top of page

School of Visual Arts'ta dört hafta

American - Turkish Society'nin desteği ile School of Visual Arts'ta gerçekleşen konuk sanatçı programına kabul edilen Didem Erbaş ve Meltem Şahin, çalışmalarını 26 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen bir açık stüdyo etkinliğiyle paylaştı


Didem Erbaş ve Meltem Şahin


Didem Erbaş ve Meltem Şahin, American - Turkish Society'nin desteği ile her yıl School of Visual Arts'da açılan konuk sanatçı programına kabul edildi. Yaklaşık dört haftadır New York, Manhattan'da çalışmalarını sürdüren Erbaş ve Şahin okuldaki çeşitli stüdyolarda çalışmalarını sürdürdüler. Sanatçılar ortaya çıkan çalışmalarını 26 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen bir açık stüdyo etkinliğiyle ziyaretçilerle paylaştı.


Meltem Şahin, "dokunmuş benlik"te, dijital bir halı aracılığıyla kişisel travmayla dayanıklılığı iç içe geçiren bir anlatı örüyor. Tarihsel olarak sırlarını halılara dokuyan, gizli diller yaratan kadınlardan ilham alan sanatçı, motif gramerini vücudun hareketleriyle şekillendiriyor. Her motif onun dokunaklı ve anlayışlı halini temsil; on üç yıl önce maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik tacizi tasvir ediyor.


Halının ortasında bulanık bir geçmiş tasvir ediliyor; burada ağır, belirsiz hareketler, istismarcı tarafından boyun eğdirildiği zamanı yansıtıyor. Bu çekirdek, kimliğini ve özgürlüğünü gölgeleyen travmanın gölgelediği bir geçmişi simgeliyor.


Bir diğer bölüm; öfke, utanç ve direniş duygularının iç gözlem ve dış ifadeyle dinamik bir şekilde etkileşime girdiği bir alan olan hikaye anlatıcısı ve arşivleyici olarak hizmet ediyor. Bu bölüm geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor, acıyı anlatıp yeniden yaşarken geçmiş deneyimlerle uzlaşma çabasını yakalıyor.


Halının dış kenarı geleceği tasvir ediyor; dijital avatarlarının şifa ve özgürleşmeyi temsil ettiği, geçmiş benliklerine şefkat ve teselli sunduğu sakin bir alan yaratıyor.


Didem Erbaş'ın çalışması, savaşı insan olmayan varlıklarla yan yana getirmeyi amaçlıyor. İnsan kaynaklı yıkımların olduğu bir ortamda, insansız savaş araçlarının ve minik kara canlılarının kendi dünyalarında nasıl bir arada var olduklarını araştırıyor. Sümüklü böcekler bizi dronlar gibi tavandan izliyor ve yakında hakim olacakları bir dünyaya bakıyorlar.








All rights reserved. Unlimited Publications.

Meşrutiyet Caddesi No: 67 Kat: 1 Beyoğlu İstanbul Turkey

Follow us

  • Black Instagram Icon
bottom of page