top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Pera Müzesi'nden iyi haberler var

Annette ve Peter Nobel'e ait Basın Sanatı adlı koleksiyondan derlenen Ve Şimdi İyi Haberler adlı sergi, 19. yüzyıldan bugüne değin süregelen olayları medya gözüyle tekrardan okuyor


Anne-Lise Coste, Profesyonellik Sanatı Öldürüyor / Professionalization is Killing Art,

Gazete kâğıdı üzerine akrilik, 56 x 66 cm, 2008


Pera Müzesi'nin, baharı karşıladığı yeni sergisi Ve Şimdi İyi Haberler 13 Nisan'da açıldı. Annette ve Peter Nobel’in Basın Sanatı (Press Art) adlı koleksiyonundan oluşturulan sergi, 18. yüzyılda ilk düzenli gazetecilik faaliyetlerinin başlamasından itibaren 19. yüzyılda resimli dergilerle devam ederek günümüze ulaşan medya alanını sanatla kurduğu bağ üzerinden inceliyor.


Sergi, kitleselleşen iletişim araçlarının sanat üretimine katıldığı 20. yüzyıl boyunca bir büyü bozumuna uğrayan sanatçı-eser-orijinallik üçgenini de sorgulama olanağı sunuyor.


Küratörlüğünü Christoph Doswald'ın yaptığı sergide Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski dahil olmak üzere 164 sanatçının 300’e yakın eseri yer alıyor.


Bedri Baykam, Kennedy Dallas Caddesi’nde Öldürüldü / Kennedy Slain on Dallas Street,

Tuval üzerine fotoğraf üzerine akrilik, mürekkep, sprey boya, 150,2 x 101,8 cm, 1997


 

Sanatın araçsallaşması, içine ticari ve politik motiflerin sızması, artık yeni ve ucuz medya sayesinde çok daha kolay. Müzeler ve galeriler, kendilerine ait son derece değerli dergilerin editörlüğünü kendileri yapıyor;öte yandan sanatçılar ve tabii ki bütün sanat çarkı, kuvvetler ayrımının altını oyar, çifte rol oynarlar, yani medyanın hem alıcısı hem de üreticisidirler.

Küratör metni, Sanat ile Medya Arasındaki Değişken İlişki Üzerine, Christoph Doswald

 

Gazeteden başlayarak fotoğraf teknolojisini inceleyen ve orijinal-kopya ilişkisini sorgulayan sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan önemli gelişmelere de ulaştığı güncel konulara gelmeden önce II. Dünya Savaşı ve sonrasında yükselen kitle iletişim araçlarının dönüşümü, toplumsal hareketler ve medyadaki yansımalarını da kronolojisinde barındırıyor.


Superflex, Kopyalıyorum Öyleyse Varım / I Copy Therefore I Am, Aluminyum üzerine kâğıt (poster) üzerine matbaa baskı, 60 x 65 cm, 2011


Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisi 7 Ağustos’a kadar Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde ziyarete açık olacak.

Comments


bottom of page