Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi açıldı, Türkiye Pavyonu'nun bu seneki sanatçısı Füsun Onur'un Evvel Zaman İçinde... adlı yerleştirmesi de böylece pavyondaki yerini aldı
Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu
Fotoğraflar: ©Marta Tonelli, ©IKSV’nin izniyle
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından koordine edilen Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu'na bu sene Füsun Onur katılıyor. T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle gerçekleşen serginin küratörlüğünü İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer üstleniyor. Sergi, SAHA Derneği'nin eser üretim ve yayın fonuyla destekleniyor. Serginin tasarımı Yelta Köm'e aitken, aydınlatma tasarımı ise Erdinç Tepetaş'ın danışmanlığında uygulanıyor.
23 Nisan – 27 Kasım 2022 arasında sergilenecek Evvel zaman içinde... adlı yerleştirmesinde Füsun Onur; iklim krizi, doğanın tahribatı ve pandemi gibi günümüze etki eden birçok konuyu önceden çizdiği desenlerden dönüşen üç boyutlu sahnelere yansıtıyor. Sanatçının masalsı yaklaşımıyla, yerleştirme boyunca bir fare ile bir kedinin öyküsü anlatılıyor. Metal tel, kayıt, karton, ip ve bez gibi gündelik malzemelerle oluşturulan formlar, salgın ile başa çıkabilmek için bir arada hareket eden fareler ve kedilerden ayrı olarak, baş karakter olan farenin Venedik’e uzanan maceralarını içeren bir hikâye yaratıyor.
Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu
Fotoğraflar: ©Marta Tonelli, ©IKSV’nin izniyle
Serginin yerleşimi ile ilgili Füsun Onur'un yorumu ise şu şekilde:
Nereye gidersem gideyim, İstanbul’u da yanımda götürüyorum. Evvel zaman içinde..., pandemi döneminde İstanbul’da başlayıp Venedik’te biten bir modern zaman masalı. İnsanların yok ettiği ekosistemi kurtarmak için bir kediyle güçlerini birleştiren çok akıllı bir farenin hikayesini anlatıyorum. Dayanışmanın, sevginin ve bir arada kalabilmenin hikâyesi. Peri masallarında olduğu gibi bu hikâyenin de tam olarak nasıl bittiğini bilmiyoruz... Şimdilik.
Füsun Onur, ©IKSV’nin izniyle
Sergiye eşlik eden sergi küratörü Bige Örer ve Nilüfer Şaşmazer'in editörlüğündeki kapsamlı sanatçı monografisi, İKSV ve Mousse Publishing ortaklığında İngilizce olarak yayınlanıyor. Füsun Onur'un sanatsal üretimini kronolojik biçimde inceleyen kitap, 14. İstanbul Bienali’nin küratörü Carolyn Christov-Bakargiev ve Maçka Sanat Galerisi’nin kurucularından Rabia Çapa’yla yapılan söyleşiler dışında; Angelika Stepken, Emre Baykal, Fulya Erdemci, Margrit Brehm, Suzana Milevska, Ahu Antmen, Alev Ersan, Anna Boghiguian, Anne Barlow, Aslı Seven, Ayşe Erek, Chus Martínez, Defne Ayas, Deniz Gül, Fatih Özgüven, Gregory Volk, Hera Büyüktaşçıyan, HG Masters, Iwona Blazwick, İz Öztat, Kevser Güler, Leylâ Gediz, Misal Adnan Yıldız, Murat Alat, Necmi Sönmez, Paolo Colombo, Sally Tallant, Seza Paker, Tolga Tüzün'ün de dahil olduğu birçok küratör, eleştirmen, sanat tarihçisi ve sanatçının Füsun Onur hakkındaki yazılarını da içeriyor.
Füsun Onur, Once upon a time..., Monografi,
Editörler: Bige Örer & Nilüfer Şaşmazer, IKSV & Mousse Publishing, 2022
©IKSV’nin izniyle
Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi bu sene Cecilia Alemani’nin küratörlüğünü yaptığı The Milk of Dreams adlı ana sergiyle beraber diğer ülkelerin de pavyonları dahil olmak üzere 81 farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Adını İngiliz yazar ve sürrealist ressam Leonora Carrington’ın The Milk of Dreams isimli çocuk kitabından alan Bienal, bedenlerin temsili ve metamorfozları, bireyler ve teknolojiler arasındaki ilişki ve bedenler ile dünya arasındaki bağlantı olarak üç tema etrafında şekilleniyor.
Comments