top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Tasarımın "K" Hali

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, pandemi süreci ve sonrası için sanat, tasarım ve mimari alanlarında gerçekleşen gelişmeleri ve gelecek tahayyüllerini tartışabilmek adına, Unlimited Publications ortaklığında Tasarımın "K" Hali adlı etkinlik serisine ev sahipliği yapıyor. Aralık 2020 - Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikler Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nden canlı yayınlanıyor





Bir yıl içerisinde birçok etkinlik, proje, üretim, fiziksel ve çevrimiçi buluşmaya mekân olan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, pandemi süreci ve sonrası için de sanat, tasarım ve mimari alanlarında gerçekleşen gelişmeleri ve üretilebilecek yeni gelecek tahayyüllerini tartışabilmek adına, binasında farklı formatlar altında yer vereceği bir etkinlik serisine ev sahipliği yapıyor.


Kale Tasarım ve Sanat Merkezi hakkında daha fazla bilgiye web siteleri üzerinden veya Instagram sayfalarından ulaşabilirsiniz.


 

Eylül 2021 programı


SUNUM // “K”OMŞU  

Nevzat Sayın

“Evde kal”ın mahalle boyutu

.


SÖYLEŞİ // “K”IYAFET  

Ayşe Ege & Melkan Gürsel

Pandemi süreci ve sonrasında maskelerin moda sektöründe oynayacağı rol


 

Geçmiş etkinlikler



9 Aralık 2020

"K"EŞİF

Murat Alat & Dilara Sezgin

Pandemi sürecinde sanat ve mimaride gelişmeler

@unlimited_rag üzerinden gerçekleşmiş Instagram canlı yayınını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



15 Aralık 2020

"K"ATILIM

Şehir Dedektifi'nden Gizem Kıygı

Pandemi döneminde çocuk olmak

Atölye 8-12 yaş arası çocuklar ve ebeveynleri için, max. 12 kişi olacak şekilde hazırlandı.


Pandemide çocuk olmak, duygular ve mekânları haritalamak: İçinde yaşadığımız mekânlarla duygularımızı eşleştirsek ortaya nasıl bir harita çıkar? Mutfakta neler hissediyoruz? Balkon bize hangi duyguları çağrıştırıyor? Mahallemizdeki parkı duygularımıza göre boyasak hangi renkleri kullanırız? Ebeveyn ve çocuklara açık bu atölye çalışmasında mekânların duygularımızı, duygularımızın mekânları etkileme biçimini keşfedeceğiz. Pandemide yeni anlamlar kazanan kapı, pencere, banyo gibi detayları kaygılarımızla, umutlarımızla yeniden keşfetmeye çalıştık. 



22 Aralık 2020

"K"ISAS

Tuğçe Karataş

Dijital küratörlük; tasarım sergileme pratiklerinin geleceği

Zoom canlı yayını ve söyleşi, moderatör: Liana Kuyumcuyan




20 Ocak 2021

"K"ELİME

Gümrah Şengün & Merve Akar Akgün

Pandemi süreci ve sonrasında dijital yayıncılık

@unlimited_rag üzerinden gerçekleşmiş Instagram canlı yayınını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



5 Şubat 2021 Cuma

“K”İŞİ

Demo Lab'den M. Cevahir Akbaş & Bekir Dindar

Pandemi sürecini fotoğrafla anlatmak

Zoom canlı yayını ve söyleşi, moderatör: Liana Kuyumcuyan

Yayını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



23 Mart 2021 Salı

“K”AMU

Urban.koop: Alp Arısoy & Eylül Şenses

Kentsel kavramlar sözlüğü; “tabu oyunu" atölyesi

Atölye max. 16 kişi olacak şekilde hazırlandı.


