top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Umut, güven ve başka güzel duygular

Şehrin merkezinde konumlanan ve İBB Kültür AŞ’nin kamusal bir kültür sanat durağı olarak faaliyet veren Taksim Sanat, İyilik İçin Sanat Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ iş birliğiyle düzenlediği Umut ve Güven sergisinden elde edeceği gelirleri, İyilik İçin Sanat Derneği’nin Hatay’da yürüttüğü Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar projesine bağışlıyor. Marcus Graf küratörlüğünde 18 sanatçının yapıtlarını bir araya getiren sergi 2 Temmuz'a dek devam ediyor


Mehmet Güleryüz, The Gardner, Kağıt üzerine ekolin, 2013, 70 x 90 cm


Özellikle özgün ve bağımsız sanatçıları odağına alan Taksim Sanat ile sanatın daha geniş kitlelere yayılması amacıyla faaliyetlerini sürdüren İyilik İçin Sanat Derneği'nin Hatay’da başlattığı Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar projesine destek amacıyla düzenledikleri Umut ve Güven sergisi 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin sebep olduğu bireysel ve toplumsal travmalardan yola çıkarak kolektif ruhun bir parçası olarak sergiye katılmayı kabul eden 18 çağdaş sanatçının eserlerinin satışından elde edilen geliri toplumun yeniden inşasına destek olmak için kullanılacak. Serginin küratörü Marcus Graf serginin mutsuzluktan, sefaletten ve felaketlerden çıkış yolu bulmaya yönelik zorlu arayışın, sanatın iyileştirici gücünün yanı sıra, karanlıkta bir ışık işlevi görerek umudun keşfedilebileceği ve güvenin inşa edilebileceği odağında hazırlandığını söylüyor.


(Soldan sağa yukarıdan aşağı) Horasan, Ensor is not dead yet, Tuval üzerine yağlı boya2020, 40x30 cm Burcu Perçin Zamanın Ötesinde, Tuval üzerine yağlı boya, 2021 150x215 cm Murat Germen, Obscura Lucida #02, Fuji Pearl Metalik kağıda kromojenik baskı (C-Print), Dibond arkalık, 2022, 100x150cm Azade Köker, Zeytin Ağaçları, Karışık malzeme, 2022, 55x40 cm


Sanatçıların izleyicileriyle buluşmalarına olanak sağlayan ve sanatçıları sektöre taşımayı kolaylaştıran bir alan yaratmayı hedefleyerek aynı zamanda sektörün önde gelen sanatçıların sergilerine de ev sahipliği yaparak çağdaş, dijital ve geleneksel sanat ile kamuyu buluşturmayı amaçlıyan bir mekân olarak Taksim sanat bulunduğu konum ve ev sahipliği yaptığı farklı sanat disiplinleri sayesinde, çeşitli izleyici profilini, uluslararası standartlardaki projelerle ücretsiz olarak buluşturuyor.


Şehrin merkezinde yer alan Taksim Sanat, kamusal bir kültür sanat durağı olarak sanatseverlere hizmet veriyor. 2022 yılından bu yana, yeni vizyonumuzla gerçekleştirdiğimiz sergilerde sanatçısından sanatseverine her kesime erişilebilir hizmet vermek önceliğimiz oldu. Yaklaşık 3 ay önce yaşadığımız ve hepimizi derinden sarsan deprem felaketi, bizlere bir arada, dayanışma içerisinde olmanın önemini bir kez daha gösterdi. Bugün açılışını yapmaktan gurur duyduğumuz Umut ve Güven Sergisi, sanatın birleştirici gücünün bir simgesi. Murat Abbas, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü

Ahmet Oran, Alea Pınar Du Pre, Ayla Turan, Azade Köker, Bedri Baykam, Burcu Perçin, Devrim Erbil, Ebru Uygun, Ekrem Yalçındağ, Emre Namyeter, Gülveli Kaya, Haluk Akakçe, Horasan, Mehmet Güleryüz, Murat Germen, Seydi Murat Koç, Süleyman Saim Tekcan ve Yiğit Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleşen sergideki eserler, İyilik İçin Sanat Derneği’nin web sitesi iyilikicinsanat.org üzerinden satışa sunuluyor.


 

Marcus Graf tarafından kaleme alınan Umut ve Güven sergisinin küratöryel metni:

Kapsamlı toplumsal ve siyasi krizlerin yaşandığı dönemlerde sanatın insanlar için rolü ve işlevi sıklıkla sorgulanır. Tabii ki öncelikle fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlık ve güvenlik bağlamındaki kapsamlı ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Bununla birlikte, eğitim ve bilimin yanı sıra sanat ve kültürün toplumsal yeniden inşaya entegrasyonu olmadan, kişisel veya toplumsal iyileşme ve şifalanma eksik kalacaktır.

