzerine dikiş ipliği, Değişken ölçüler, Sanatçı ve Zilberman Gallery'nin izniyle
Kolektif hareket etmenin ve geleceği, geçmişte yaşadıklarımızı unutmadan inşa edebilmenin en büyük ilham kaynağı olan “sanat” TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi’nin temel taşlarından birini oluşturuyor. Proje, bu doğrultuda satış amacı gütmeden ücretsiz gerçekleştireceği sergi ile yeni bursiyerlerine fayda sağlamak için mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde ise sanat öğrencilerine de katkı sağlamak amacıyla projenin destek alanı ve kapsamı genişletiliyor.
Sergi, hepimiz için çok üzücü ve yıpratıcı geçen bir dönemde, Bodrum Belediyesi’nin de desteğiyle sanatsever herkesi bir araya getirerek kolektif iyileşmenin kapısını çalıyor. Sanatın birleştirici ve iyileştirici gücü ile her izleyiciyi bireysel hafızadan kolektif olana doğru bir yolculuğa çıkaracağı Kolektif “Hafıza”, paralel etkinlik programıyla halka açık alternatif bir sanat haftası sunuyor.
Sırasıyla: Pınar Akkurt, Kilim, 2017, Kavanoz kapakları, 140 x 205 cm
Ramazan Can, I am a Stranger Of This Place, 2018, Tahta, halı, neon, 190 x 134 cm
Erdil Yaşaroğlu, Deniz Kızı, 2019, Polyester ve beton kaplama, 150 x 120 x 170 cm, Edisyon2+1AP
Ouchhh, 2021, UN_AI DATA PAINTINGS, Veri Görselleştirme Heykeli, 4’, NFT
Sergi aynı zamanda Bodrum’daki öğrenciler için düzenlenecek özel sergi turlarıyla, çocukların değişim ve dönüşüm süreçlerine destek olmak üzere projeye sanatın gücünü kullanarak katkı sağlamayı hedefliyor.
Hepimizin ihtiyacı olan pozitif enerji ile uyumlu, mekanının hafızası ile bütünleşen, disiplinlerarası bir seçkinin yer aldığı Kolektif "Hafıza" sergisi 1-11 Eylül 2021 tarihleri arasında Ramada Bodrum’da görülebilir.
Comments