top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Unlimited Kitap Kulübü #4

Düşündüren, soru soran, yeni bir söz söyleyen, irdeleyen, merak ettiren, ilham veren yayınlardan editörlerimiz tarafından oluşturulan bir seçkiyi Unlimited Kitap Kulübü'nde sizinle paylaşıyoruz



Yeryüzünde Minör Titreşimler


Burçak Bingöl


Metinler: Burçak Bingöl ve Özgür Ceren Can

Yayın tasarımı: Dilara Sezgin

Yayın yılı: 2024


Burçak Bingöl'ün 2020'den bu yana üzerinde çalıştığı Yeryüzünde Minör Titreşimler projesinin çeşitli evrelerini kapsayan sanatçı kitabı, özel edisyonuyla yayımlandı. Kitap, Bingöl'ün 2022 yılında Tate St Ives'da gerçekleşen aynı isimli kişisel sergisiyle birlikte öncesinde St Ives'daki misafir sanatçı programında ve Galata'daki atölyesinde gelişen hazırlık ve üretim sürecini kapsarken projenin 2023'te Ka Ankara'da ve Birleşik Krallık Büyükelçiliği’nde gerçekleşen ve halihazırda Galeri Nev İstanbul'da devam eden sergilerini de içeriyor. Kitabın tasarımını Dilara Sezgin üstleniyor.


Yayını ve sergiyi incelemek için;


Morphologie: Kent Metaforları


Oswald Mathias Ungers


Çeviren: Ceren Öztürkcan

Yayınevi: Lemis Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2020


İlk kez 1982’de Morphologie - City Metaphors adıyla basılan kitabın Lemis Yayın’dan çıkan baskısı Almanca özgün metni, metnin Türkçe çevirisini, mimarın seçtiği kent ölçekli plan ve şemalar ile doğal ve gündelik imgeleri eşleştirdiği 57 görsel çiftini ve bu görselleri tanımlayan birer kelimeyi içeriyor.


Kitabın girişindeki kısa ve yoğun metin Ungers’in imge, metafor ve analojilerle tasarlamaya ve düşünmeye, imgelem ve imgeye, metaforlara, modellere, analojilere, işaretlere, sembollere ve alegorilere dair özgün yorumlarını içeriyor ve okuru kitabın devamındaki görsel eşleştirmeleri yeni bir gözle okumaya davet ediyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Distilled From Scattered Blue


Yayınevi: Galerist

Yayın dili: İngilizce ve Türkçe

Yayın yılı: 2024


24 Eylül - 2 Kasım 2024 tarihleri arasında Károly Aliotti küratörlüğünde Galerist’te gerçekleşen Distilled From Scattered Blue isimli sergi, Abdülmecid Efendi, Murat Akagündüz, Erol Akyavaş, Albert Bitran, Semiha Berksoy, Katrien de Blauwer, Hera Büyüktaşcıyan, Nejad Devrim, Marlene Dumas, Nermin Er, Max Ernst, Candeğer Furtun, Ahmet Doğu İpek, Fatoş İrwen, Şahin Kaygun, William Kentridge, Onur Kılıç, Gustav Klimt, Çağla Köseoğulları, Nermin Kura, Dora Maar, Basim Magdy, Kate MccGwire, Joan Miró, Mübin Orhon, Lara Ögel, Erman Özbaşaran, Anıl Saldıran, Sarkis, Léon Spilliaert, Yaşam Şaşmazer, Defne Tesal, Clare Twomey, Elif Uras ve Masao Yamamoto’nun yapıtlarını bir araya getiriyor. Mavi renge derinlikli bir bakış getiren sergiye İngilizce ve Türkçe iki ayrı dilde basılmış bir yayın eşlik ediyor. Tasarımını Okay Karadayılar'ın gerçekleştirdiği ve metnini Aliotti’nin ele aldığı yayının her bir kopyasının kapağında cyanotype tekniği pozlanmış şömiz bulunuyor.


