top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Türkiye Tasarım Vakfı'ndan açık çağrı


Türkiye Tasarım Vakfı, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH- II) Hibe Programı kapsamında finanse edilen, Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara başlıklı proje kapsamında Avrupalı tasarımcıları Anadolu’nun kadim üretim öğretilerini kendi uzmanlıklarının güncel yaklaşımlarıyla yeniden yorumlamaya davet ediyor. Vakfın web sitesi üzerinden yapılabilecek başvurular için son tarih 24 Ocak 2022




Türkiye Tasarım Vakfı’nın, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH- II) Hibe Programı kapsamında finanse edilen, Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara isimli Avrupa Birliği projesi kapsamında çekilen zanaat belgeselleri Avrupa’da tanıtılmak üzere dijital kanallar üzerinden yayınlanmaya başladı.


Proje ortakları Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği'nin iş birliğiyle gerçekleşen, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan projeyle birlikte, kadim değerlerin güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor. Proje kapsamında ilk aşamada, alanında uzman kişilerden oluşan danışma kurulu tarafından Avrupa’da tanıtılmak üzere İznik çiniciliği, kakmacılık, keçecilik, Taş işlemeciliği ve yorgancılık zanaatları belirlendi. Bu zanaatların geleneksel bilgiyi günümüze uyarlamayı başarmış, aktif üretim yapan ustaları ile zanaatlarının inceliklerini, kullanılan malzeme ve üretim tekniklerini anlattıkları kısa filmler çekildi. Projenin amacına paralel olarak, söz konusu belgesel filmler Türkiye Tasarım Vakfı’nın resmi sosyal medya hesapları ile projenin İnternet sitesi üzerinden herkesin erişimine açıldı.


Proje ortaklarının yanı sıra Avrupa’nın önde gelen tasarım kurumlarından Design and Crafts Council Ireland, Design Austria, Design Denmark ve Dutch Design Foundation temsilcilerinin de destekleriyle 2 Aralık’ta duyurulan açık çağrıda, Avrupalı tasarımcılar hedef alındı. Tasarımcılardan öncelikle Anadolu zanaatlarını tanıtan kısa filmleri referans alarak, Anadolu’nun kadim üretim öğretilerini kendi uzmanlıklarının güncel yaklaşımlarıyla yeniden yorumlamaları ve tasarım fikirlerini paylaşmaları bekleniyor.


Avrupa Birliği üyesi veya aday ülkelerden birinde (Türkiye hariç) ikamet etmesi koşulu ile 18 yaşını doldurmuş, tasarım profesyonelleri, öğrenciler, zanaatlarla ilgili benzer çalışmaları olan veya konuya ilişkin üretme motivasyonuna sahip herkes bireysel veya grup olarak başvuru yapma ve bu sürecin parçası imkânı bulacak. 24 Ocak 2022’de sona erecek başvuru sürecinin ardından jüri üyeleri tarafından belirlenecek on tasarımcı, zanaatkarlarla birlikte Türkiye’de ortak üretim deneyimi yaşayacak ve fikirlerini geliştirme fırsatı bulacak.

Kadim Anadolu Zanaatları belgesellerine Türkiye Tasarım Vakfı YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.


Comments


bottom of page