Unlimited Publications olarak 2020 yılı boyunca birçok yazıyı okuyucularımızla paylaştık. Bu kapsamda 2020'nin en çok okunanlarını, yılın son günlerinde sizler için bir araya getirdik
Yazı: Duygu Demir
Fikret Muallâ’nın 55 eserinin yer aldığı Yalnız ve Yaralı Bir Hayat: Fikret Muallâ isimli sergi İzmir’de yer alan Folkart Towers’ın içinde bulunan İzmir Folkart Gallery’de 28 Şubat tarihinde açıldı. Sanatçıya ait mektup, kitap ve kişisel eşyaların kişisel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen eserlerle harmanlandığı sergiyi değerlendirdik.
Röportaj: Merve Akar Akgün & Selin Çiftçi
Gözümüzün görmediği bir şeyden kendimizi sakındığımı, yarın dahi ne olacağını bilmediğimiz bu süreçte geleceğe dair bir şeyleri sabitleme, öngörme arzusu ya da spekülasyon yaratma çabalarının nafileliğini anlayarak günün yardımlaşma ve dayanışma günü olduğunu görüyoruz.
Peki, sanat dünyasının mensupları olarak içinden geçmekte olduğumuz bu küresel salgın döneminde ne tür yardımlaşmalar yapıyoruz? Kurumlar, kolektifler, vakıflar, dernekler, bireyler ne gibi dayanışma pratikleri sergiliyorlar?
Yazı: Murat Alat
Sanat yazarı ve eleştirmeni Murat Alat unlimitedrag.com üzerinden her hafta cuma günleri okurlarımızla buluşan yazı dizisinde sanata ve yazıya dair düşüncelerini, deneyimlerini ve yaklaşımlarını aktarıyor.
Yazı: Ali Akay
Ulay olarak bilinen Alman asıllı sanatçı Frank Uwe Laysiepen, 2 Mart 2020 tarihinde, 76 yaşında, bu dünyaya veda etti.
Sanatçıyı "ebedi dostu" Ali Akay'ın metniyle, saygıyla anıyoruz.
Röportaj: Murat Alat
Yanköşe Güncel Sanat Projesi'nin Seçici Kurul Başkanı küratör Fulya Erdemci'yle kamusal alanda sanatın ihtimalleri üzerinden bir sohbet gerçekleştirdik.
Röportaj: Evrim Altuğ
17 Ocak Cuma günü Sakıp Sabancı Müzesi’nde yer alan Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması konferansında Anıt ve Belge, Eser ve Arşiv Arasında Sanatçı Pratiği: Eşit Olmayan Koşullar, Küresel Beklentiler adlı konuşmayı gerçekleştiren Vasıf Kortun ile sanat dünyasında son dönemin güncel başlıklarını kısaca ele aldık.
7 🔴 Mavi Taş
Yazı: Misal Adnan Yıldız
Ayşe Erkmen’in Arter’in açılış programında yer alan Beyazımtırak sergisi sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle bu sergiye özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getirdi. Misal Adnan Yıldız, Art Unlimited’de başladığı yeni yazı dizisi Tekil | Çoğul | Çoğul | Tekil’de Emre Baykal küratörlüğünde düzenlenen ve 8 Mart 2020 tarihine kadar açık kalacak sergiyi
Mavi Taş işi etrafında değerlendirdi.
Yazı: Necmi Sönmez
İzolasyon sürecinde kütüphanesinde yer alan sanatçı portreleri, fotoğraflar, davetiye, desen gibi görsel malzemeleri tekrar elden geçiren Necmi Sönmez, daha önce yayınlamamış olan bu malzemeler üzerine iki haftada bir YEL, TOZ, PORTRELER başlığı altında yazdıklarını paylaşıyor.
Yazı: Şenay Tanrıvermiş
Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatrolara verdiği destek her zaman bir miktar tartışma yaratır ancak bu kez ardı ardına kapandığını ilan eden özel tiyatro haberleri eşliğinde, mesele çok daha üzücü bir hal aldı. Her kapanma haberi ülkenin kültür sanat alanına derin bir darbe vurdu ve ağır bir yara açtı. Bu yara kanar, acır ve sektör can çekişirken, konuya dair fikirlerini ve deneyimlerini alandan beş değerli tiyatrocumuza sormaktan başkaca bir şey yapamamanın hüznüyle onlara sorular sorduk ve de aldığımız cevapları sizler için iki haftalık bir yazı dizisi olarak derledik.
