Piksel. Yeni Medya Misafir Sanatçı Programı bu yıl 29 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşiyor. Dijital Yaratıcılık Kampı'na başvurular 24 Temmuz’a kadar devam ediyor
Türkiye'nin medya sanatı ve sanat teknolojisi üzerine odaklanan ilk eğitim ve sanatçı destek programı olan Piksel. Yeni Medya Misafir Sanatçı Programı, bu yaz Gaziantep'te gerçekleşiyor. Geçtiğimiz edisyonlarında yüzlerce sanatçıyı, yaratıcı teknolojisti, sanat profesyonelini ve sanat izleyicisini bir araya getiren Piksel. Yeni Medya’nın Gaziantep programında yer alacak katılımcılar, 14 gün boyunca dünyaca ünlü isimlerle bir araya gelerek sanat teknolojisi eğitimlerine, mentörlük programlarına, konferans ve tartışmalara katılacaklar. Program kapsamındaki eğitimler, 29 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Program katılımcıları, eğitim günlerinde sağlanan öğle yemeği ikramından da ücretsiz olarak yararlanabilecek. Sadece yerel sanatçılara açık olan başvuruda kadın öğrencilerin katılımı teşvik ediliyor.
Piksel. Yeni Medya, Paris merkezli uluslararası yatırım fonu yönetim şirketi Meridiam'in kâr amacı gütmeyen birimi Meridiam Endowment Fund ve MR işbirliği ile düzenlenen, Başlangıç Noktası ve Avusturya Kültür Ofisi destekli bu programın eğitim ve mentörlük bölümüne toplam 20 sanatçı kabul ediyor. Program, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun ya da eğitimine devam eden lisans ve lisansüstü öğrencilerin başvurusuna açık. Sadece yerel sanatçıların kabul edileceği programa öğrencilerin katılımı teşvik ediliyor.
Dijital Yaratıcılık Kampı - Etkinlik Takvimi
CorpoMotus Üretken Yapay Zeka Atölyesi
Barış Atiker ve Ezgi Şen Atiker
29 - 30 Temmuz - 10:00 - 13:30
CorpoMotus Atölyesi, üretken yapay zeka ile beden ve hareketli grafik sanatını buluşturan yenilikçi bir deneyim sunuyor. Bu atölye, teknoloji ve insan bedeninin ifade gücünü harmanlayarak, katılımcıları yaratıcılığın yeni boyutlarına taşımayı hedefliyor.
Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler
Selçuk Artut
31 Temmuz - 10:00 - 13:30
Üretiminde insan-teknoloji ilişkisine odaklanan sanatçı ve akademisyen Selçuk Artut’un yürütücülüğündeki atölyede, bilgisayar programları kullanılarak üretilen işlerin matematiksel ve kavramsal boyutları ele alınacak. Artut’un, 2023’te yayımlanan Geometric Patterns with Creative Coding: Coding for the Arts [Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler: Sanat için Kodlama] kitabını temel alan atölyede, geleneksel desenlerdeki geometrik ve matematiksel ilişkiler incelenecek; elle çizilen desenler bilgisayar ortamında programlanıp yaratıcı kodlama yöntemleriyle işlenecek.
Antik İllüzyonlardan Artırılmış Gerçekliğe
Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar
1 Ağustos - 10:00 - 13:30
Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’ın gerekleştireceği “Antik İllüzyonlardan Artırılmış Gerçekliğe” isimli atölye, katılımcılara artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini derinlemesine inceleme ve uygulama fırsatı sunacaktır. Atölye, artırılmış gerçekliğin temellerini ve tarihsel gelişimini tanıtarak başlayacak, bu teknolojinin geçmişten günümüze evrimini ve gelecekteki potansiyellerini ele alacaktır.
Gaziantep Zeugma mozaiklerinin optik illüzyonları üzerinden, insanların yüzeyler üzerindeki iz bırakma ve yüzeyleri dönüştürme yöntemlerine mimarlık ve sanat tarihi perspektifinden kısa bir bakış sunulacaktır. Bu bölüm, AR’nin mekân ve yüzey algısında nasıl benzer bir dönüşüm yaratabileceğini vurgulamak için bir giriş niteliğinde olacaktır.
