top of page

Vivian Maier

Yazarın fotoğrafı: Zeynep GülçurZeynep Gülçur

20. yüzyılın en önemli fotoğrafçıları arasında anılan Vivian Maier, 120’ye aşkın eseri ve sıradışı hikâyesiyle 15 Eylül 2021 - 16 Ocak 2022 tarihleri arasında Paris Luxembourg Müzesi'nde izleyiciyle buluştu


Yazı: Zeynep Gülçur


Chicago, 1956, tirage argentique, 2014 © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof

Collection and Howard Greenberg Gallery, NY


2007 senesinde eski emlakçı John Maloof’un Şikago’da lokal bir müzayedede 380 dolara aldığı bir kutu negatif, 20. yüzyıl Amerikası’nın en önemli sokak fotoğrafçılarından birini keşfetmesine yol açtı.


40 yıl boyunca hayatını çocuk bakıcılığı yaparak kazanan Vivian Maier amatörce çektiği fotoğraf tutkusundan hiç vazgeçmemiş. Yaşamı boyunca 150.000’den fazla negatif harcayan Maier bugüne kadar çektiği fotoğrafları kimseye göstermemiş.

Chicago, 1968, tirage argentique, 2014, © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection

and Howard Greenberg Gallery, NY


Son senelerinde finansal problemler yaşadığından bazı eşyalarını ve fotoğraflarını satmak zorunda kalan Maier, Maloof’un tesadüf eseri eşyalarını satın almasıyla birlikte keşfediliyor: O zamandan beri Maier’in çarpıcı hikâyesi ve sıradışı yeteneği üzerine birçok roman, belgesel, makale ve sergi yapılıyor.


Maier’in 120 fotoğrafının gösterildiği sergi, dokuz bölümden oluşuyor: Otoportreler, Sokak Sahneleri, Portreler, Aradaki Jestler, Kinetik Oyunlar, Sinema, Renkli fotoğraflar, Çocukluk, Şekiller.

Chicago, juillet 1956, tirage argentique, 2012, © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Sergi, Vivian Maier’in daha önce hiç sergilenmemiş arşivlerini, fotoğrafları hakkında yeni bilimsel analizleri, sanatçının çektiği Süper 8 filmlerini ve hatta sanatçının kullandığı bazı kameraları keşfetmemizi sağlıyor.


Maier’in siyah beyaz fotografları 1950 ve 60’lar New York ve Şikagosu’nun sokak hayatını ve tam anlamıyla o zamanın Amerikan rüyasını yansıtıyor. Çoğu zaman işçi sınıfına ait olan bu mekanlarda, gündelik hayatları, şehrin sokaklarını, mimari yapısını, sosyal ve politik değişimleri, kent yaşamını kendine has sıradışı bir güzellikle portreliyor.


Vivian Maier, yaşamı boyunca sanatıyla tanınma fırsatı bulamadı ancak bugun çalışmaları Helen Levitt, Robert Franck, Dorothea Lange ve Diane Arbus gibi sanatçılarla anılıyor. Sanatçının yeteneğinin imgesinde olağanüstü bir hikayeyle karşı karşıyayız. Sergiye yolunuz düşmezse kesinlikle Vivian Maier'in Peşinde (Finding Vivian Maier) belgeselini izlemenizi tavsiye ederim.



댓글


bottom of page