top of page
Yazarın fotoğrafıUnlimited

Uzak Hafıza


Yaren Akbal’ın okul projesi olarak hayat geçirdiği, 15 sanatçının işlerini bir araya topladığı, ziyaretçilerin olumlu izlenimleriyle umut vaat eden bir sergi olarak Uzak Hafıza 19 Nisan’a kadar Abud Efendi Konağı’nda; ziyaret etmek için son 3 gününüz!

Beatriz Sarlo’nun Geçmiş Zaman kitabındaki; “Anlamak hatırlamaktan daha önemlidir, her ne kadar anlamak için mutlaka hatırlamak gerekse de” sözünden yola çıkan Uzak Hafıza, deneyimlenen ve gözlemlenen politik durumlara referans veren üretimlerle kolektif belleği canlı tutmayı amaçlıyor.

Sergide, Alpin Arda Bağcık, Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Didem Erbaş, Duygu Nazlı Akova, Eda Aslan, Erdal İnci, Güneş Terkol, İhsan Oturmak, Metin Çelik, Pınar Derin Gencer, Pınar Öğrenci, Sevil Tunaboylu, Şener Özmen ve Tayfun Gülnar'ın eserleri yer alıyor.

Sergi metni

Bireyin gözlemlediği ve deneyimlediği coğrafyalardaki, sosyolojik, politik sorunlara tanık olma halinin şimdiki zamana olan etkisi, geçmiş zaman üzerinden hatırlatma ve anlatma ile sağlanır. Hatırlamak ve unutmak bireysel bir algı olarak görülürken sosyolojik ve politik bir anlamda ortaya konulduğu zaman, toplumsal bir sorun haline gelir. Tarihsel süreç içerisinde hafızanın tanık olduğu beden ve mekan inşası sebep-sonuç ilişkisine dayalı olarak; biyoiktidar –biyopolitika kavramlarıyla açıklanabilir. Uzak Hafıza sergisinde yer alan tüm üretimler yaşam ve mekanın tahakkümünde olan bedenin, konumu üzerine eleştirel bir algı ile karşımıza çıkar.

Hafızanın tanık olduğu bu hatırlatma, biyoiktidarın mimari yapılarıyla da ilişkilendirilir. Yapıların hafızası geçmişin ve şu anın kütüphanesi olarak görülebilir. Uzak Hafıza, dönemini hatırlatan ve yaşatan, toplumsallığını koruyan, her bireyin duygudaşlık yaşadığı o ana, saniyeye tanıklık ederek, ölümü ve yaşamı tekrar Abud Efendi Konağı’nda canlı kılar. 19. yüzyıl sonlarına tarihlenebilen Abud Efendi Konağı, hafızasının geçmiş zaman üzerinden okunabilmesine, geçmiş tarihin bir haritası olarak yardımcı olur ve yakın geçmişe tanıklık eden bir organizma olarak görülür.

Emre Zeytinoğlu’nun yazdığı katalog metni için tıklayınız.

Comentarios


bottom of page