Kompütasyonel Yaratıcılık: Mimarlıkta Parametrik ve Prosedürel Tasarım
Mümün Keser
2 Ağustos - 10:00 - 18:00
Mümün Keser’in gerçekleştireceği “Kompütasyonel Yaratıcılık: Mimarlıkta Parametrik ve Prosedürel Tasarım” isimli atölye, katılımcılara mimaride parametrik ve prosedürel tasarımın büyüleyici alanına bir başlangıç olarak hizmet etmektedir. Bu atölyede, katılımcılar kompleks iş akışları ve algoritmalar oluşturmayı ve bunların mimari tasarıma nasıl uygulanabileceğini öğrenmektedir. Ana hedef, her katılımcının SideFX Houdini ve Rhino/Grasshopper programlarının kullanıcı arayüzüne aşina olması, temel ve ileri teknikleri öğrenmesi ve yazılım içinde verimli çalışmayı anlamasıdır.
Dijital Ortamda Küratörlük ve Sergi Deneyimi Yaratmak
İpek Yeğinsü
5 Ağustos - 10:00 - 13:30
İpek Yeğinsü’nün düzenlediği “Dijital Ortamda Küratörlük ve Sergi Deneyimi Yaratmak” isimli atölyenin ilk bölümünde katılımcılara, küratörlüğün tarihçesi ile dijital küratörlük kavramları kısaca anlatılacak ve örnekler gösterilecektir. Gruplara ayrılan katılımcılardan, kürasyonunu ortaklaşa yapacakları birer sergi konsepti geliştirmeleri istenecektir. Atölye yürütücüsünün rehberliğinde, bu konseptin dijital ortamda nasıl sunulabileceğiyle ilgili sergi deneyimi fikirleri geliştirilecek ve çeşitli uygulamalar yapılacaktır. Katılımcıların yanlarında dizüstü bilgisayar ve fotoğraf çekmek amacıyla akıllı telefon getirmesi gerekmektedir.
Unreal Engine : Oyun ve Sanat
Töre Erel
5 Ağustos - 14:30 - 18:00
Töre Erel’in gerçekleştireceği “Unreal Engine : Oyun ve Sanat” isimli atölye; Unreal Engine’in, yaratıcı vizyonlarınızı dinamik bir şekilde hayata geçirme konusundaki inanılmaz potansiyelini keşfetmenizi sağlıyor.
İster oyun geliştirme süreçlerinde yer almayı hedefleyen, ister sinema ve televizyon alanına yönelen veya sürükleyici ve etkileşimli sanat projeleri hazırlamakla ilgileniyor olun, birlikte, hayata geçmiş birçok proje ve çeşitli konsept fikirlerin üretim süreçlerini inceleyip, farklı dijital disiplinlerdeki becerilerinizi Unreal Engine içerisinde nasıl geliştirebileceğinizi inceleyeceğiz.
Etraf
Kerem Ozan Bayraktar
6 - 7 Ağustos - 10:00 - 13:30
“Etraf” mekânsal, zamansal ve bağlamsal boyutları olan bir kavramdır. Yakınlıkları, çevrelenmişliği ve nesnelerin birbirine bağlılıklarını içerir. Bu kavram bizi bir şeyin nerede bitip diğerinin nerede başladığını, iç ve dış arasındaki sınırların yapısını, çevremizde olup biten olayları düşünmeye teşvik eder.
Katılımcılar, Kerem Ozan Bayraktar’ın “Etraf” isimli atölyesinde bu kavramdan yola çıkarak tarihin farklı dönemlerinden sanat yapıtlarını teknoloji bağlamında inceleyip tartışacaklar.
Gürültü, Ses Peyzajı, Ses Tasarımı, Müzik Dörtgeni
Sair Sinan Kestelli
7 Ağustos - 14:30 - 18:00
Sair Sinan Kestelli’nin gerçekleştireceği atölyede, birbirine komşu gürültü, ses peyzajı, ses tasarımı ve müzik kavramları kurgusal bir dörtgen üzerinden farklı bağlamlarda ilişkilendirilecek ve bazı teorik yaklaşım ve pratik uygulama örnekleri sunularak bu ilişkilerin işitsel deneyimi nasıl şekillendirdiği ve etkilediği katılımcılarla beraber tartışılacaktır.
Atölye ses üzerine farklı perspektiflere merak duyan ve ses ile ilgili düşünürken bu alandaki farkındalığını geliştirmek isteyen herkese açıktır.
Çağdaş Heykelcilikte Teknoloji Kullanımı
Hande Şekerciler
8 Ağustos - 10:00 - 18:00
Hande Şekerciler yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan “Çağdaş Heykelcilikte Teknoloji Kullanımı” isimli atölye, çağdaş heykelcilikte geleneksel ve modern tekniklerin nasıl birleştirileceğine dair kapsamlı bir genel bakış ve pratik deneyim sağlamayı amaçlamaktadır.