6 Şubat 2023'te Türkiye'de Doğu Anadolu’da ve Suriye'nin kuzeyi ve batısında meydana gelen depremler, ölçülmesi mümkün olmayan bir acı ve drama yol açtı; milyonlarca insan büyük boyutlarda bireysel ve toplu travmadan muzdarip oldu. Afetlerden hemen sonra can kurtarma, hayatta kalanlara yardım ve etkilenen bölgelerin yeniden inşası en yüksek önceliğe sahipti. Bu nedenle, empati ve keder belirtisi olarak tüm kültürel faaliyetler derhal durduruldu. Bununla birlikte, Türkiye'deki kültür ortamı ve yaratıcı endüstri, sanatın nasıl yararlı ve yardımcı olabileceğini tartışmaya başladı. Birçok sanatçı ve sanat kurumu, depremzedeler için para toplamak ve bağışlamak için satış etkinlikleri düzenledi. Sonuç olarak, sanat ortamında güçlü bir dayanışma ve sosyal aktivizm hissiyatı hakim oldu

Umut ve Güven sergisi, şu anda Hatay’da çadır kentte yaşayan depremzedelere maddi destek sağlamak amacıyla İyilik İçin Sanat derneğinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde başlattığı bu olumlu kolektif ruhun bir parçası olarak kendini konumlandırıyor. 17 güçlü çağdaş sanatçı, Taksim Sanat Galerisi'nde, Hatay halkına yardım etmeyi amaçlayan bu sosyal sorumluluk projesine gönüllü olarak katılmayı kabul etti. Güçlü eserlerinin satışından elde edilen ekonomik katkı, toplumun yeniden inşasına destek olmak için kullanılacak. Bu anlamda Umut ve Güven sergisi, insanların yaşamları üzerinde doğrudan olumlu bir etki yaratmayı amaçlıyor.

Elbette sanatın öğrenebileceğimiz veya ilham alabileceğimiz daha birçok faydası var. İletişim için güçlü bir araç olarak sanat, alternatif bilgi biçimleri ve içerikleri yaratır ve paylaşır. Dünyaya bakış açımızı genişletebileceğimiz hümanist bir anlam yaratmak için bilinen, popülist klişelerin ötesine geçer. Sosyal ve politik eleştiri yaratmanın önemli bir aracı olarak, hataların tekrarlanmaması için başarısızlıkları ortaya çıkarma potansiyeliyle demokratik ve açık fikirli bir toplumun oluşmasına katkıda bulunur. Bu bağlamda bizlerin, hem kişisel hem de kamusal krizlerle dürüstçe yüzleşen sanatçılardan öğrenebiliceği çok şey var; sanatçılar, politik aktivizm için rol modelleri olarak anlaşılabilir ve sosyal değişime katkıda bulunanlar olarak onu teşvik eder ve ilham verirler.

Sanat, elbette, tefekkür ve meditasyon için zihnimizi ve ruhumuzu dinlendirebileceğimiz estetik ve ruhsal deneyimler için de önemli bir platformdur. Bunun yanı sıra, tıbbi sinirbilim alanında yapılan son araştırmalar, sanatın psikososyal ve fiziksel sağlığımız üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle sanat, bedensel ve psiko-görsel etkisi nedeniyle, iyileşme süreçleri için güçlü bir araçtır.

Dolayısıyla sanatın rolü ve işlevinin, birey ve toplum üzerinde ekonomik, psikolojik, akademik, tıbbi, entelektüel ve manevi etkileri vasıtasıyla çok katmanlı olduğunu söylemek mümkündür.

Son olarak sergimizin başlığı, sanat bağlamında umut ve güvenin önemini vurgular. Umut ve güven olmadan hümanist ilerleme, kültürün devamı ve toplumsal değişim olasılığı yoktur. Karşıtları olan umutsuzluk ve güvensizlik, mevcut durumlarını değiştirme iradesi olmadan depresif hale geldikçe insanları pasifleştirir. Bu yüzden umudu ve güveni en karanlık saatlerde aramalıyız ve eğer dikkatli ve yeterince uzun bakarsak onları bulacağız. Sergimiz, umutsuzluktan, sefaletten ve felaketlerden çıkış yolu bulmaya yönelik zorlu arayışımızda, sanatın karanlıkta bir ışık işlevi görerek umudun keşfedilebileceği ve güvenin inşa edilebileceği vurgulanır.


Comments


bottom of page