top of page

Unlimited Kitap Kulübü #3

Düşündüren, soru soran, yeni bir söz söyleyen, irdeleyen, merak ettiren, ilham veren yayınlardan editörlerimiz tarafından oluşturulan bir seçkiyi Unlimited Kitap Kulübü'nde sizinle paylaşıyoruz



Bir Gün Tek Başına


Vedat Türkali


Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı:


Vefatının 8. yıldönümünde Vedat Türkali’yi edebiyatımızın yapı taşlarından birini oluşturan yapıtı Bir Gün Tek Başına ile anıyoruz. Yazarın ilk romanı olma özelliğini de taşıyan ve bu yıl 40. yaşını dolduran Bir Gün Tek Başına, 27 Mayıs 1960 darbesi öncesi Türkiye’sinde yaşamını sürdüren Kenan karakterinin gizli komünist partiye katılma suçlamasının ardından çevresinden kopuşuyla ve kendini korunaklı bir yaşamın içinde bulmasıyla başlıyor. Bir gün karşısına çıkan Günsel, Kenan’ın içindeki ateşin fitilini ateşliyor ve Kenan, kendini bir kez daha hayatın içinde buluyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Postane: Bir Bina Arkeolojisi


Liana Kuyumcuyan, Murat Tülek


Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2024


1859 yılında inşa edilen Postane binasının bugüne dair biriktirdiği hafızasından bir seçki sunan Postane: Bir Bina Arkeolojisi başlıklı sesli sergi, geçtiğimiz yıl Postane’de gerçekleşmişti. Mekânlar Festivali kapsamında hazırlanan sergide Liana Kuyumcuyan ve Murat Tülek’in mekânın belleğine dair anlattığı hikâyeler; CultureCIVIC’in desteklediği ve yürütücülüğünü Mekânda Adalet Derneği’nin üstlendiği Bir Binada Kozmopolit Kenti Aramak projesi kapsamında Postane: Bir Bina Arkeolojisi adıya bu yayında bir araya geliyor.


Postane hakkında bilgi edinmek için;


Güldüğüme Bakma “Mehmet Güleryüz Kitabı”


Ayşegül Sönmezay


Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2004


Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Mehmet Güleryüz’ün söyleşisinden oluşan Güldüğüme Bakma “Mehmet Güleryüz Kitabı”, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Nehir Söyleşi dizisinin bir parçası olarak yayınlandı. Kitapta Ayşegül Sönmezay tarafından gerçekleştirilen söyleşi aracılığıyla Güleryüz’ün ağzından sanatçının Türkiye’deki kültür-sanat ortamına bakışını, sanatçı olarak durduğu yeri, kendi kariyerini ve daha fazlasını öğreniyoruz.


Yayını incelemek ve satın almak için;


On the Edge of Language, at the Shores of the Body


Deniz Başar


Yayın dili: İngilizce

Yayın yılı: 2023


Akademisyen, oyun yazarı ve kukla yapımcısı Deniz Başar’ın çalışmalarını bir araya getiren On the Edge of Language, at the Shores of the Body’nin tasarımı Informal Project’ten Beyza Ceylan ve Gökçe Genç tarafından yapıldı. GMK tarafından gerçekleştirilen Grafik Tasarım Sergisi’nde geçtiğimiz yıl ödül alan yayın, kukla teorisi ve politik performativite ile ilgilenen Başar’ın çalışmalarına kapsamlı bir bakış sunuyor.


Yayını incelemek için;


The Cosmic Dance


Stephen Ellcock


Yayınevi: Thames & Hudson

Yayın dili: İngilizce

Yayın yılı: 2022


Kendini “görüntü simyacısı” olarak tanımlayan Stephen Ellcock tarafından hazırlanan The Cosmic Dance, evrenin parçaları arasındaki görsel ilişkiyi irdeliyor. Kozmosun tüm canlılara yansıdığı düşüncesi üzerine kurulu yayın,  tarihten dikkat çekici ve şaşırtıcı görüntülerden oluşan bir koleksiyon sunuyor. Her parçanın kendi içinde bir evren barındırdığını gözler önüne seren görsellere, Möbius şeridi ve Mandelbrot kümesi gibi temel kavramların bilgi notları eşlik ediyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Hayvan Özgürleşmesi Hemen Şimdi


Peter Singer


Çeviren: Akın Emre Pilgir

Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı:


1975 yılında yayımlanan Hayvan Özgürleşmesi Hemen Şimdi, yazılmasının ardından uzun yıllar geçse de -insanlık çok değişmemiş olacak ki- içinde barındırdığı tüm öğretilerle güncelliğini koruyor. Peter Singer tarafından yazılan kitap, endüstriyel çiftliklerden hayvan sömürüsüne birçok sosyal ve politik sorunu ele alıyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Atlas of Never Built Architecture


Sam Lubell and Greg Goldin


Yayınevi: Phaidon Press

Yayın dili: İngilizce

Yayın yılı: 2024


Atlas of Never Built Architecture, 20. ve 21 yüzyılda tasarlanan fakat inşa edilmeyen yüzlerce yapı fikrini bir araya getiriyor ve bunları coğrafi olarak kategorilere ayrılmış şekilde sunuyor. Sam Lubell ve Greg Goldin tarafından hazırlanan yayın, söz konusu yapıların eskizlerinin, gravürlerinin ve dijital çizimlerinin görsellerini içeriyor. Bu yayınla benzer konuları irdeleyen Unbuildings: Remnants, Devicings, Chancings, Hollowings, Leavings sergisi, 29 Eylül 2024 tarihine kadar Versus Art Project’te ziyaret edilebilir.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Homo Narrans


İsmail Gezgin


Yayınevi: Pinhan Yayıncılık

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2024


Homo narrans, Homo sapiens’i temel alarak oluşturulan Homo economicous, Homo sociologicus gibi çeşitli terimlerden biridir. Bu terim, Homo sapiens'i Homo cinsinin diğer türlerinden ayıran özelliğin hikâye anlatımı ve dolayısıyla dili kullanma ve akıl yürütme becerisi olduğunu ileri sürer. İsmail Gezgin tarafından yazılan Homo Narrans: Mit, Masal ve Hikâyenin Arkeolojisi de tam olarak “İnsan niçin hikâye anlatır?” sorusuyla yola çıkıyor ve bu soruyla beraber gelen çeşitli düşünceleri irdeliyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page