Heykelcilikte geleneksel ve modern tekniklerin nasıl birleştirildiğine dair genel bir bakış sağlayan atölye, katılımcılara 3B modelleme, 3B tarama ve 3B baskı konusunda pratik deneyim sunmayı hedeflemektedir.
3 Boyutlu İş Akışına ve Basit Simülasyonlara Giriş
Arda Yalkın
9 Ağustos - 10:00 - 18:00
Arda Yalkın tarafından düzenlenen ve yeni başlayanlar için özel olarak tasarlanmış “3 Boyutlu İş Akışına ve Basit Simülasyonlara Giriş” isimli atölye çalışmasında, katılımcılar 3 boyutlu iş akışının ve basit simülasyonların temellerini öğrenebilecektir. Hiçbir ön bilgi gerektirmeyen bu atölyede, Cinema 4D, Redshift ve Substance Painter kullanılarak profesyonel kalitede 3D çıktılar oluşturulacaktır.
Başvuru Rehberi - SSS (Sıkça Sorulan Sorular)
Programa kimler başvurabilir?
Piksel. | Meridiam | MR Yeni Medya Misafir Sanatçı Programı - Gaziantep Dijital Yaratıcılık Kampı üniversitelerin resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, animasyon, cam ve seramik, tekstil, mimarlık bölümlerinde eğitim almaya devam eden öğrencilerin ya da bu bölümlerden mezun 18-35 yaş arası genç sanatçıların, tasarımcıların, veya sanatçı adaylarının başvurularına açıktır. Yerel sanatçılara ulaşmayı hedefleyen Dijital Yaratıcılık Kampı’na kadın öğrencilerin katılımı teşvik edilmektedir.
Piksel. Dijital Yaratıcılık Kampı için Gaziantep ve çevre illerde ikamet eden adayların başvuruları dikkate alınacaktır. Aynı zamanda 6 Şubat depreminden etkilenen iller; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ'dan da başvurular kabul edilecektir.
Programa katılım ücretsiz mi?
Piksel. Yeni Medya, Meridiam Endowment Fund ve MR işbirliği ile düzenlenen, Başlangıç Noktası destekli bu programa olan başvurular ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Eğitimler hangi tarihlerde ve nerede gerçekleşiyor?
Program kapsamındaki atölyeler 29 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasında Gaziantep Şehir Hastanesi FTR Binası 2.Kat İdari Birimler Kütüphanesi’nde, konuşmalar ise Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimlik Binası Zemin Kat Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.
Katılımcıların konaklama ve yemek ihtiyaçları karşılanıyor mu?
Program katılımcıları, eğitim günlerinde sağlanan öğle yemeği ve içecek ikramından ücretsiz olarak yararlanabilecektir. Eğitimler sırasında öğrencilere konaklama imkanı sağlanmayacaktır.
Programa sanatçı ikilisi ya da kolektif olarak başvurabilir miyiz?
Dijital Yaratıcılık Kampı - Gaziantep programına olan başvurular bireysel olarak gerçekleştirilmektedir. Kolektif üretimlerinize portfolyonuzda yer verebilirsiniz.
Başvuru dosyasına eklediğim portfolyo en fazla kaç MB olmalı?
Gaziantep Dijital Yaratıcılık Kampı için gönderilen portfolyoların boyutu maximum 10 MB olmalıdır. PDF küçültme uygulamasını kullanarak dosya boyutunu küçültebilirsiniz.
Eğitimlere devam zorunluluğu var mı?
Katılımcılar, kısıtlı kontenjan nedeniyle program kapsamındaki atölyelere devamlılık sağlamalıdır. Katılımcıların mentorlar eşliğinde üreteceği atölye çıktılarına, medya sanatı odaklı yayın Piksel.Bülten’de yer verilecektir. Aynı zamanda her katılımcı, eğitimleri tamamladığını belgeleyen sertifikalara sahip olacaktır.
Başvurular hakkında detaylı bilgi almak için piksel.ist adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dijital Yaratıcılık Kampı - Gaziantep programında atölyelerin yanı sıra konuşmalar da yer alacak. İpek Yeğinsü ve Dicle Yurdakul gibi isimlerin yer aldığı konuşma programının detayları için @piksel_yeni_medya Instagram hesabını takip edebilirsiniz.
Comments