Sanat yapıtı nasıl duyumsanır ve düşünülür?
- Unlimited
- 35 dakika önce
- 2 dakikada okunur
Oğuz Karayemiş ile sanattan nasıl öğrenip onunla nasıl dönüşebileceğimizi anlamak üzerine bir atölye

Temür Köran, İsimsiz, 2024, Tuval üzerine yağlı boya, 200x250 cm
Bu atölye dizisinin amacı, sanatı yaratıcı ve dönüştürücü bir kuvvet olarak yapıt merkezli bir şekilde kavramak. Yapıtla karşılaşmanın doğasını anlamak, yapıtların nasıl duyumsanıp düşünülebileceğini kavramak ve nasıl "iyi seyirci” olunabileceğini, sanattan nasıl öğrenip onunla nasıl dönüşebileceğimizi anlamak.
Tarih: 17-24-31 Mayıs 2025 Cumartesi
Saat: 13:00-15:00
Yer: EVİN (Büyük Bebek Deresi Sokak, No:13, Bebek/İstanbul) Ücret: 2.000
Kontenjan: 30 kişi
1. Hafta: Sanat nedir?
Sanatı üç farklı açıdan ele alacağız:
Birçok farklı eyleyicinin bulunduğu bir alan olarak sanat.
Bu eyleyicilerin (özellikle sanatçı ve seyirci) gerçekleştirdiği bir etkinlik olarak sanat.
Ve yaratıcı, dönüştürücü bir kuvvet olarak sanat.
2. Hafta: Sanat yapıtı nedir?
Sanat yapıtıyla ilgili tarih boyunca ortaya atılmış farklı düşünceler ışığında bir sanat eserinin ne olduğunu ve ne olmadığını tartışacağız.
3. Hafta: Sanat yapıtıyla karşılaşmak ve dönüşmek
Bir seyirci olarak sanat eserleriyle karşılaştığımızda neler yaşadığımızı konuşacağız: Bir esere bakmak, onu hissetmek ve düşünmek ne demektir? Sanatın eleştirel ve dönüştürücü kuvvetini keşfederek, bir yapıtla karşılaşmanın bizi nasıl değiştirebileceğini tartışacağız.

EVİN’de gerçekleştireceğimiz atölyede üç hafta boyunca Temür Köran’ın Sezgiler ve İzler isimli kişisel sergisinin gerçekleştiği mekânda olacağız. Son dönemde hafızasındaki tortuların izinden giderek sezgisel bir yaratım sürecini benimseyen Köran, geçmiş pratiklerin ve sanat tarihinden onu etkileyen unsurları yeni biçimlerle ele aldığı yapıtlar üretiyor. Atölye boyunca konuştuğumuz konuları Köran’ın hakikât ile hafızamızda kalanlar arasındaki karmaşık ilişkiyi sezgiler yoluyla keşfetmeye çalıştığı yapıtları üzerinden de tartışacağız.
Oğuz Karayemiş
Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Felsefe bölümünde alan Oğuz Karayemiş, 2023 yılında aynı bölümde ekonomi ve ekoloji üzerine doktora tezini tamamladı. Politika felsefesi ve ontoloji alanında, bilhassa Marksizm ve yeni metafizik üzerinde yoğunlaşan Karayemiş'in çalışma alanları arasında semiyotik teorisi, kıta felsefesi geleneği ve bilim-teknoloji-toplum araştırmaları bulunuyor.
Moda Sahnesi (İstanbul) ile İMALAT-HANE (Bursa) başta olmak üzere farklı mekânlarda seminerler veren Karayemiş, düzenli olarak Art Unlimited'da Maddenin Halleri isimli köşesinde yazıyor ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde ders veriyor.
Graham Harman'dan Nesne Yönelimli Ontoloji (Tellekt Yayınları, 2020) ve Sanat ve Nesneler (Ayrıntı Yayınları, 2022), William James'ten Radikal Ampirizm Üzerine Denemeler (Heretik Yayınları, 2022), Richard Schacht'tan Nietzsche (Say Yayınları, 2024) isimli kitapların çevirilerini yapan Karayemiş'in, Zahi Zalloua'dan Posthüman Olmak (Akademim Kitaplığı) Herbert Marcuse'den Akıl ve Devrim (Ayrıntı Yayınları) kitap çevirisi ise yayım aşamasında. Kendi kitabı Ekonomi ve Ekoloji 1: Sermayenin Girişimleri ve Yeryüzünün Mukavemeti ise Akademim Kitaplığı tarafından yayıma hazırlanıyor.
Kayıt yaptırmak için bize Instagram DM ya da e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz. www.instagram.com/unlimited_rag