Röportaj: Selin Çiftçi
Geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak düzenlenen İstanbul Dans Günleri'nin konsept ve danışmanlığını yürüten koreograf, çağdaş dans ve performans sanatçısı Tuğçe Ulugün Tuna'yla "dans"a ve pandemi koşulları altında yeniden şekillenen sanat pratiğine dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yazı: Kerem Ozan Bayraktar
Kerem Ozan Bayraktar, sosyal medya kültürünü insanın duygusal tecrübelerini yok sayan boyutları üzerinden sorguladığı yazısında, insani gereksinimlerimiz dahilindeki negatif duyguların paylaşımı için birer alan açan “IM”lere (Internet Memes) ve “sanat”a değiniyor.
12 🔴 Tasarımın "K" Hali
Program: Unlimited Publications & Kale Tasarım ve Sanat Merkezi
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, pandemi süreci ve sonrası için sanat, tasarım ve mimari alanlarında gerçekleşen gelişmeleri ve gelecek tahayyüllerini tartışabilmek adına, Unlimited Publications ortaklığında Tasarımın "K" Hali adlı etkinlik serisine ev sahipliği yapıyor. Aralık 2020 - Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'nden canlı yayınlanıyor.
Yazı: Tuğçe Karataş
Dijital küratör Tuğçe Karataş, pandemi sürecinde popüler olan sanal sergilerin gelecekte nasıl daha başarılı bir şekilde gerçekleşebileceği üzerine örnekler verirken, fiziki sergi mekânlarının geleceğini de sorguladı.
Konuşma: Barış Acar & Nermin Saybaşılı
Sanat tarihçisi Nermin Saybaşılı’nın Metis Yayınları tarafından bu ay içinde yayımlanan Mıknatıs-Ses: Rezonans ve Sanatın Politikası kitabı dolayısıyla sanat tarihi yazımından antropolojik analize, “ses”in “yazı”ya mesafesinden sanatın politikasının ürediği ve ürettiği “fark”a uzanan bir konuşma gerçekleştirdik.
Röportaj: Evrim Altuğ
Çinli aktivist ve sanatçı Ai Weiwei’nin 20 Ağustos’tan bu yana İnternet üzerinden izlenip satın alınabilen yeni filmi CoroNation, Çin’in Wuhan kentinde başlayan salgının ilk dört ayını, görülmemiş bir bakış açısıyla dünyaya ihbar ediyor. Belgeselin tamamı, Wuhan’da yaşayan Çinliler tarafından çekilirken, yapım hükümet karşıtı duruşu ve mesajlarıyla da ibret verici.
Yazı: Dr. Özlem İnay Erten
Akademisyen Özlem İnay Erten, pandemi süreciyle birlikte sanatın değişen rolünü ve sektörün artan dijital eğilimini sorguladığı yazısında, öğrencilerine yönlendirdiği sorular üzerinden olası senaryoları ve sürecin getirilerini yorumluyor.
Röportaj: Ayşe Draz & Mehmet Kerem Özel
23. İstanbul Tiyatro Festivali esnasında başlattığımız ve Arter’de gösterilen performans işleri ile sürdürdüğümüz On Soruluk Sohbetler serisi, Türkiye'de ilk kez 18-22 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye'de ilk kez 18-22 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Istanbul Fringe Festivali'nde yer alan yerli ve yabancı sanatçıları konuk alıyor.
Yazı: Ali Akay
Covid-19 üzerine yapılan felsefi tartışmalar devam ederken Ali Akay'ın kaleme aldığı makale Agamben'den Foucault'ya uzanıyor ve "sağlık politikalarına destek olmak için evlere kapanmış vaziyetteysek kendi kendimizle yüzleşmek zorunda olduğumuz içindir" diyor.
Röportaj: Eda Yiğit
Son beş senedir fotoğraf aracılığıyla hikâye anlatıcılığı üzerine çalışan Barınak/Kafes, Mülksüzler, Benim Kayıp Anavatanım Pontus ve İskandil serileri odağında 23 yaşındaki Cansu Yıldıran ile bir araya geldik. Yıldıran’ın İskandil hikâyesi 4 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında bir TAPA (Transformative Art Project for Activists) projesi olarak SAHA’nın desteğiyle Barın Han’da sergilenecek.
Yazı: Seda Yıldız
Seda Yıldız, performans sanatının müzelerdeki temsil potansiyellerini ve stratejilerini sorguladığı yazısında, Marina Abramović’in gerçekleşen ve sonrasında farklı belgelenme yöntemleriyle yeniden sunulan performans pratiklerine değiniyor.
Comments