Urban.koop Kentsel kavramlar sözlüğü programı, kentsel gelişimin terminolojik ve kavramsal dünyasına odaklanarak, kent tartışmalarının üzerinde şekillendiği trend, terminolojik kavramların farklı anlamları ve etimolojisi tartışan bir etkinlikler serisidir. Kentsel eğilimlere yön veren kavramların algılanma ve aktarılma süreçlerini değerlendirilerek "kentsel kavramların" coğrafyaya ve mekana özgü nasıl yorumlandığını haritalamayı amaçlar. Kente dair kamuoyu tartışmalarını şekillendiren kavramlar ve terminoloji üzerine ne kadar mutabık olduğumuz sorusunu sorar. Kavramların terminolojik anlamı ve zamanla ifade ettiği anlam arasındaki katmanlarda bir yolculuk yaparak, anlamlar arasındaki bağı keşfetmeyi hedefler.


Atölye çalışmasında, bir tanesi kent çalışmaları ve tartışmaları konularında aktif uzmanlardan, diğeri ise mesleki formasyonu olmayan, ancak kentsel ölçekte bir tartışmada taraf olan katılımcılardan 2 grup oluşturarak, dilimize yerleşmiş temel “kentsel kavramlar” üzerine hazırlanmış bir “tabu” oyunu oynanmıştır. Atölye çalışması, belirli anahtar kelimeleri kullanmadan bu kavramları tartışarak, anlamların ne şekilde kaymaya uğradığını, hangi bağlamlarda kullanıldığı, nasıl anlatıldığı, ne anlaşıldığı üzerine bir deney olarak tasarlanmıştır.



24 Mart 2021 Çarşamba

“K”ONUT

Mekanda Adalet Derneği: Bahar Bayhan & Selin Yazıcı  

Pandemi sürecinde altı çizilen yaşamaya elverişli konut hakkı

Zoom canlı yayını ve söyleşi, moderatör: Liana Kuyumcuyan

Yayını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



8 Nisan 2021 Perşembe

“K”ABİLİYET

Deniz Ova & Liana Kuyumcuyan

5. İstanbul Tasarım Bienali ve “yeni normal”e adaptasyon

Zoom canlı yayını ve söyleşi.

Yayını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



21 Nisan 2021 Çarşamba

“K”ENT

Onur Atay

Yeni normallerin yeni alanları; balkonlar başta olmak üzere mekân-salgın ilişkisi



Atölyenin başındaki sunumu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Yeni normallerin yeni alanları; mekân-salgın atölyesi: 2020 Mart ayından beri global ölçekte yaşadığımız felaket, zaman içerisinde kendi normalizasyonunu yarattı. Gündelik pratiklerimizin, davranışlarımızın ve ilişkilerimizin değişmesi kadar mekânla ilişkimiz de her geçen gün, bazen bilinçli bazen bilinçsiz şekilde, değişmekte. Kamusal alandan özel alanlara, apartman boşluklarından balkonlara, toplu taşımadan meydanlara kadar birçok farklı fiziksel tecrübe üzerinden gündelik davranışlarımız değişiyor ve farketmeden bu mekanların da yeniden düşünülmesine yol açacak şekilde dönüşüyoruz. Kısacası, kişisel davranış pratikleri kadar mekânsal yaklaşımların da dönüşeceği bir salgın sonrası döneme doğru ilerliyoruz.


21 Nisan’da dijital olarak gerçekleşecek atölye çalışmasında Onur Atay, açılışta kısa bir sunuşla kamusal-özel alan ayırdının ve dönüşümünün yakın dönem kronolojisini aktarırken, pandemi sonrasındaki mekânsal pratiklerini de örnekler üzerinden özetlemiş olacak. Sunuş sonrasında gruplara ayrılacak olan katılımcılar, daha önceden belirlenen ölçek ve senaryo dahilinde kendi salgın sonrası alanlarını, mekânlarını ve pratiklerini tasarlama imkânı bulacaklar. Atölye sonucunda salgının yarattığı etkinin mekânsal tepkinin canlandırılması, sorgulanması, birlikte ve katılımcı bir biçimde değerlendirilmesi sağlanmış olacak.

Comments


bottom of page