Tarabya Kültür Akademisi Misafir Sanatçı Bursları ve Türkiye-Almanya Ortak Üretim Bursları için çevrimiçi başvurular başladı
Almanya’da ikamet eden ve çalışan farklı dallardan sanatçılar dört ila sekiz aylık bir zaman dilimini İstanbul’da Tarabya Kültür Akademisi’nde geçirmek üzere Tarabya Kültür Akademisi Misafir Sanatçı Bursları ve Türkiye-Almanya Ortak Üretim Bursları için 31 Aralık 2024’e kadar başvuruda bulunabiliyorlar. Program kapsamında ayrıca Allianz Kültür Vakfı iş birliğiyle Türkiye-Almanya Ortak Üretim Bursları da veriliyor. Almanya’da ve Türkiye’de kültür-sanat alanında çalışma yapan ikililer bu burslara ortak başvuruda bulunabiliyor.
Burslar Almanya’da yaşayan sanatçılarla kültür alanında faaliyet gösteren kişilere, yaratıcı çalışmalarını, Türkiye’den sanatçılar ve kültür kurumlarıyla iş birliği içinde ve fikir alışverişinde bulunarak geliştirmeleri ve gerçekleştirmeleri için alan açmayı amaçlıyor. Tarabya Kültür Akademisi programı, Almanya ile Türkiye arasındaki kültürel etkileşim ve diyaloğun yoğunlaştırılarak geliştirilmesini, iki ülkenin ilişkilerinde yeni perspektiflerin açılmasını ve yaratıcı insanların sanatsal gelişimlerinin desteklenmesini hedefliyor. Programın bir diğer hedefi de sanatsal üretimin giderek zorlaştığı günümüzde sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını sağlamak.
Çalışmaları ya da yayınlarıyla tanınmış sanatçılar ve kültür alanında faaliyet gösteren kişiler, Ekim 2025’ten itibaren İstanbul’da misafir sanatçı olmak için, hemen başvuruda bulunabiliyorlar. Burslar açık çağrı sürecini takiben veriliyor. Yüksek öğrenimi halen devam eden öğrencilerin başvuruları kabul edilmiyor.
Program kapsamında ayrıca Allianz Kültür Vakfı iş birliğiyle Almanya ve Türkiye’de yaşayan sanatçı ikililere Ortak Üretim Bursu veriliyor. Allianz Kültür Vakfı toplumsal değişim için yeni fikirler ortaya koyan, çağımızın acil sorunlarının çözümüne yönelik yeni yaklaşımlar getiren ve toplumsal adaletin sağlanması, açık toplumun ve yaşamaya değer bir gezegenin korunması için çalışan sanatçıların ve girişimlerin desteklenmesi amaçlanıyor. Yukarıda belirtilen fikir ve meseleleri temel alan başvurular özellikle teşvik ediliyor. Program kapsamında sanatçı ikililerinin her bir ortağı ortak sanatsal projelerini hayata geçirmek üzere aylık nakit burs ödeneği alacaklar ve Misafir Sanatçı Programı faaliyetlerine katılacaklar.
Türkiye-Almanya Ortak Üretim Bursları başvuruları için örnekler:
Türkiye’de yaşayan bir yönetmen Almanya’da yaşayan bir senaristle yeni bir film projesi üzerinde çalışabilir.
Türkiye’de yaşayan bir müzisyen Almanya’da yaşayan bir besteciyle birkaç ay boyunca birlikte üretim yapabilir.
Almanya’da görsel sanatlar alanında çalışan bir sanatçı Türkiye’den bir görsel sanatçıyla ortak bir proje yürütebilir.
Tarabya Kültür Akademisi Misafir Sanatçı Bursları ve Türkiye-Almanya Ortak Üretim Bursları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024.
Başvuru süreci ve burs kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi için;
Comments