Yayınla aynı isimli sergiyi incelemek için;


Canlı Madde: Şeylerin Politik Ekolojisi


Jane Bennett


Çeviren: Başak Ağın

Yayınevi: Akademim Kitaplığı

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2024


Siyaset kuramcısı Jane Bennett, Canlı Madde: Şeylerin Politik Ekolojisi isimli kitabında odağını insanların şeyleri deneyimlemesinden şeylerin kendisine yönelterek insan ve insan dışı bedenlerin arasında ve içerisindeki “yaşamsal maddeselliği” kuramlaştırıyor ve bu bedenlere has güçlerin bir görünüp bir kaybolan kümeleşmelerinin etkisi olarak addettiği “eyleyicilik” doğrultusunda gelişebilecek bir siyaset teorisinin izini sürüyor. Bennett çeşitli maddeleri Spinoza, Nietzsche, Thoreau, Darwin, Adorno ve Deleuze’den kavramlarla tartışırken Batı felsefesinde maddenin canlılığı üzerine düşünmenin uzun tarihini de açıklıyor. Kant, Bergson ve embriyolog Hans Driesch’in maddenin yaşamsal gücüne bakış açılarını karşılaştıran Bennett, yaşamsal materyalizmde “yeşil materyalist” bir ekofelsefenin hatlarını çiziyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler


Özlem İnay Erten & Oğuz Erten


Yayınevi: Bozlu Art Project

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2023



Dr. Özlem İnay Erten ve Oğuz Erten’in kaleme aldığı Suretimin Resmidir, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’nu Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler olmak üzere iki başlıkta ele alıyor.


Sanatçı Atölyeleri isimli bölüm, Osmanlı döneminden günümüze birçok sanatçının üretimi sırasında kullandıkları malzemeleri kapsayan içeriği ve sanatçıların “atölye” kavramı hakkındaki düşünceleriyle, “sanatçı ve atölye” ilişkisini yansıtan yeni okumalara olanak tanıyor. Sanatçı Otoportreleri başlıklı bölüm ise geniş içeriğiyle, sanat tarihindeki önemli bir geleneğe ait dilin zaman içindeki değişimini yansıtıyor ve sanatçıların bireysel üsluplarındaki farklılıkları gözler önüne seriyor.


Yayını incelemek için;


Batı’dan Önce: Doğu Dünya Düzenlerinin Yükselişi Ve Düşüşü


Ayşe Zarakol


Çeviren: Renan Akman

Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2024



İngilizcesi Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafından 2022 Mart ayında yayınlanan ve bugüne kadar çok sayıda uluslararası ödül alan Batı’dan Önce, Renan Akman’ın çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.


Zarakol, kitabı yazmaktaki motivasyonunu şu şekilde açıklıyor: “Bu kitabı yazarken iki amacım vardı. Doğulu bir bakış açısıyla anlaşıldığı şekliyle, uluslararası tarihin ve dünya siyasetinin Avrupa merkezci olmayan bir versiyonunu yaratmak ve Asya’nın siyasi ve ekonomik dirilişi ve Asya tarihyazımının yakın gelecekte sapabileceği çok sayıda tehlikeli yol ortadayken, Asya tarihinin hiçbir ‘ulus’a, ‘medeniyet’e, ‘ırk’a ya da ‘din’e ait olmayan bir anlatısını sunmak istedim.”


Yayını incelemek ve satın almak için;


Memoria


Şebnem İşigüzel


Yayınevi: Everest Yayınları

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2024



Şebnem İşigüzel’in son romanı Memoria, dede-torun ilişkisi üzerinden Türkiye tarihinin geçen yüzyılına bir bakış sunuyor. Karılar Tekkesi ve mezarlık çevresinde şekillenen roman, bir erkek çocuğunun bu tekkeye bırakılmasıyla başlıyor ve okuyucuyu İstanbul’un çeşitli semtlerine sürüklüyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;


Şüpheli Şeylerin Keşfi


Bihter Sabanoğlu


Yayınevi: Edisyon Kitap

Yayın dili: Türkçe

Yayın yılı: 2022



Bihter Sabanoğlu’nun ilk romanı Şüpheli Şeylerin Keşfi, okuyucusunu bir şubat ayı süresince İstanbul’un çeşitli mekânlarına sürüklüyor. İki karakter üzerinden ilerleyen roman, bu karakterlerin bakışlarıyla İstanbul’a dair kapılar aralarken zaman kavramını sorgulatıyor. Kitabın kapak tasarımını Çınar Eslek üstleniyor.


Yayını incelemek ve satın almak için;

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page