top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Postane Duvar'ın sanatçısı belli oldu

Bu yaz Galata'da açılacak olan Postane, giriş katında bulunan duvarı sanat işleri için ayırdı. Yaptığı açık çağrı sonucu gelen başvuruların kazananı sanatçı Ekin Kano oldu. Kano, önümüzdeki dönemde Büyümenin Bedeli isimli eserini Postane Duvar için üretecek



Ekin Kano, Büyümenin Bedeli, 2021



Postane Duvar’da 2021-2023 yılları arasında yer alacak sanat işi için açık çağrı sonuçlandı. Değerlendirme ekibi satın alınacak esere ve mansiyon ödüllerine 10 Haziran 2021’de yapılan toplantı ile karar verdi. Türkiye’den ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden toplam 57 proje önerisi alındı. Duvara çok çeşitli malzeme, yöntem ve medya ile öneri geliştiren başvuruların birincil olarak “ağaç” kavramına odaklandığı ikincil olarak iklim değişimi, çevresel tahribat, insanı da içeren ekolojik hafızanın sürekliliği, anti-antroposen, sosyal ve çevresel adalet gibi konular etrafında kurgulandığı söylenebilir.


Değerlendirme ekibi Ekin Kano’nun Büyümenin Bedeli isimli eserinin uygulanmasına karar verdi; Pınar Akkurt, Aslı Özdoyuran, Bünyamin Bozkuş, Tuna Üner, Poçolana Works, Çağla Vera Kılıçarslan, Elif Çiftçioğlu, Yağmur Tansu Uğurel ve Utku Eroğlu, Serhat Kır, Yarsu Genç mansiyon ödüllerini aldı. Satın alınan eser Haziran 2021 içerisinde Postane Duvar’a yerleştirilecek. Takip eden dönemde başvuru yapan sanatçılarla, Postane bünyesinde ortak çalışmaya yapmak için çalışmalar yapılacak.

Ekin Kano’nun Büyümenin Bedeli (Growing Pains) isimli çalışması, Alexander von Humboldt’a referansla, manzara resmini kültürel bir aygıt, politik bir sembol olarak değerlendiriyor. “Artık manzara resmi, insan olmayanın bilgisini saklayan, ehlileştiremediğimiz, kendi iradesiyle görünür olan ve kontrol edemediğimiz bu süblim yapıya naifçe ait olma çabasını temsil ediyor.” Bir ekolojik restorasyon tekniği de olan “scagliola”yı kullanarak tamamen doğal malzemelerle üretilen manzara resim-objesi teras bahçesinden çıkan ve komposta girmesi sakıncalı olan ayrık otlarını içerecek. Böylece farklı zamansallıklar ve maddeselliklere işaret eden bir manzara betimlemesi ortaya çıkacak.


Daha önceden değerlendirmede bulunacağı açıklanan Sinan Logie katılamadığından değerlendirme ekibi Banu Cennetoğlu, Burak Arıkan, Duygu Dağ, Ege Kanar, Merve Bedir ve Yaşar Adnan Adanalı’dan oluştu.


Postane

Postane, sosyal ve çevresel etki odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretime ev sahipliği yapmayı amaçlayan bir mekân. Galata’da İngiliz Postanesi olarak bilinen tarihi yapı, konumlandığı çevrenin ve temas ettiği canlıların iyilik halini besleyen açık, paylaşımcı, üretken ve onarıcı bir mekân olarak restore edip yeniden işlevlendiriliyor.


Postane daha adil ve yaşanabilir bir dünya için üretenleri, kültür mirasını koruyup yaşatanları, yenilikçi ve yaratıcı hikâyeleri dinlemeyi ve anlatmayı sevenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla Postane’de, sosyal ve çevresel etki odaklı çalışanlarla yurttaşlar arasındaki etkileşimi kolaylaştıran, değişim elçisi aktörlere kuluçka sağlayan, sosyal inovasyonu teşvik eden, nitelikli eğitim ve araştırmaya olanak veren mekansal altyapı yer alacak. İçinde zehirsiz gıda yetiştirilen bir teras bahçesi, mutfak ve kafeterya, adil ticaret birimi, ortak çalışma alanları, kütüphane, multimedya stüdyosu ve çok amaçlı etkinlik salonu bulunacak.


Postane İstanbul, Fotoğraf: Emirkan Cörüt



Postane Duvar

Postane’nin giriş katındaki yüksek tavanlı salonda bulunan 6 metre genişliğinde,

5 metre yüksekliğindeki duvarı sanat işleri için ayrıldı. Burada sergilenecek yapıtlar, aralıklarla yenilenecek ve döneminde duyurulan bir tema üzerine, açık çağrı usulüyle belirlenecek. Aynı zamanda sanatçılarla bir dayanışma aracı olması hedeflenen çağrının sonucunda, satın alınan iş bir sonraki çağrıya kadar sergilenecek. Yapıtın blok zincirde NFT (Non-Fungible Token) olarak iki yıl sonra açık artırma usulü satışından elde edilecek gelir ise bir sonraki eserin üretim maliyetini ve projeleri gerçekleştirilecek sanatçıları desteklemek amacıyla kullanılacak.

Comments


bottom of page